Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 травня 2020, 7:00

Перша декада травня: чи чекати валютних ралі

Валютний ринок очікує насичений подіями тиждень – тендер НБУ з видачі довгострокового рефінансування, аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, початок нового звітного періоду у бізнесу. Все це вплине на гривню та її поведінку у відношенні до долара.

Загалом кінець квітня на валютному ринку пройшов під знаком зміцнення гривні. За 27-30 квітня долар на міжбанку подешевшав з 27,10/27,14 до 26,94/26,97 гривень за долар, а в обмінниках у перші травневі вихідні його спокійно можна було придбати за 27,30 грн/$ і нижче. Пропозиція на торгах стабільно перевищувала попит і НБУ поповнив золотовалютні резерви на $115,50 млн, викуповуючи долар на міжбанку за курсом в межах від 26,93 до 27,08 грн/$.

Учасники валютного ринку вже остаточно відіграли на торгах новини про продовження карантину до 11 травня зниження Нацбанком облікової ставки до 8% річних. Новина ж про набрання чинності з 28 квітня нових правил фінмоніторингу поки не особливо відбилася на роботі обмінників.

Події, що здатні вплинути на валютний ринок ще попереду. 8 травня відбудеться перший довгостроковий тендер НБУ з рефінансування банків за новими правилами. Від того, в яких обсягах НБУ видасть банкам рефінансування і куди направлять ці ресурси банки, багато в чому буде залежати динаміка курсу гривні на найближчий рік.

Читайте також: Що прийде на зміну долару — китайський юань або світова крипта

Що вплине на курс цими днями

Драйверами валютного ринку найближчим часом будуть:

1) Початок нового звітного періоду. Господарські операції клієнтів. Перекоси попиту і пропозиції валюти перед майбутніми триденними вихідними. У перший робочий день 4 травня — значного обсягу операцій на міжбанку очікувати не варто. Клієнти підводять підсумки минулого звітного періоду і формують остаточний план дій на новий. Це так званий «ефект першого дня місяця».

Але вже з вівторка міжбанк активізується. Експортери будуть витрачати отриману від держави гривню і це знизить пропозицію валюти на торгах, а от імпортери і «дочки» іноземних компаній стануть активніше скуповувати валюту. Першим треба встигнути провести свої розрахунки до наступної низки травневих свят, а другим — купити валюту під репатріацію дивідендів, яка завжди проходить в першій декаді місяця.

Додайте до цього необхідність виплати зарплат за минулий місяць, для чого компаніям потрібна гривня і ви отримаєте зростання активності на валютному ринку.

Крім того, українським клієнтам 4 травня буде зарахована валютна виручка за неробочу у нас, але робочу в США, п'ятницю. Це збільшить обсяг надходження валюти на рахунки. Частина цих коштів відразу ж піде на валютний міжбанк, адже гривня зараз все одно в дефіциті у більшості компаній.

До кінця тижня всі активізуються перед новими святковими вихідними. Цього разу вихідним буде понеділок 11 травня у зв'язку зі святкуванням Дня Перемоги.

2) Інтервенції та довгостроковий тендер Нацбанку, готівковий ринок, дії спекулянтів і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк продовжить викуповувати надлишок валюти на міжбанку, як мінімум у межах традиційних $20 млн на тиждень. Цим він буде утримувати долар від зайвого просідання, навіть коли його пропозиція буде надмірною.

У ті ж періоди, коли «дочки» іноземних компаній будуть скуповувати валюту для репатріації дивідендів — НБУ намагатиметься не витрачати ЗВР і дозволить ринку самостійно знаходити компромісний курс. А це зазвичай працює проти гривні.

Курс, який виставляється Нацбанком під час інтервенцій, залишиться головним орієнтиром для всіх учасників торгів;

Довгостроковий тендер НБУ 8 травня. Основне завдання таких тендерів — дати банкам дешеву гривню для зниження вартості кредитів у складний для економіки період. Видаватимуться кредити під облікову ставку - тобто під 8% річних.

Нацбанк не вказує банкам конкретне цільове використання цих коштів. Тому принципово важливо на що в кінцевому підсумку підуть ці гроші — в реальний сектор економіки для створення і збереження робочих місць або на валютний ринок, як це було в 2014-2015 роках. Чим тоді це скінчилося для курсу гривні і економіки в цілому — ми всі добре пам'ятаємо.

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Власники обмінників продовжать орієнтуватися на два показники: поведінка міжбанку та реальний попит і пропозиція на валюту з боку населення.

Особливої загрози котирування обмінників для валютного ринку загалом зараз не представляють. Але у спекулянтів при цьому залишається можливість періодично грати на різниці готівкового та безготівкового курсів.

Обмежує ці спекулятивні ігри тільки одне — низька платоспроможність населення. Це стримує апетити як власників обмінників, так і любителів полоскотати нерви обивателів і заробити на коливаннях курсу і паніці.

На міжбанку спекулянти продовжать щодня працювати у форматі «у дві сторони». За можливості вони будуть заробляти на перекосах попиту і пропозиції в ході торговельних сесій. Особливо – в період купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів.

Ліквідність у банківській системі. Банки зараз тримають на своїх коррахунках та в касах більше гривні, ніж зазвичай їм необхідно. Це пов'язано з напруженою економічною ситуацією в країні. Тієї ж стратегії банкіри будуть дотримуватися і в травні.

За нашими розрахунками залишки на коррахунках банків в період з 4 до 8 травня будуть перебувати в межах коридору від 44 до 68 млрд гривень.

3) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 5 травня. Останній аукціон виявився для чиновників досить вдалим — продано паперів на 9,8 млрд гривень в еквіваленті — і це їх надихнуло. Тим паче, що в травні очікуються значні погашення попередніх випусків держпаперів.

На момент написання статті Мінфін планував розміщувати гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення на 91 і 154 дні. Останні розміщення в гривні Мінфін робив вже з більшою, ніж раніше, дохідністю. На останньому аукціоні дохідність становила понад 11% річних у гривні, хоча ще в лютому розміщення проходили за ставками нижче 10%.

Це говорить про те, що Мінфін України йде на певні поступки інвесторам. І тому головна інтрига — з якою дохідністю для покупців будуть розміщуватися держпапери цього разу і хто буде їх купувати. При чому це можуть бути як українські держбанки, так і нерезиденти. Від цього буде залежати, чи станеться приплив валюти на ринок.

Поки що чиновники налаштовані оптимістично, але завжди можуть переграти умови аукціону. Варто врахувати, що 5 травня запланований аукціон з розміщення ОВДП, а вже 8 травня — тендер НБУ з рефінансування, де ці держпапери будуть прийматися в якості забезпечення. Якщо тендер буде проходити під 8% річних, як анонсували чиновники, а папери Мінфіну востаннє продавалися з дохідністю понад 11%, то легко можна побачити можливість для «скромного» заробітку на простих операціях з облігаціями. Тож аукціон з розміщення ОВДП і тендер з рефінансування обіцяють бути дуже цікавими як для валютного, так і фондового ринків.

4) Міжнародний фактор. «Гонка друкарських верстатів» з накачування своїх ринків ліквідністю між ФРС США та ЄЦБ триває. Останні рішення ФРС щодо збереження відсоткових ставок на минулому рівні і реакція на це ЄЦБ – посилять валютні ралі за парою євро/долар. Це буде автоматично впливати на котирування євро щодо гривні на українському міжбанку. Тому спекулянти цього тижня зможуть активно заробляти на коливаннях євровалюти на нашому міжбанку.

Дивіться також: Чи варто НБУ друкувати гроші, щоб підтримати економіку в умовах пандемії (відео)

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

Власники обмінників при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку, а також реальний попит і пропозицію валюту з боку громадян.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15-30 копійок, а в банках – 15-40 копійок.

«Мінфін» прогнозує курс долара на 4 — 8 травня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,85-27,60 грн/$, а в банках – 26,80 — 27,65 грн/$.

На міжбанку. Основними гравцями на торгах будуть Нацбанк, великі місцеві компанії і нерезиденти. А головними «збудниками спокою» — «дочки» нерезидентів, які купують валюту для репатріації дивідендів.

Від оперативності інтервенцій НБУ буде залежати рівень курсових коливань в першій декаді травня. Використовувати регулятор буде Matching.

За розрахунками «Мінфіну», у період з 4 до 8 травня курс безготівкового долара на міжбанку буде перебувати в межах 26,85-27,70 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — в межах $160-200 млн при укладенні 440-510 угод за рахунок ефекту першого дня місяця;

У вівторок — четвер — до $210-280 млн при укладенні до 540-640 угод. Зростання статистики відбудеться за рахунок проведення аукціону з розміщення ОВДП 5 травня (вівторок) і розрахунків за ним 6 травня (середа), а також за рахунок активізації «дочок» іноземних компаній у четвер;

У п'ятницю — зниження активності клієнтів перед трьома травневими вихідними. Обсяги міжбанку будуть в межах $160-200 млн при здійсненні до 440-510 угод.

Коментарі - 13

+
+7
Все буде Україна
Все буде Україна
4 травня 2020, 9:22
#
Ау ау...где лютые иксперды,где прогноз?
+
+49
vipost
vipost
4 травня 2020, 11:38
#
Давно читаю мінфін, так всі місцеві експерти топлять за 30-35 і вище. 30 по їхній аналітиці мав буте ще одразу після виборів. Не дякуйте
+
+56
AleksandrBank
AleksandrBank
4 травня 2020, 9:34
#
«а в обменниках в первые майские выходные его спокойно можно было купить по 27,30 грн/$» - в обменках было и по 27,15.

аукцион НБУ только в пятницу 08.05.2020, потому до 27,70 не успеют разогнать как не крути, это мое мнение. 

Первая неделя ЗП, дивиденды, аукцион и карантин, который давит. Пока все сдержанно.
+
+7
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 9:36
#
Ралі між євро та баксом вже немає. Рухи мінімальні. Міняйте темплейт срочно...
+
+65
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 9:38
#
8 травня банки візьмуть гривню в НБУ під 8%, понесуть на аукціон і вкладуть під 11. Перемога. А шо нє так? Завуальований станок. Типу, де гроші береш, в шкафчику, а туди хто кладе, жінка, а вона де бере, я даю, а ти де береш, та ж в шкафчику...
+
0
Ivan Zayets
Ivan Zayets
4 травня 2020, 12:37
#
Вот только аукцион раньше рефинанса, нужно вначале за, что то купить ОВЗ.
+
+34
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 12:56
#
По перше, аукціон не останній, принаймні анонсували багато. По друге, знаючи що дешеве бабло гарантовано буде, можна і заначку використати, іншими словами, нічого не станеться банкові за 2 дні, якщо він всі резерви використає на облігації, а потім рефінансом поверне резерви на місце. НБУ не помітить, бо це їм на руку.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
4 травня 2020, 12:59
#
+
+
+42
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
4 травня 2020, 9:42
#
Надіятися на те, що рефінанс піде не на міжбанк просто тупо. Зараз криза, яку краще пересидіти в баксах. Це аксіома, так всі практикують, а іти проти натовпу стрьомно. Тим більше, банкіри знають, що навіть частина отриманої ними гривні на міжбанку пожене курс догори, тому кожен буде цю частину збільшувати, а якщо знадобиться гривня, то бакс мона продати в любий день.
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
4 травня 2020, 9:58
#
+
+
+7
29721807
29721807
4 травня 2020, 12:58
#
А по-моему, как раз туда он и не пойдёт, у НБУ чересчур много ЗВР, чтоб не продать бакс по 27,5, а потом снова его откупить по 27.
До сентября даже при большом желании переступить 28 будет крайне тяжело.
+
+16
Lexa9992018
Lexa9992018
4 травня 2020, 10:35
#
13 мая - 325 млн и 29 мая - 1 млрд нужно погасить.. запасов НБУ достаточно и максимум будет до 29 нал.
+
+7
29721807
29721807
4 травня 2020, 13:00
#
Думаю, что под 13 мая минфин объявит валютный аукцион и переразместит эти 325 под более низкий %.
на прошлой неделе отказались от $505 млн. под 5% годовых. Думаю, через неделю банки будут разумнее.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися