Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2020, 14:50

ФГВФО: Пропозицію Бахматюка виплатити державі борги своїх банків підтримує МВФ

Пропозиція Олега Бахматюка щодо виплати державі боргів збанкрутілих банків ВіЕйБі та Фінансова ініціатива вигідна для бюджету. Крім того, її підтримує МВФ. Про це заявила глава ФГВФО Світлана Рекрут в інтерв'ю виданню Новое Время.

Пропозиція Олега Бахматюка щодо виплати державі боргів збанкрутілих банків ВіЕйБі та Фінансова ініціатива вигідна для бюджету.
Фото: ukrinform.ua

Що кажуть у Фонді

Мирне врегулювання питання підтримують міжнародні фінансові інституції, і воно буде пріоритетом для ФГВФО на цей рік, заявила директор-розпорядник Фонду.

«Бахматюк став першим, хто офіційно виявив бажання піти за таким сценарієм. Яка у нього мотивація? Йому треба вести і розвивати бізнес, йти далі, що дуже складно в обставинах, коли по ньому є ряд кримінальних проваджень, йому і кільком учасникам його команди вручено підозру.

Нам же треба, щоб він повернув гроші державі та кредиторам. А джерелом повернення грошей є той же бізнес. Тому, мені здається, дуже важливо зараз скористатися цією синергією і спробувати все-таки піти цим шляхом», — заявила глава Фонду.

Читайте також: Бахматюк пропонував виплатити борг ВіЕйБі банку, але НАБУ завадило

За словами Рекрут, Фонд обговорював і знаходить підтримку МВФ щодо необхідності цього кроку, оскільки це «абсолютно зрозумілий і правильний шлях поповнення державного бюджету».

Читайте також: Бахматюк звернувся до Зеленського: хоче домовитися

Передісторія

  • Бізнесмен Олег Бахматюк є єдиним ексакціонером виведених з ринку банків ВіЕйБі і Фінансова ініціатива в результаті банківської кризи в 2014 році.
  • Раніше в НБУ заявляли, що Олег Бахматюк винен державі 29,3 мільярда гривень.

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки йому винні олігархи за банкрутство банків

  • Раніше в ФГВФО повідомляли, що Олег Бахматюк дійсно пропонував добровільно виплатити заборгованість ВіЕйБі банку, але НАБУ почало кримінальне переслідування бізнесмена і тим самим заморозило цей процес.
  • За словами Рекрут, пропозицій від Бахматюка надходило кілька. В останній він запропонував 8 млрд грн сумарно для фонду і НБУ, з яких 500 млн грн кладуться на escrow-рахунок або на депозит для підтвердження серйозності його намірів, а всю суму він сплачує протягом п'яти-семи років.
  • 11 листопада НАБУ повідомило про затримання 8 осіб за підозрою у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком у 2014 році ПАТ «Віейбі Банк».
  • Національний банк вже спростував ці звинувачення, довівши, що вся сума рефінансування, 1,2 млрд грн, пішла на виплати коштів 80 тисячам вкладників, як і передбачала ця програма.

Коментарі - 4

+
0
Barmaley33
Barmaley33
13 березня 2020, 15:09
#
Я немного не понял. Человек вывел деньги с банка, обанкротил, а потом предлагает государству компенсировать убытки?
+
+30
rredrred
rredrred
13 березня 2020, 16:05
#
Не так. его банки взязи 29 млрд грн по курсу 8 и куда то их дели
а теперь он предлагает вернуть вместо его банков из 29 млрд 8 млрд по курсу 26
супер арифметика
+
0
Invul
Invul
13 березня 2020, 15:21
#
> Ранее в НБУ заявляли, что Олег Бахматюк должен государству 29,3 миллиарда гривен.
> По словам Рекрут, предложений от Бахматюка поступало несколько. В последнем он предложил 8 млрд грн суммарно для фонда и НБУ, из которых 500 млн грн кладутся на escrow-счет или на депозит для подтверждения серьезности его намерений, а всю сумму он выплачивает в течение пяти-семи лет.

Что мы имеем - он хочет спустя 6 лет выплатить примерно 27% от изначального долга, без учета инфляции и курсовых колебаний? Неплохой бизнес, конечно. И ведь могут пойти на такой вариант, по принципу «хоть что-то получить».
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
13 березня 2020, 16:09
#
Если бы он все компенсировал бы - я бы его как человек простил бы.

Бене нужно брать пример, а еще хуже Украине делать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися