Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 квітня 2020, 14:51

Ноїв ковчег для економіки

Ми з вами живемо в часи цифрової економіки. Навіть в умовах карантину та ізоляції ми продовжуємо виконувати багато завдань віддалено. Ми використовуємо онлайн-банкінг, щоб сплачувати рахунки, купувати продукти, відправляти гроші друзям і т. Д. Але правда полягає в тому, що багато сфер економіки як і раніше важко піддаються цифровізації. Деякі речі складніше оцифрувати, ніж інші — через прийняті практики регулювання процесів, кількість учасників, які повинні взаємодіяти в екосистемі, а також через необхідність наявності посередників в обміні цінностями. Адже вигідним для всіх буде тільки такий варіант оцифровки, який буде найпростіше імплементувати, використовуючи існуючих людей на місцях.

Сучасна цифрова економіка заснована на токенізаціі, якою користуються мільярди людей щодня.

Токенізація — це процес заміщення цінностей, на токени (в перекладі з англійської token — жетон). Це робить торгівлю ними простішою й безпечнішою. Найпростішим прикладом токенізаціі, на нашу думку, є жетон метро. Жетон, це ніщо інше як токен, який надає власнику право скористатися послугами метрополітену та не забороняє це право передати іншому власнику. Метрополітен в свою чергу визначає вартість такої послуги. Цифровою формою токенізаціі в такому випадку, стає картка метрополітену, яка зберігає в собі дані про кількість наданих поїздок.

Оплата товарів через інтернет була б набагато більш ризикованою справою, якби не токенізація. Конфіденційні дані кредитної картки перетворюються в цифровий токен, який не має користі для хакерів, але використовується банками для завершення платежу.

Хоча люди використовують токени вже давно і щодня (навіть не підозрюючи цього), справжній потенціал токенізаціі розкривається тільки зараз завдяки впливу блокчейна. Блокчейн дозволяє безпечно і ефективно токенізувати широкий спектр реальних активів і бізнесів, надаючи нові переваги і додатки для самих різних галузей.

Тепер давайте розглянемо технологію блокчейн, а після розберемося яким чином об'єднання блокчейна з процесом токенізаціі може прискорити процеси цифровізації економіки.

Технологія блокчейн є інформаційною технологією, а не просто технологією для створення криптовалюти. Блокчейн — дослівний переклад з англійської ланцюжок блоків. Це може бути дещо складним, якщо ви з цим знайомитеся вперше, тому розберемо поняття на простій схемі.

Отже, в основному ми маємо справу з централізованим системами обліку:

Об'єктом обліку може виступати що завгодно. Як приклад системи обліку наведемо 1С, широко відому на нашому ринку програму.

Блокчейн — це децентралізована система обліку. Об'єктом обліку також може виступати що завгодно. Відмінність саме у методі зберігання інформації та надання доступу до неї.

Одиниці обліку в блокчейні також називають токенами.

Основною перевагою блокчейна є те, що в такій системі зберігається абсолютно вся історія переміщення токенов з моменту їх створення, причому підробити історію транзакцій неможливо. Це збільшує довіру до тих цінностей, інформація про які зберігається у блокчейні.

Першим застосуванням блокчейна, була цифрова валюта (або криптовалюта) Bitcoin. Саме тому у більшості блокчейн асоціюється з криптовалютою, але це далеко не так. Держави бачать в цій технології широкий потенціал застосування в різних галузях. Наприклад, в лютому 2020 року, тобто буквально минулого місяця, уряд Австралії опублікував національну дорожню карту з впровадження блокчейн, про яку 18 березня 2019 року заявляв їх Міністр торгівлі, сенатор Саймон Бірмінгем.

Вони вважають, що поєднання блокчейна з іншими технологіями може додати величезну додаткову економічну цінність, дозволить створити робочі місця, створити нове економічне зростання, економити гроші підприємств і підвищувати загальну продуктивність системи.

На думку Gartner, Австралія «з більш широким застосуванням блокчейн до 2025 року щорічно бізнес зможе генерувати більше 175 млрд доларів США, і до 2030 це складе більше 3 трлн доларів США. До 2023 року блокчейн буде підтримувати глобальне переміщення і відстеження товарів і послуг на суму 2 трильйони доларів США. За прогнозами аналітиків, тільки в індустрії фінансових послуг до 2022 року блокчейн буде щорічно економити 15-20 млрд доларів США. Наприклад: витрати австралійських виробників продуктів харчування й вина на пряму підробку і заміщення продуктів, за оцінками, перевищили 1,68 млрд австралійських доларів тільки в 2017 році. Рішення Blockchain можуть допомогти вирішити цю проблему».

Об'єднання технології блокчейн з процесом токенізаціі дозволяє створити цифрову економіку, в основі якої будуть цінності, а не спекулятивний попит. Для розуміння цього повернемося до класичної токенізаціі і прикладу з жетоном. Жетон метрополітену надає власнику право скористатися послугою. Підкреслимо, надає право. Це не означає сам факт використання даного права.

Якщо ми направимо інтеграцію блокчейн саме в ринок прав, це суттєво прискорить темпи цифровізації економіки. Оцифрував майнові права на активи і представивши їх у вигляді токенів на блокчейн, компанії зможуть залучати інвестиції від інвесторів, надаючи інвестору частку майнових прав. При цьому право на майно можна буде розділяти серед тисяч і навіть мільйонів користувачів, пропорційно їхньому внеску, не вдаючись до послуг посередників, так як блокчейн веде облік автоматично, виключаючи ризики обліку пов'язані з людським фактором.

Масове інвестування в цифрові цінності може здатися далекою перспективою і це дійсно так. А інвестування в блокчейн-системи, які дозволять оцифрувати майнові і немайнові права це вже реалії сьогоднішнього дня. Крім того інвестиційний потенціал системи, в яких обертаються такі токени, значно вище, ніж потенціал окремо взятих токенов.

Саме в такі системи ще понад три роки тому інвестувала компанія Finsovetnik, а сьогодні уряди різних країн вже шукають такі системи і заявляють про це на рівні державних програм.

Основною метою компанії Finsovetnik є формування спільноти свідомих інвесторів, що йдуть в ногу з часом та обізнані про існуючі економічні тренди. Для отримання інсайдерської інформації, запишіться на консультацію на сайті Finsovetnik, а також підписуйтесь на публічний канал Finsovetnik NEWS в Telegram щоб бути в курсі новин цифрової економіки.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися