Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2020, 15:39

Чому «антикризовий» бюджет 2020 занадто оптимістичний

Український уряд радикально переглянув бюджет на 2020 рік. Граничний обсяг бюджетного дефіциту підстрибнув до рекордного за останні роки 7,5% ВВП. Довелося суттєво зрізати частину попередньо запланованих витрат. 

Але навіть після цього оновлений бюджет виглядає доволі оптимістично. А якщо коронакриза виявиться довгою, його потрібно буде ще раз переглядати. До такого висновку дійшли економісти Центру економічної стратегії у аналізі змін до бюджету.

Проблеми із доходами

Уряд закладає зниження доходів у порівнянні із 2019 роком лише на 2% – це може виявитися оптимістичним. Наприклад, чиновники вважають, що зарплати українців не знизяться, у порівнянні із 2019 роком, і залишатимуться на рівні 10 706 грн в середньому на місяць.

Зниження кількості зайнятих на 300 тис. осіб – із 16,6 млн до 16,3 млн – поки що виглядає реалістично, але карантинні заходи можуть вплинути на ринок праці набагато сильніше. Це становить ризик для прогнозу доходів з ПДФО та ЄСВ.

Прогноз падіння імпорту – лише 10% в доларовому виразі у порівнянні із 2019 роком, хоча просідання ціни на нафту та падіння споживчого попиту через кризу і карантин може призвести до більш суттєвого скорочення. Це вплине на отримання ПДВ з імпортованих товарів.

Читайте також: Новий бюджет передбачає 143 мільярди недонадходження від податків

До того ж в бюджеті, як і минулого року, закладена девальвація гривні, якої поки що на ринку не спостерігається, і це може вплинути на недоотримання доходів від митниці.

Статті доходів державного бюджету

Грошей на всіх не вистачить

Сукупні видатки виявилися більшими за видатки 2019 року на 18%. Частково це покриє інфляція, але є високий ризик, що за скорочення доходів понад очікування на ці видатки просто не вистачить грошей.

Через низку скандалів було безсистемно урізано кошти на регіональний розвиток, освіту, науку, культуру та субсидії домогосподарствам.

Збільшене фінансування отримали Пенсійний фонд, МОЗ та Мінфін на виплату відсотків за боргами і спеціальний фонд боротьби із коронавірусом.

Судячи із нових скандалів, що повільно набирають обертів навколо державних закупівель, розпорядники коштів іще не розуміють, що опинилися у новій реальності.

Читайте також: Зміни до держбюджету. Фінансування регіонів скоротять на 11 мільярдів

Дефіцит та борги

Уряд повністю прибрав ліміти з обсягів державних гарантій – це означає ризик безконтрольного нарощування гарантованого державою боргу і великі проблеми на наступні роки. Заплановане фінансування бюджетного дефіциту та погашення зовнішніх і внутрішніх боргів за рахунок нових запозичень вже зараз складає 643 млрд грн або 23,6 млрд доларів.

Фінансування бюджетного дефіциту 2020Внутрішній борг перед українськими банками уряд ймовірно зможе профінансувати через нові ОВДП під вищу ставку, та з зовнішнім боргом ситуація складніша: вийти на ринки із випуском єврооблігацій найближчим часом не вийде. Тому вкрай важлива угода з МВФ, слідом за якою до бюджету надійде частина траншів, а також макрофінансова допомога від ЄС та інші кредити міжнародних інституцій.

зовнішній державний борг у квітні-грудні 2020Два сценарії для України

Надалі існує два основних сценарії, які приведуть Україну на два кардинально різні шляхи у майбутнє.

  1. Базовий, за якого Україна залишається у периметрі реагування міжнародних організацій, бере участь у проєктах міжнародної допомоги. Обсяги коштів, якими зараз оперують в рамках антикризових пакетів допомоги США, ЄС та міжнародні організації, – це трильйони доларів. На цьому фоні українські потреби зовсім невеликі. Візія майбутньої України – європейська держава, яка подолала складні часи.
  2. Негативний, за якого уряд оголошує дефолт за зовнішнім боргом та примушує НБУ надрукувати суму, потрібну для фінансування бюджетного дефіциту. Візія майбутньої України у такому разі – слабка країна, з відсутньою кредитоспроможністю, ненадійний партнер. При цьому розмір бюджетного дефіциту вже зараз у два рази перевищує сумарні виплати по процентах та тілу кредиту всім іноземним кредиторам.

Уряду рекомендується відновити співпрацю з МВФ та усі можливі програми роботи із офіційними міжнародними кредиторами. Це єдиний дешевий фінансовий ресурс, який Україна може залучити та використати для боротьби із коронавірусом, виплати пенсій та зарплат в умовах жорсткої економічної кризи, яка розгортається у світі. Залучити ці кошти буде неможливо, якщо Україна оголосить дефолт.

У випадку дефолту Україна залишиться сам на сам з кризою – можливі втрати від такого становища важко переоцінити. Тому державі потрібно виконувати всі взяті на себе зобов’язання та максимально використати усі можливості міжнародної співпраці.

Читайте також: Як епідемія змінила економічні прогнози для України

Коментарі - 1

+
0
Sekta
Sekta
4 травня 2020, 21:53
#
Ни то, ни другое
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися