Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 березня 2020, 15:25

Халвинг Биткоина або як примножити свій капітал в кілька разів за рік

Криптовалюти. Значна волатильність, можливості для заробітку, перспективи… Спеціалістом по криптовалютам сьогодні себе поспішає назвати мало не кожен. Набагато менше тих, хто може підтвердити свою прибутковість. І зовсім одиниці трейдерів, чий досвід дозволяє сказати: «Я знаю крипторинок як свої п'ять пальців».

Експертність В'ячеслава Базилєва підтверджується 16 роками роботи на різних ринках (цінні папери, валютні пари, ф'ючерси, криптовалюта) і довірі інвесторів — мільйонами доларів капіталу в управлінні. Крім цього, за роки роботи він отримав безліч нагород від регуляторів ринку — звання Кращого портфельного керуючого України 2009 року (за версіями UAIB, Ukrainian Exchange), титул Кращий приватний інвестор 2011 року (номінація Найприбутковіший трейдер за версією Dragon Capital, Ukrainian Exchange), сертифікат ICF, і багато інших.

Рішення відійти від традиційних ринків і повністю зосередитися на криптовалютах було прийнято у 2017 році — саме тоді В'ячеслав створив акаунт на TradingView, почав активну роботу і став значимою фігурою для аудиторії криптотрейдерiв.

Що ж таке халвінг Bitcoin і які можливості для потенційних і діючих інвесторам він відкриває? Халвінг (halving, «уполовинення») — це зменшення (в два рази) розміру винагороди майнерів, яку вони отримують за додавання нового блоку в блокчейн. Програмно встановлено, що халвінги в мережі Bitcoin здійснюються через кожні 210 тисяч блоків (тобто раз в 4 роки) — аж до того моменту, коли з видобутком 21 мільйона монет (імовірно, в 2140 році) емісія криптовалюти буде закінчена. Таким чином, основне завдання халвінгу і самої обмеженої емісії — стримування інфляції монети.

З моменту початку існування Bitcoin в 2009 році, халвінг проводився вже двічі: 28 листопад 2012 року, тоді ціна зросла на більш ніж 2 000% протягом року (1-й графік) і 9 липня 2016 року — в цей раз вартість монети збільшилася на 2 880% протягом 524 днів.

Изображение выглядит как монитор, сидит, черный, экранАвтоматически созданное описание

Графік зростання Bitcoin в 2012 році

Однак важливо відзначити, що перед тим, як показати такий вражаючий потенціал зростання, монета спершу знизилася в ціні на 30% (2-й графік).

Изображение выглядит как монитор, телевидение, экран, сидитАвтоматически созданное описание

Графік зростання Bitcoin після халвінгу 2016 року

Безсумнівно, даний вид активів і ринок в цілому дуже молодий та волатильий і несе в собі високі ризики. Але винагорода за них тут цілком виправдана. Якщо зіставити темпи зростання попередніх періодів з часовими інтервалами, можна припустити наступний рух ціни активу (див. наст. графік). Таким чином, монета може вирости до позначки в 77 000 $ в період до травня 2021 року. Погодьтеся, вражаючий потенціал на відрізку часу всього в 1 календарний рік.

Изображение выглядит как монитор, зеленый, сидит, черныйАвтоматически созданное описание

Можливий рух ціни після халвінгу в 2020 році

Яка ж технічна база для такого стрибка? Зростання вартості Bitcoin після халвінгу обумовлене, в першу чергу, скороченням емісії монет і зменшенням премії майнерів. Якщо на початку історії Bitcoin за додавання в блокчейн нового блоку майнери могли заробити 50 BTC, то після першого халвінгу розмір їх винагороди скоротився до 25 BTC, а після другого — до 12,5 BTC. Поточний, 3-й халвінг, скоротить винагороду до 6,25 BTC. В результаті тих, кому видобуток монет залишиться вигідним, стане набагато менше, і кількість виходу на ринок нових біткоінів також зменшиться. Таким чином ми отримуємо актив з обмеженою пропозицією, який навіть при незначних позитивних змінах попиту може показати значне збільшення вартості.

При грамотному аналітичному підході можливості для примноження капіталу на крипторинку вражають. Саме тому 95% свого часу В'ячеслав Базилєв присвячує трейдингу, зокрема — довірчому управлінню капіталом інвесторів. Мова тут, звичайно ж, не так про довіру, як про факти — результати прибуткової роботи підтверджені результатами попередніх періодів, а доступ до грошей відбувається за допомогою API-ключів. Тобто портфоліо-менеджер отримує лише можливість управління акаунтами, а не переміщення коштів, що відрізняється від процесу інвестування на класичних ринках.

Основна робота з довірчого управління ведеться від $ 1 млн і вище, але тестові акаунти стартують від $ 0,5 млн.

Головна особливість роботи — відкритість. Подивитися, як відбувається сам процес довірчого управління, як В'ячеслав приймає торгові рішення, аналізує ринок, де відкриває і закриває позиції будь-який трейдер або інвестор може кожен день в прямому ефірі, в форматі Online Trading. Тут початківці і професійні трейдери обговорюють ринок, питають поради по власним операціях і торговим стратегіям, разом приймають рішення в неоднозначних ситуаціях, діляться новинами і інсайдами світу криптовалют.

Всього один раз в квартал проходить курс-витримка 16-річного досвіду, де за 7 днів бажаючі вийти на наступний рівень трейдингу навчаються фішкам роботи на великий волатильності, побудові алгоритмів торгівлі та аналізу дій великих гравців.

Сьогодні ринок криптовалют тільки розвивається. У перспективі 3-10 років рівень впливу на повсякденне життя і фінансову систему буде в рази вище, і обсяги капіталів досягнуть вражаючих значень. Як і в будь-якій справі, максимальний прибуток отримають ті, хто став частиною цього явища заздалегідь, не відкладаючи «на потім» і не побоюючись приймати нестандартні, іноді ризиковані рішення.

За матеріалами сайту bazylev.org.

Джерело: Мінфін