Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 травня 2020, 17:13

ЄСВ та ПДФО потрібно зменшити для всіх платників податків

Депутати хочуть тимчасово змінити правила оподаткування зарплат на час карантину. Питання зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці в Україні обговорюється давно. Та чи дійсно ефективну підтримку пропонує влада суспільству? Про це «Мінфіну» розповів голова Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе.

Слабкі місця вдалих ініціатив

У квітні група народних депутатів зареєструвала в парламенті черговий «антикризовий» законопроєкт №3331. Він пропонує тимчасово, на період дії карантину, звільнити від оподаткування ПДФО доходи фізичних осіб у вигляді заробітної плати, нараховані платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), у сумі фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Необхідність прийняття даного законопроєкту автори обґрунтовують тим, що у зв’язку із надзвичайною ситуацією в Україні частина працівників зобов’язана продовжувати здійснювати свої службові повноваження. Вони виконують роботу у шкідливих та небезпечних для їх здоров’я умовах.

В самому документі не зазначено, що умовою отримання пільги є виконання роботи у шкідливих та небезпечних для здоров’я умовах. Маємо надію, що у разі прийняття законопроекту № 3331 в поточній редакції, пільгу отримають і ті, хто не працює в шкідливих для здоров’я умовах, а виконує роботу дистанційно.

Крім того, автори документу пояснюють, що такі зміни дозволять найманим особам, в умовах небезпечних для їх здоров’я та введених владою обмежень, «зекономити» кошти, необхідні на відтворення трудового потенціалу.

Так, тимчасове звільнення частини заробітної плати працівників від ПДФО передбачається в сумі фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб в цінах грудня попереднього року.

Читайте також: ФОПів пропонують звільнити від сплати ЄСВ ще на місяць

У мене запитання: чому у цінах грудня 2019 року? Фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах березня 2020 року є більшим. Тож тут «зекономить» кошти влада, а не наймані особи.

Фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах грудня 2019 року у розрахунку на місяць на одну особу для працездатних осіб становив 3 875 грн (з урахуванням суми обов’язкових платежів — 4 814 грн).

В Україні дійсно відсутній реально неоподаткований мінімум, що є «собівартістю» утримання однієї людини (особи) для життя або виживання? І чи є достатньою тимчасова сума економії в розмірі 697,5 грн на місяць для компенсації витрат для нейтралізації впливу шкідливих факторів на здоров’я та реабілітацію?

Хочу нагадати, що це не перша ініціатива народних обранців щодо тимчасової зміни правил оподаткування зарплат на час карантину. Дещо раніше у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт № 3302. Він також тимчасово передбачає звільнення від оподаткування ПДФО доходів фізичних осіб у вигляді заробітної плати, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту). Щоправда передбачається неоподаткування перших 4 000 грн доходу у разі отримання найманою особою зарплати до 7 000 грн на місяць (принцип «4-7»).

Читайте також: Кому «антикризовий» закон допоможе пройти кризу

Не час для половинчастих рішень

Асоціація платників податків України підтримує ініціативи щодо часткового звільнення від оподаткування ПДФО доходів у вигляді заробітної плати під час карантину. Однак пропонуємо переглянути звільнення в сторону збільшення до рівня мінімальної заробітної плати та першочергово спрямувати зусилля на запобігання різкому погіршенню добробуту малозабезпеченого населення і найбільш постраждалих внаслідок кризи.

На жаль, рівень безробіття та заборгованість з виплати заробітної плати на тлі глобальної пандемії коронавірусу стрімко зростають. А більшість працівників (близько 63,2%, за даними Держстату) отримують заробітну плату в розмірі не більше 10 000 грн на місяць.

Задля підтримки бідних верств населення та збільшення доходів більшості працюючих громадян під час карантину Асоціація платників податків України неодноразово надавала пропозицію. Вона полягає у наступному: 

  • звільнити від оподаткування ПДФО доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту), у сумі мінімальної заробітної плати, якщо місячна заробітна плата не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.

Такою підтримкою буде охоплена більшість населення України, оскільки питома вага працівників, яким нарахована заробітна плата у розмірі до 10 000 грн, становить більше 60%. Державну допомогу повинні отримувати тільки ті, хто її справді потребує.

До того ж, дана пропозиція зменшує вартість легалізації заробітних плат та дозволяє забезпечити принцип соціальної справедливості – менше навантаження при менших заробітних платах.

Читайте також: «Дитячі» виплати ФОПам: як оформити та скільки нарахують

Разом з тим, наголошую, від державної влади роботодавці та працівники очікують, першочергово, фінансової підтримки. Тому безперечним та давно назрілим рішенням є зниження податкового навантаження на Фонд оплати праці в цілому. До речі, цей крок бізнес включає в ТОП-3 вкрай необхідних у нинішній ситуації. Інших два полягає у забезпеченні країни тестами в достатній кількості та встановленні чітких правил карантину.

Третина власників бізнесу заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину. Ці ж підприємці вже звільнили до 50% штату співробітників. Більшість роботодавців були змушені внести зміни у свій порядок роботи: надали працівникам відпустки, запровадили віддалену роботу, встановили режим простою.

Наполягаємо на необхідності зменшення ПДФО та ЄСВ для всіх платників податків. Мета нашої ініціативи — не зекономити на фонді оплати праці, а дати можливість роботодавцям утримати робочі місця в період існуючої кризи та забезпечити виплату заробітних плат.

Нагадаю, що протягом чотирьох послідовних років Асоціація платників податків відстоює зменшення податкового навантаження на Фонд оплати праці з метою детінізації заробітних плат та легалізації трудових відносин. Але, саме зараз, у періоди нашого життя із COVID-19, від державної влади українське суспільство очікує підтримки, яка обов’язково повинна бути відчутна для більшості працівників, їх сімей та родин у період пандемії.

Коментарі - 9

+
+45
mary27
mary27
5 травня 2020, 20:22
#
Вместе с ЕСВ надо снижать пенсии, а со снижением НДФЛ - отменять субсидии, закрывать убыточные госпредприятия)
И вообще, резать социалку, как кабанчика, которому уже срок стать шкварками.
+
+39
Якунин Игорь
Якунин Игорь
6 травня 2020, 13:54
#
Да нет, надо просто сократить 90% чиновников, отменить НДС и налог на прибыль, возможно еще какие-то налоги, максимально упростить ведение бизнеса, ввести налог с продажи, разогнать налоговую ибо им будет делать нечего, обязать банки удерживать % налога с продаж от поступивших денег.
+
0
mary27
mary27
6 травня 2020, 21:47
#
Можно вообще отменить все налоги и всех чиновников.
Только социалку тогда тоже отменять придется)

Ведение бизнеса у нас и так максимально упрощено, можно не платить налоги от слова ''совсем''.
+
0
Kanarej
Kanarej
6 травня 2020, 16:47
#
НДФЛ идет в местный бюджет, причем тут госпредприятия и субсидии? Это не госпредприятия будут закрывать, а прекращать ремонты и модернизацию и так изношенной городской/сельской инфраструктуры.
+
+6
mary27
mary27
6 травня 2020, 21:46
#
Или просто местной власти меньше воровать?)
+
0
Kanarej
Kanarej
6 травня 2020, 23:13
#
А это уже у каждого своя местная власть ;)
+
+26
Bischof
Bischof
5 травня 2020, 20:59
#
Все верно. Снижение налогов на труд назрело уже давным-давно и без всяких коронакризисов. Ну а сейчас тем более.
+
0
Анна Veritasana
Анна Veritasana
7 травня 2020, 12:08
#
Снижать да..гражданам ...А увеличивать Коблевым ЕСВ и НДФЛ!
+
+15
mary27
mary27
7 травня 2020, 14:10
#
А Коболев уде потерял гражданство?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися