Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 квітня 2020, 7:34

Другий місяць на карантині. Що буде з доларом

Масовані соціальні виплати, що почалися після 20 квітня, і потенційне зростання рефінансування банків посилять девальваційні настрої в суспільстві. ми побачимо спроби расхитати курс. 

За 21-24 квітня долар на міжбанку трохи зріс з 27,07/27,11 до 27,10/27,14 гривень. В обмінниках до вечора минулої п'ятниці його продавали за 27,40. Ажіотажу не спостерігалося. НБУ навіть зміг викупити за минулі середу і четвер $28,6 млн за 27,00 і за 26,98 гривень.

З новин, які побічно вплинули на валютний ринок, можна відзначити дві головні:

  • Кабмін очікувано продовжив карантин до 11 травня поки що без особливих послаблень для бізнесу і громадян;
  • НБУ знизив облікову ставку з 24 квітня відразу з 10% до 8% річних і пообіцяв банкам нові можливості щодо рефінансування. За задумом чиновників, це пожвавить економіку і дозволить фінустановам спокійно пережити період карантину і кризи.

Перша з новин була вже раніше закладена аналітиками у свої розрахунки щодо подальшого поводження економіки і курсу. А ось рішення НБУ про різке зниження облікової ставки на тлі прогнозованого ним же зростання інфляційних процесів і тиску на гривню, та ще й при розширенні програм рефінансування — викликав на ринку неоднозначну реакцію.

Читайте також: Економіка не помітить зниження облікової ставки. Депозити не подешевшають, кредити доступнішими не стануть — Лавренчук

Економісти добре пам'ятають, до чого призвело активне рефінансування банків у 2014-2015 роках. Певні побоювання в банківському середовищі з цього приводу виникають і зараз.

Всі розуміють, що треба рятувати українську економіку в такий складний період. Для цього потрібно дати реальному сектору доступ до дешевих і довгострокових ресурсів, а населенню — можливість прогодувати себе і свої сім'ї, не втративши роботу.

Але від того, в яких обсягах і наскільки оперативно, а головне — куди в кінцевому підсумку підуть ці кредити Нацбанку — залежить подальша доля гривні.

Якщо їх направлять у ефективні програми місцевих клієнтів із збереженням старих і створенням нових робочих місць з активним залученням вітчизняних компаній — це одне. Але якщо ці ресурси будуть знову безконтрольно розкрадатися, виходити на валютний ринок і виводитися за кордон — стабільність гривні опиниться під загрозою.

Не варто забувати також, що:

1) до кінця поки що не вирішене питання щодо подальшої співпраці з МВФ. Метушня навколо «антиколомойського» закону триває;

2) у бюджеті зберігається діра, яка збільшується;

3) тривають військові дії на Донбасі;

4) У травні уряду потрібно виплатити 68,22 млрд гривень (у тому числі повернути валютний кредит, взятий під гарантії США). Для порівняння: у квітні виплати становили всього 24,45 млрд гривень.

Все це буде психологічно тиснути на валютний ринок, як наприкінці квітня, так і в самому травні.

Читайте також: Близько 100 млрд грн надходжень до держбюджету може бути профінансовано за рахунок емісії Національного банку

курс долару

Що вплине на курс цими днями

Головними «мотиваторами» валютного ринку найближчим часом стануть:

1) Завершення місяця. Виплати відшкодувань ПДВ експортерам. Майбутні триденні травневі вихідні.

Цей тиждень знову буде коротким. Всього 4 робочі дні — з понеділка до четверга. Потім три вихідних — п'ятниця-неділя. Клієнтам треба поспішати закрити всі свої валютні зобов'язання за квітень, що збільшить статистику торгів навіть з урахуванням карантину.

На цей же період припадуть і основні виплати відшкодувань ПДВ експортерам. Це скоротить їх бажання продавати валютну виручку доки вони не витратять всю гривню, отриману від держави. На фоні відносно стабільного обсягу попиту з боку імпортерів (хоча і низького в період пандемії), це спрацює проти гривні;

2) Інтервенції Нацбанку, готівковий ринок, дії спекулянтів і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк заявив, що знизить щоденну планову суму викупу валюти на міжбанку з $50 млн до $20 млн. Обмеження буде діяти до кінця третього кварталу. Це потенційно скоригує дії гравців на міжбанку навіть за умови, що така заява НБУ має більше декларативний характер. Все одно регулятор буде проводити свої інтервенції, виходячи з поточної ситуації на ринку. Але сигнал від НБУ міжбанк отримав.

Завдання щодо поповнення резервів в Нацбанку залишається. Він продовжить викуповувати надлишок долара на торгах, чим підтримає його курс навіть при ситуативному перевищенні пропозиції над попитом.

Котирування НБУ при таких операціях залишаться основним орієнтиром за курсом для всіх учасників ринку цього тижня;

Читайте також: Національний банк витратив на порятунок гривні більше $2 мільярдів

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Власники обмінників продовжать орієнтуватися на два показника:

  • поведінка міжбанку;
  • реальний попит і пропозицію валюти від населення на даний момент.

Масовані соціальні виплати, що почалися після 20 квітня, і потенційне зростання рефінансування банків на тлі політичної та економічної нестабільності та карантину — посилять девальваційні настрої в суспільстві. Власники обмінників спробують цим скористатися. Періодичні спроби розхитати курс збережуться.

Спекулянти продовжать на міжбанку працювати як у форматі «у дві сторони», так і користуватися перекосами попиту і пропозиції під час сесій. Не забудуть вони грати і на різницях готівкового та безготівкового курсів;

Читайте також: ОВДП і валютний кеш: все, що потрібно інвестору, щоб перечекати кризу

Ліквідність у банківській системі. Через складну економічну ситуацію через карантин — банки зараз тримають на своїх коррахунках та в касах більше гривні, ніж їм було б необхідно у звичайний час. Враховуючи майбутній кінець місяця, коли клієнти більш активні — тієї ж стратегії фінансисти будуть дотримуватися і цього тижня. За розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків у період з 27 до 30 квітня будуть перебувати в межах коридору від 46 до 73 млрд гривень.

3) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 28 квітня.

Мінфін скасував вже 4 аукціона з розміщення облігацій. На момент написання статті чиновники планували розміщувати 28 квітня гривневі облігації без зазначення обсягів розміщення на 98 і 210 днів, а також доларові — на 169 і 252 дня.

Це не дивно — попереду напружений за виплатами травень і в міністерстві хочуть сформувати певний приплив коштів у бюджет за рахунок продажу нових облігацій.

Читайте також: Коли НБУ знову запустить друкарський верстат

Основних питань декілька:

1) з якою дохідністю для інвесторів Мінфін готовий розміщувати ОВДП. Не можна забувати, що з 24 квітня облікова ставка НБУ знижена до 8%, а потенційні покупці були не готові брати облігації з доходністю в межах 10% річних. Навряд чи вони підуть на це зараз, коли у світі спостерігається падіння інтересу до будь-яких інвестицій через коронавірус;

2) хто буде купувати держпапери. Якщо українські держбанки, то вони, в основному, перевкладуть ту гривню, яку отримали від попередніх погашень ОВДП і це фактично не додасть значних нових «живих» грошей в бюджет. Або ж іноземці все ж таки ризикнуть вкластися в наші папери.

Якщо це будуть іноземці, то можливі два сценарії:

  • вони будуть продавати валюту на міжбанку, щоб отримати гривню і розплатитися за ці ОВДП. Це спрацює на зміцнення нацвалюти на торгах. Або ж вони перевкладуть ту гривню, яка у них ще залишилася від попередніх погашень паперів, і тоді припливу валюти на міжбанку не відбудеться.
  • нерезиденти за рахунок наявної вже у них гривні купують на міжбанку долар і купують на аукціоні валютні ОВДП. У цьому випадку бюджет за фактом отримує долар, але на міжбанку виникає додатковий попит на валюту і це серйозно тисне на курс.

Саме тому для ринку важливо розуміти — чи відбудеться аукціон, хто буде покупцем цих паперів, на яких умовах і в якій валюті це буде відбуватися.

Враховуючи правила аукціонів — чиновники можуть змінити його умови після консультацій з первинними дилерами. І це буде основною інтригою для всього валютного і фондового ринку в понеділок — вівторок.

Наприклад — не так давно чиновники взагалі скасували розміщення в гривні і переграли їх у частині продажу інвесторам паперів в доларі та євро.

У будь-якому разі, якщо аукціон відбудеться, це безсумнівно позначиться на поведінці учасників торгів у понеділок — середу;

4) Політичний та міжнародний фактор. Депутати загрузли в розгляді поправок до «антиколомойського» закону. Це затягує в часі питання продовження співпраці з МВФ, тоді як ці гроші дуже потрібні бюджету для фінансування програм боротьби з коронавірусом.

Читайте також: Депутати запросили МВФ приєднатися до фінального обговорення «антиколомойського закону»

При нестабільній ситуації в світі, продовженні «гонки друкарських верстатів» ФРС США та ЄЦБ, закритих зараз ринках капіталів для країн — питання фінансування з боку МВФ є ключовим для подальшого розвитку подій в Україні. І потрібно повністю це усвідомлювати.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні курсів продовжать орієнтуватися на: 1) поведінку міжбанку та 2) реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян в їх регіоні.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах від 15 до 25 копійок, а в банках від 15-35 копійок і більше.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 27-30 квітня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,90-27,60 гривень, а в банках 26,85 — 27,75 гривень.

На міжбанку. Основна частина чинників, про які ми писали вище — посилять коливання курсу наприкінці квітня. Головними гравцями на міжбанку будуть Нацбанк, великі місцеві компанії і нерезиденти.

Від оперативності НБУ з виходом/невиходом на торги з інтервенціями за доларом і буде залежати рівень курсових коливань в цей період. Регулятор продовжить проводити свої інтервенції через Matching, але при загостренні ситуації може використати для психологічного впливу на ринок і більш публічну форму — аукціон.

За розрахунками «Мінфіну» в період з 27 до 30 квітня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 26,95-27,70 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $280-360 млн при укладенні до 550-680 угод. У перші три дні тижня торги будуть дуже активними як за рахунок фактора наближення закінчення місяця у клієнтів і самих банків, так і за рахунок потенційного проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП 28 квітня і розрахунків за ним 29-го числа;

У четвер — за рахунок зниження активності клієнтів перед трьома вихідними днями — обсяги міжбанку впадуть і будуть в межах $170-210 млн при здійсненні до 440-480 угод.

Коментарі - 10

+
+82
Все буде Україна
Все буде Україна
27 квітня 2020, 8:02
#
Дивна держава-Дивний курс.28 ему сейчас цена как минимум.
+
+34
w33
w33
27 квітня 2020, 8:26
#
Давай продам тебе бакс по 30 - тебе ж чем дороже тем лучше. Берешь?
+
+27
busypit
busypit
27 квітня 2020, 10:59
#
Исходя из законов кэрри-трейдинга ... вы предлагаете опцион с датой рассчета где-то 2023 год. Если верно - конечно же беру
+
+15
Vlad UKR
Vlad UKR
27 квітня 2020, 13:01
#
С такой ситуацией в стране где дыры в госбюджете, смены министров каждую неделю и долговые обязательства на 2020 в размере 465 миллиардов гривень курс уже должен быть 50 но видимо дно в экономике еще не достигнуто )))
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
27 квітня 2020, 8:41
#
И откуда в бабушки доллары?)По 30 продаст), во человечище)
+
+36
QGS
QGS
27 квітня 2020, 11:40
#
Отличная статья, курс пойдет вверх однозначно.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 квітня 2020, 13:19
#
Приставочка,  «когда-то». :)
+
+15
QGS
QGS
27 квітня 2020, 14:09
#
Очень скоро;)
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
27 квітня 2020, 12:56
#
Заявлено медленное девальвирование гривны до 30 за доллар, долговые обязательства на конец 2020 составляют 465 миллиардов гривень , вообще удивляет крепость Гривны как таковой как самой крепкой валюты в мире с дырами бюджета  остановки промышленности, выход с ОВГЗ Нерезов будем дальше наблюдать плавную стагнацию Экономики Украины, и рассказ по телевизору, что все хорошо Зе слуг не народа .
+
0
Siege
Siege
27 квітня 2020, 19:32
#
Как происходит продажа на олх? 1. С карты на карту — в этом случае все идентифицированы и ничего не измениться.
2. Наложка, отправитель отправляет с паспортом, а получатель получает с паспортом и снова все идентифицированы.
Ничего не измениться
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися