Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 березня 2020, 15:00

Інвестиції — запорука сталого зростання: як пройшов бізнес-форум Level UP Ukraine — 2020

21 лютого в Києві відбувся бізнес-форум Level UP Ukraine 2020. Форум проводиться з 2016 року, будучи майданчиком комунікації між бізнесом, владою і суспільством, а також майданчиком створення нових проектів, в ім'я забезпечення економічного зростання і трансформації бізнес-середовища.

Більше 40 спікерів з 6 країн і 600 власників бізнесу в ході Форуму обговорювали найбільш актуальні економічні питання 2020 року — створення сприятливого інвестиційного клімату, приватизацію, концесію, ринок землі, принципи безперервної освіти.

Залучення інвестицій є однією з нагальних проблем української економіки і найважливішою складовою для її зростання. Міністр економіки Тимофій Милованов роз'яснив, що необхідна сума інвестицій повинна знаходитися в межах $50 — 100 млрд для того, щоб наздогнати сусідні країни. Для більш активного залучення інвестицій необхідно посилювати захист прав власності, проводити приватизацію, відкривати ринок землі, задіяти концесійні механізми, реформувати силовий блок. Більш детально міністр розкрив суть проекту «Інвестиційна няня»:

«Інвестиційні няні — це два напрямки. Перше — Ukraine Invest, це структура під Кабімном. Вони виконують операційну роботу вже сьогодні. Це стосується і українських інвесторів, і глобальних — рівні умови для всіх інвесторів. Другий етап проекту «Інвестиційна няня» — це 5 законопроектів, які зараз розробляються. Один з них дозволить Кабміну укладати угоди і надавати конкретні рішення, які потрібні для бізнесу. Це може бути інфраструктура, виділення землі або інші питання, які треба гарантувати, щоб інвестор міг виконувати свою роботу без зайвих перешкод».

Восени минулого року Верховна Рада прийняла закон про концесії, спрямований на сприяння модернізації української інфраструктури. Концесійні механізми необхідно використовувати більш активно, підкреслили учасники Форуму. На Форумі був присутній Давид Бежуашвілі, власник Georgian Industrial Group, яка виграла концесійний конкурс за портом «Херсон». Бежуашвілі зазначив, що Georgian Industrial Group виконає всі взяті на себе інвестиційні зобов'язання і подякував урядовим структурам України за організацію прозорого конкурсу.

Віце-президент Асоціації платників податків України, співорганізатор проекту Level Up Ukraine Наталія Ульянова вважає, що практику концесійних конкурсів необхідно масштабувати, а майданчик Level Up Ukraine готовий сприяти комунікації між владою і бізнесом в подібних проектах.

У свою чергу, голова Фонду держмайна України Дмитро Сенниченко вважає, що приватизація здатна забезпечити прихід стратегічних інвесторів в економіку України. Цього року ФДМУ має намір виставити на приватизацію до 500 підприємств, в тому числі 5 об'єктів, що входять до переліку «великої приватизації».

Для припливу інвестицій слід налагодити ефективну комунікацію між владою та бізнесом, реформувати податкову систему і посилити захист прав власності. Такої думки дотримується Григол Катамадзе, Президент Асоціації платників податків України та співорганізатор Форуму. Катамадзе акцентував увагу на необхідності замінити податок на прибуток підприємств податком на виведений капітал.

Не менш важливі інвестиції в освіту, оскільки для України все більш гострою проблемою стає наявність висококваліфікованих кадрів. Учасники Форуму зійшлися на думці, що необхідно залучати бізнес до процесів трансформації освіти. Прикладом виступає компанія Vodafone, яка підтримує освітні проекти в Державному університеті телекомунікацій.

Говорячи про земельну реформу, спікери наголосили на необхідності лібералізації земельного законодавства і спростували ряд стереотипів, які існують в суспільстві щодо запуску ринку землі.

У 2021 році на форумі Level Up Ukraine очікується розширення кількісного і географічного представництва учасників та спікерів.

Організатори Форуму висловлюють подяку усім партнерам:

Georgian Industrial Group — генеральний партнер

Фармак, БХФЗ, Індар — офіційні партнери

Real Matrix, ПП «Бель» — стратегічні партнери

Powercode — спеціальний партнер

Premier Palace Hotel — приймає партнер

МАУ — офіційний перевізник

Мережа Глобального договору ООН в Україні — партнер з розвитку

Vodafone — партнер інноваційних рішень

Асоціація міжнародніх інвесторів в Україні — аналітичний партнер

Українська Рада Бізнесу — бізнес-партнер інформаційних партнерів

За участю Міжнародної фінансової корпорації (IFC)

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися