Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 березня 2020, 11:11

Долар іде в небо: до яких меж сьогодні зросте курс

Вівторок знову буде важким днем на міжбанку і пройде під егідою активних спекулятивних атак на гривню. Накладається багато факторів, які дають спекулянтам істотно заробити на страхах бізнесу та пересічних громадян як через коронавирус, так і за суто українськими нюансами.

Вівторок знову буде важким днем на міжбанку і пройде під егідою активних спекулятивних атак на гривню.
Фото: rbc.ua

Що стосується міжнародного фактора — то через коронавирус фактично закриваються кордони між країнами як мінімум на 2-3 тижні. Це призводить до обвалу показників торгівлі та заморожування цілих галузей економіки — нафтового бізнесу, туризму, логістики, шоу бізнесу та інших. Що вже б'є по всім економічним показникам світових лідерів і докатується до України у вигляді стрибків цін на енергоносії (вони поки падають, що позитивно для нас), але й зниженням цін на основні статті експорту — метал, руду і частково — на сільгосппродукцію. Українські продукти частково не можуть нормально вивезти, а частково сам уряд зараз буде стримувати їх вивезення за кордон з метою забезпечення місцевого населення. Все це веде до скорочення експортної виручки України та зменшення надходжень від заробітчан, які повертаються назад через карантин у Европі.

 Дивіться валютні прогнози від Олексія Козирєва на youtube

По причинах паніки на фондових ринках — немає великого інтересу і до наших ОВДП. Сьогодні Мінфін України вже не буде розміщувати гривневі папери (а планував це ще до середини понеділка) і залишив для розміщення лише ОВДП у доларі без обмеження по сумі розміщення.

В кінцевому підсумку це теж спрацює проти гривні, тому що частина інвесторів буде виходити з гривневих облігацій та або виводити валюту за кордон, або перевкладуться вже у валютні папери, під які вийдуть на міжбанк і це теж буде опосередковано тиснути на курс.

Із суто внутрішніх чинників зараз найбільший негативний вплив на курс гривні надають два:

1) активне зростання попиту на валюту з боку імпортерів.На побоюваннях зростання курсу вони скуповують все, що можуть на міжбанку і це підриває ринок;
2) значний розрив між готівковим і безготівковим курсами, що дозволяє спекулянтам заробляти до 1 гривні на доларі за рахунок переливів валюти з одного сегмента ринку на інший.

Готівковий ринок зараз нарівні з міжбанком грає на девальвацію гривні.

Ажіотаж зростає і ринок вже стартував з рівнів на 30 копійок вище вчорашнього закриття — з позначки 26,98 / 27,01 гривні за долар. НБУ доведеться знову гасити валютну паніку та продавати долар на міжбанку, щоб стримати тиск на гривню. Як і всі останні дні — цінники Нацбанку фактично будуть диктувати ринку безготівкові котирування.

 Обрати найвигідніші ставки за вкладами в доларах

Спекулянти продовжать заробляти як на грі «на підвищення» на торгах, так і на курсових гойдалках за рахунок переливів валюти з безготівкового ринку (де вона дешевше) на готівковий.

За прогнозами «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до $ 390 млн при укладанні до 620 угод з широким і в основному спекулятивному коридорі по долару у межах 26,90-27,25 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс в банках на 10 ранку: прийом 26,60-27,50 і продаж 27,70-28,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,30-27,50 гривень та продаж 27,99-28,50.

Стежте за цікавим і та ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 3

+
0
Беня Зенукович
Беня Зенукович
17 березня 2020, 19:33
#
А теперь по-чеснаку, кто что думает? Где на вашу думку первая остановка?
+
0
jeka0047
jeka0047
17 березня 2020, 20:50
#
Будет до 30 расти а там видно будет
+
0
re3
re3
18 березня 2020, 10:27
#
21 хотелось бы, но в реале 17.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися