Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 квітня 2020, 15:57

Нові можливості НБУ на ринку ОВДП. Що зміниться

Рада Нацбанку затвердила заходи для протидії кризі в економіці та на валютному ринку. Рішення залишило багато запитань. Найбільш спірною виявилась норма, яка дозволила НБУ проводити операції з ОВДП на вторинному ринку.

Дехто вже дійшов висновку, що регулятор зможе використовувати нові важелі для емісії гривні. В перспективі це може вплинути і на інфляцію, і на курс гривні. Чи справді це так і в чому саме полягають рекомендації ради НБУ банківському регулятору, на своїй фейсбук-сторінці пояснив голова ради Нацбанку Богдан Данилишин. «Мінфін» наводить ключові тези його публікації.

Зміни на ринку ОВДП

Особи, які звикли вести спекулятивні операції з ОВДП, поширюють інформацію, що Рада НБУ дозволила емісію гривні чи якісь інші екстраординарні заходи. Хочу сказати, що це повна нісенітниця, Рада навіть немає повноважень для розгляду таких питань.

Читайте також: Нацбанк не планує купувати ОВГЗ до свого портфелю (відео)

Натомість Рада скасувала окремі свої рішення, що були актуальні в 2018 році та втрачають актуальність в час, коли уряди і центральні банки всіх країн світу приймають досить жорсткі заходи для захисту населення і економіки. Якщо і далі проводити таку жорстку монетарну політику, яка проводилась до останнього часу, то ми можемо взагалі одержати ситуацію, коли без належних темпів економічного розвитку банківська система почне занепадати навіть з теперішнім запасом її міцності.

Зараз існує потреба в розширенні операцій НБУ на вторинному ринку ОВДП. Це не означає, що операції повинні збільшувати портфель ОВДП у власності Нацбанку, але такі операції можуть збільшити ліквідність ринку ОВДП.

Читайте також: Скільки можна було заробити на інвестиціях в ОВДП за 5 років

Також є попит на обмін ОВДП. Наприклад, нерезиденти можуть хотіти обміняти ОВДП гривневі на валютні, а банк хоче обміняти індексні на звичайні і т.д. Цей обмін може забезпечувати як НБУ, так і Мінфін, у обох інституцій тепер немає меж чи якихось заборон в рамках чинного законодавства. 

Рішення Ради НБУ дають свободу дій Правлінню Нацбанку не тільки ховатися за політику таргетування інфляції, а використовувати всі форми і методи грошово-кредитної політики. Це рішення не передбачає фінансування бюджету, а операції НБУ на вторинному ринку можуть бути спрямовані на покращення привабливості та ліквідності ринку ОВДП без суттєвого збільшення ОВДП на балансі НБУ.

Нові можливості для українців

Враховуючи надзичайний стан в економіці та карантинні заходи, потенційні втрати надходжень до державного бюджету через недоотримання податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб, інших податків і зборів, ситуація з виконанням бюджету може надалі погіршуватись. Це зумовлює необхідність розгляду альтернативних сценаріїв фінансування дефіциту.

Наразі обсяг ОВДП, що знаходяться у власності фізичних осіб, становить лише 9 млрд. грн (0,2% ВВП). Переважна більшість цих ОВДП (67%) номінована в іноземній валюті.

Зважаючи на те, що у позабанківському обігу України знаходиться понад $80 млрд (або близько 60% ВВП), а також враховуючи ймовірний відтік коштів із депозитів та притік валюти у зв’язку із поверненням в Україну трудових мігрантів, доцільно розширити перелік інструментів для залучення валютних коштів населення для фінансування бюджетних потреб.

Читайте також: Приватбанк запустив послугу купівлі-продажу ОВДП онлайн

Зважаючи на міжнародний досвід окремих країн ЄС, де спостерігаються обсяги вкладень населення в державні цінні розміром 10% ВВП і більше, в умовах України залучення обсягу валюти населення у ОВДП навіть розміром у 5% ВВП може оцінюватись в суму понад $7 млрд.

Однак діюча процедура продажу ОВДП для населення обтяжена високими трансакційними та часовими витратами, які пов’язані із оплатою посередницьких послуг банків при купівлі ОВДП. Це робить привабливою таку операцію лише при обсягах купівлі в 500 тис. грн. і більше.

Кредитні варіанти

Рада рекомендує розглянути можливість запровадження цільового довгострокового рефінансування банків з метою кредитування інвестиційних проектів, малого та середнього бізнесу та розширити перелік активів, що можуть виступати забезпеченням за такими кредитами рефінансування.

Настав час робити заощадження. Обирай вигідний депозит в каталозі від «Мінфіну»

Також Рада рекомендувала знизити норму обов’язкового резервування банків для валютних коштів з метою їх залучення та утримання в банківській системі України. Крім цього НБУ закликали обгрунтувати середньостроковий таргет інфляції на рівні, що достатньої мірою враховує економічні шоки нинішньої ситуації.

Поради для Кабміна

Серед рекомендацій уряду Рада НБУ акцентувала увагу на необхідності удосконалення функціонування ринку державних цінних паперів:

  • розширити перелік учасників первинних аукціонів з розміщення ОВДП шляхом залучення до участі в них небанківських фінансових установ;
  • провести аналіз процедур продажу ОВДП населенню та вжити заходів щодо їх спрощення;
  • розглянути можливість випуску цільових ОВДП для реалізації пріоритетних інвестиційних проектів, визначених урядом.

Читайте також: Кому «антикризовий» закон допоможе пройти кризу

Крім цього Рада звернула увагу на необхідність розробки державної програми часткової компенсації відсотків за банківськими кредитами підприємствам малого та середнього бізнесу, експортно орієнтованим підприємствам, за іпотечними програмами тощо.

Коментарі - 18

+
+137
Danconia
Danconia
4 квітня 2020, 0:06
#
В кой то веке о населении подумали.. В той же раше облигации и не только ооблигации но и акции и индексы всё можно покупать через всякие там тиньковы и альфа банки уже давно с адекватными комиссиями. 

Украина так идёт в Европу что её обгоняют «не только лишь все»
+
+15
mary27
mary27
4 квітня 2020, 15:41
#
В Украине до ипотечного кризиса тоже все было.
Но, в РФ фондовый рынок остался, а у нас...
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 квітня 2020, 12:50
#
Хіба у нас фізики вільно могли облігації купувати?
+
0
mary27
mary27
6 квітня 2020, 14:42
#
Конечно, через брокера.
+
0
Max Him
Max Him
13 квітня 2020, 18:46
#
Одного хотя бы назови на украинском рынке, розбийнык)
+
0
mary27
mary27
13 квітня 2020, 19:27
#
''КИНТО'' например, ''Универ'', ''Арт-капитал''.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 квітня 2020, 12:52
#
У нас приват через телефон продає облігації. Ще не пробував, чекаю кінця кризи, бо стрьомно зараз державі матраса віддавати
+
0
Max Him
Max Him
13 квітня 2020, 18:47
#
Ага, много акций Эппл и Гугл купил!? Колись, буржуй)
+
+45
yarg
yarg
5 квітня 2020, 12:11
#
Дед как обычно многословит и врет. 
1 - у нас нет никакой «жесткой монетарной политики».  у нас большая инфляция и постоянна кгроза скатывания в гиперинфляцию. 
2 - На какие шиши НБУ будет покупать облигации на вторичке ? Отвечаю - на эмиссию. 
3 - обмен «гривневых ОВГЗ на валютные для нерезидентов» в условиях резких скачкой курса - это вообще что ???
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
6 квітня 2020, 12:51
#
Ну ти також про інфляцію та гіперінфляцію лукавиш…
+
+15
yarg
yarg
6 квітня 2020, 13:01
#
Серьезно ?
инфляция в 10-15 % в год - это мало ? на фоне европейских  -1 , -2 %  (дада , там инфляция отрицательная)
а насчет угрозы скатывания в гипер - почитайте этот же сайт. никто неделю назад не кричал о курсе 50-80 , ставках 100 % годовых и троектратном росте цен ?  заметим - нигде в мире паники на эту тему не возникло.  А почему ? да потому , что у нас народ понимает как все тонко. Шаг влево-вправо - и понеслось. А во всем мире - это нереальный сценарий. О нем и не думают.
+
0
vicmarin37
vicmarin37
11 квітня 2020, 8:10
#
По-видимому предполагается что НБУ хочет скинуть имеющиеся у него ОВГЗ на вторичный рынок и причем своим физлицам, так как там есть старые бумаги с хорошими процентами . И это хорошо и правильно. Если же НБУ будет скупать ОВГЗ на вторичном рынке - то это эмиссия со всеми последствиями - девальвация, инфляция. 
Также можно порекомендовать Кабмину в условиях острого дефицита госбюдзжета выдавать зарплату госчиновникам гособлигациями, что решит проблему дефицита госбюджета .
А вот долгосрочное рефинансирование банков под какие-то сомнительные проекты и какое-то обеспечение - это ошибочное решение. Это эмиссия, девальвация и инфляция.
+
0
yarg
yarg
11 квітня 2020, 11:18
#
«Также можно порекомендовать Кабмину в условиях острого дефицита госбюдзжета выдавать зарплату госчиновникам гособлигациями, что решит проблему дефицита госбюджета .»

они же и послушатся могут. выпустить облигации с доходностью процентов 50 - и платить ими себе зарплату.
+
0
vicmarin37
vicmarin37
11 квітня 2020, 11:33
#
Это было бы интересно посмотреть под 50% ... Ну а чтобы публика не разгневалась, то естественно под текущую инфляцию 3% или максимум под учетную ставку нацбанка 10% . Надо же и совесть иметь :) А вообще я президенту и его партии написал письмо с подобными предложениями и уверен, что не послушаются, а то и даже не дадут прочитать.
+
0
mary27
mary27
12 квітня 2020, 17:51
#
Под 29,5% были, при ЮВТ.
+
+15
yarg
yarg
12 квітня 2020, 19:53
#
Их публика волнует ? давно ?
могут же и под 3 % . но с выиграшем автомобилей ( как в СССР ).
и ОЧУДО , какой-нибудь Ермак будет выигрывать по мерседесу каждый месяц :)
+
0
vicmarin37
vicmarin37
12 квітня 2020, 21:40
#
У некоторых подобных мне пришлось спросить:
«ты это специально так делаешь?»
- нет, говорит, так получается ... 
Ну что вы с них хотите - это же профессионалы  .
У них руки мозгу не подчиняются . Как-то и вовик жаловался - нам мозги нужны.
+
0
mary27
mary27
12 квітня 2020, 17:50
#
Хех, я представляю себе очередь из физ.лиц за гос.облигациями)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися