Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 березня 2020, 15:52

Верховний суд переніс чергове слухання за позовом Суркісів проти Приватбанку

Чергове засідання Великої палати Верховного суду за позовом сім'ї Суркісів до Приватбанку, яке планувалося на 16 квітня, перенесли на невизначену дату. Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів голова правління банку Петро Крумханзл.

Чергове засідання Великої палати Верховного суду за позовом сім'ї Суркісів до Приватбанку, яке планувалося на 16 квітня, перенесли на невизначену дату.
Фото: liga.net

Нова дата невідома

«За моєю інформацією, 16 квітня слухання не буде. Нова дата — рано чи пізно — поки невідома. Але, що нас надихає в цьому процесі — він вперше став публічним і відкритим», — сказав Крумханзл.

Нагадаємо, 16 березня у Великій палаті Верховного Суду пройшов розгляд справи сім'ї Суркісів, які вимагають скасувати їх причетність до Приватбанку.

Читайте також: Профільний комітет Ради підтримав «антиколомойський» законопроєкт

Що вимагають Суркіси

  • Скасувати рішення НБУ про визнання членів сім'ї Суркісів пов'язаними з Приватбанком особами.

  • Визнати недійсними договори обміну коштів на акції Приватбанку (bail-in).

Чому важливий цей суд

У ході націоналізації Приватбанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) — емітентом єврооблігацій — підлягали процедурі bail-in і були примусово обмінені на акції додаткової емісії банку, які згодом були продані Мінфіну за менш ніж 1 грн.

В капітал були конвертовані три випуски єврооблігацій: на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року, на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн було погашено в серпні 2016-го, а також на $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.

Читайте також: Сім'я Суркісів «втратила» через націоналізацію Привату $250 млн та 500 тисяч евро — ЗМІ

Договори обміну зобов'язань (bail-in) на акції додаткової емісії Приватбанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку.

Також рішення на користь Суркісів буде означати, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це. Тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Bail-in — процедура, здійснювана на проміжному етапі між відкликанням ліцензії банку і звичайною санацією і дозволяє використовувати при фінансовому оздоровленні банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються в акціонерів, а їх грошові вимоги в акції.

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

Раніше повідомлялося

  • 19 квітня суд скасував рішення НБУ від 13 грудня 2016 року, яким визначено перелік пов'язаних з банком фізичних та юридичних осіб. На обидва ці рішення Кабмін, НБУ і Приватбанк вже подали апеляції.

  • Окружний адмінсуд Києва 17 травня зобов'язав Приватбанк повернути особисто сім'ї Суркісів 1,048 млрд грн, $266,2 тис. і 8 тис. євро.

Читайте також: Нацбанк обурений рішенням суду на користь братів Суркісів

  • 27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім'ї Суркісів. З матеріалів суду випливало, що Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн грн, Поліна Ковалик — 514,1 млн грн, Григорій Суркіс — 163,1 млн грн, Марина Суркіс — 174,5 млн грн, Рахміль Суркіс — 44,8 млн грн.

Читайте також: Приватбанк зобов'язали виплатити понад $200 мільйонів офшорам Суркісів

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися