Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 травня 2020, 9:52

Ексакціонери банку Велес відсудили у Нацбанка 105 мільйонів

Печерський райсуд Києва задовольнив позов колишніх акціонерів банку Велес і вирішив стягнути з НБУ 105 млн грн. Відповідне рішення суд ухвалив 16 квітня, передає Finbalance.

Печерський райсуд Києва задовольнив позов колишніх акціонерів банку Велес і вирішив стягнути з НБУ 105 млн грн.
Фото: finclub.net

Рішення суду

Згідно з матеріалами суду, на думку позивачів, ця сума відповідає розміру «майнової шкоди», яка була їм завдана Нацбанком в результаті «неможливості вільно розпоряджатися власним майном (корпоративними правами, завіреними акціями) у статутному капіталі ліквідованої банківської установи без належного майнового відшкодування».

Читайте також: Суд скасував ліквідацію банку Велес

Ексвласники банку Велес відзначали, що адмінсуди скасували постанову НБУ про ліквідацію Велеса, а НБУ і Фонд гарантування не здійснювали заходів щодо відновлення функціонування банку і повернення його активів.

Передісторія

Нацбанк прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «Банк Велес»в грудні 2015 року за здійснення ризикової діяльності та порушення законодавства в сфері фінансового моніторингу.

В НБУ відзначали, що перед цим регулятор запобіг спробі вивести за кордон близько $ 460 млн за документами з ознаки фіктивності, після чого регулятор призначив інспекційну перевірку банку з питань фінансового моніторингу.

Крім того, за даними НБУ, 90% операція банку були пов'язані з виведенням капіталів (зокрема переведення коштів за кордон) в тому числі з використанням підроблених документів. У 2015 році їх обсяг перевищив $ 100 млн.

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 травня 2020, 10:30
#
Ходят слухи, что НБУ подал апелляцию и решение не вступило в законную силу...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися