Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 лютого 2020, 17:11

Mastercard і Восток Банк запустили безготівкову оплату проїзду в одеських трамваях

У рамках пілотного проєкту валідатори для прийому оплат встановили у трамваях одного з міських маршрутів.

Мешканці та гості Одеси відтепер можуть в один дотик безготівково оплачувати проїзд у трамваях на міському маршруті №21[1]. Всі трамваї маршруту обладнали валідаторами для безготівкової оплати — пасажири можуть оплатити проїзд безконтактною карткою будь-якого банку світу різних платіжних систем або пристроєм з NFC. Проєкт реалізовано у партнерстві Mastercard, Восток Банку та за підтримки КП «Одесміськелектротранс» та Одеської міської ради.

Для оплати проїзду пасажиру достатньо піднести безконтактну банківську карту або платіжний пристрій до жовтого валідатору і дочекатися звукового і світлового сигналу. Після підтвердження здійсненої оплати валідатор надрукує чек-квиток. Вартість проїзду становить 5 гривень, будь-які додаткові комісії при безготівковому розрахунку – відсутні. Тільки за перші два тижні роботи у трамваях здійснили понад 1000 безконтактних оплат банківськими картками, платіжними пристроями.

«В рамках концепції smart city Mastercard вже більше п'яти років впроваджує безконтактну технологію там, де особливо важливі швидкість, зручність і безпека платежів. Безконтактні оплати в транспорті стають невід'ємною частиною комфорту повсякденного життя городян, а також інвестицією в туристичну привабливість самого міста. Ми переконані, що в Одесі, одному з улюблених туристичних міст України, рішення буде дуже популярним і зробить оплату проїзду в трамваях більш комфортним як для мешканців, так і для гостей», — зазначив Юрій Батхин, віце-президент з розвитку бізнесу Mastercard в Україні.

Восток Банк виступив банком-екваєром проєкту.

«Поширення безконтактних оплат — одне з наших важливих завдань. Запит на розрахунки за допомогою смартфонів зараз дуже актуальний — це швидко, зручно і безпечно. У нас вже є позитивний досвід з фунікулером — з моменту встановлення валідатора, більше 50% оплат скоєно безконтактно. Ми спостерігаємо, як у великих містах України впроваджуються нові способи оплати проїзду і сподіваємося, що скоро громадський транспорт в Одесі теж буде оснащений подібними рішеннями», — прокоментувала заступник Голови Правління Восток Банку Лія Мороховська.

«Ми хочемо акцентувати увагу на тому, що дана ініціатива не є впровадженням електронного квитка, як багато хто думає. Тим не менш, це наш черговий крок на шляху переведення взаємовідносин між пасажирами та «Одесміськелектротранс» на безготівкову основу», — зазначив виконуючий обов'язки директора Департаменту міського господарства Дмитро Жеман.

В Одесі перше рішення для безготівкової оплати проїзду Mastercard в партнерстві з Восток Банком та за підтримки КП «Одесміськелектротранс» реалізували в жовтні 2018 року. На верхній і нижній станції фунікулера, які знаходяться біля Потьомкінських сходів, були встановлені 4 валідатора для оплати проїзду безконтактною карткою або з допомогою гаджетів з NFC. За півтора року роботи рішення пасажири фунікулера провели понад 40 тисяч оплат картами з 53 країн світу.

В Україні рішення для безготівкових оплат від Mastercard також доступні в транспорті Києва, Львова, Мукачевого, Івано-Франківська та інших міст.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися