Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 березня 2020, 16:29

Світлодіодне освітлення. Всі «за» і «проти»

В останні роки популярність світлодіодних ламп і світильників тільки зростає. Вже ні в кого не викликає сумнівів їх економічність і ефективність в порівнянні зі звичайними лампами розжарювання. Як і у будь-яких інших предметів побуту у Led-ламп було виявлено чимало як плюсів, так і негативних сторін. Чи варто їх купувати:

5 правдивих аргументів «за» світлодіодне освітлення

Сучасне світлодіодне освітлення представлено в широкому асортименті варіантів виконання від мініатюрних лампочок «діодів» до світильників промислового типу, що відрізняються і розмірами, і потужністю. Чим приваблюють вони покупців?

  1. Економія електроенергії. Заміна ламп розжарювання на світлодіоди дозволить скоротити витрати на оплату рахунків за комунальні послуги. Вся справа в тому. Що при однаковій яскравості освітлення світлодіодні світильники споживають менше енергії, ніж їх аналоги.
  2. Висока світловіддача. Межа світловіддачі звичайних ламп розжарювання ледве сягає 15 Лм / Вт, при цьому світловіддача led ламп може досягти 110 Лм / Вт.
  3. Довговічність. Світлодіодні світильники одні з найбільш довговічних і стійких до перепадів напруги та інших зовнішніх впливів. Якщо купити світильник відповідної якості можна надовго забути про те, що лампочки необхідно регулярно міняти. При стандартному енергоспоживанні заміна буде потрібно раз в декілька років.
  4. Широкий температурний діапазон експлуатації. Працювати світлодіодні світильники можуть як при дуже низьких температурах, так і в спеку. Вони функціонують на повну силу без затримок включення в температурному діапазоні від -600С до + 600С.
  5. Низький рівень гучності. На відміну від популярних кілька років тому «економок», люмінесцентних ламп і деяких інших аналогів світлодіодні світильники не видають шуму, що не тріщать під час роботи. Це оптимальний вибір для установки в медичних установах, дитячих садах, школах, бібліотеках, в житлових приміщеннях.

Цей перелік можна продовжувати. Наприклад, доповнити його тим фактом, що світлодіоди не містять небезпечних для здоров'я людини та навколишнього середовища речовин, не мерехтять, що позитивно позначається на зорі людей, прекрасно показують себе в роботі як в приміщеннях, так і на відкритому повітрі. Вони представлені в широкому асортименті моделей для будинку, для організації вуличного освітлення, для виробничих приміщень, складів, промислових підприємств. При бажанні, можна підібрати світильники для будинку, офісу, для відпочинку і роботи, для кухні та ванної, орієнтуючись на колірну температуру діодів і її вплив на психіку людини. Але при такій кількості позитивних характеристик у світлодіодних світильників є і мінус.

Негативні сторони світлодіодного освітлення

Чим аргументують свою позицію противники світлодіодів? Все просто — Led лампи в будь-якому виконанні коштують дорого. Звичайно, мова йде про оригінальні світильниках, які повністю відповідають стандартам якості і мають всі перераховані вище перевагами. Купити «модний» світильник можна і за низькою ціною, але навряд чи він виявиться безпечним і економічним, адже дешево доступні тільки підробки. Так що єдиний аргумент «проти» світлодіодів — великі початкові вкладення. Але варто розуміти, що вони досить швидко окупляться, адже така інвестиція дозволить скоротити витрати на оплату електроенергії та придбання нових ламп щомісяця.

Про різних видах світлодіодних світильників читайте докладніше на сайті «Евросвет».

Коментарі - 1

+
0
beb
beb
31 березня 2020, 17:42
#
Правильно, треба економити. В епіцентрах і ашанах, інколи у сільпо і біллах можна знайти недорогі світлодіодні лампи.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися