Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 лютого 2020, 10:00

Як купити за мільйон підземний бункер у Києві

Тепер відкрити власне кафе, запустити виробництво або забезпечити собі стабільний дохід орендодавця стане простіше. Вирішити всі ці проблеми допоможе придбання об'єкта малої приватизації.

як купити об’єкт малої приватизації
www.epravda.com.ua

Про те, як це зробити і які цікаві об'єкти вже виставлені на продаж, у колонці «Мінфіну» розповіли у прес-службі Фонду держмайна України.

Тисяча об'єктів на будь-який смак

У рамках «малої приватизації» продаються об'єкти, пакети акцій або окремого майна вартістю до 250 млн грн. «У список на малу приватизацію включені об'єкти в центрі міст, які можуть бути цікаві девелоперським компаніям. Зокрема, непрацюючі підприємства, до яких підведені під'їзні шляхи, електромережі та інші комунікації. Там, наприклад, можна організувати нове виробництво. Також ми будемо виставляти на продаж аграрні підприємства, які мають значні площі землі», — розповідає Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко.

Фонд держмайна розкриває повну інформацію про всі об'єкти приватизації. Умови придбання можна дізнатися на сайті https://privatization.gov.ua/ або ж на сайті Prozorro.Sale, що об'єднує 40 електронних майданчиків, через які реалізується держмайно.

Фахівці будь-якої з цих бірж проконсультують щодо умов аукціону, допоможуть обрати  об'єкт і нададуть всю інформацію про нього. За свої послуги вони візьмуть комісію – 1-3% від ціни об'єкта.

На аукціоні можна також придбати вже зданий в оренду об'єкт. У цьому випадку переможець разом з об'єктом отримає ще й стабільний дохід у вигляді орендних платежів. І таке вкладення, наприклад, можна розглянути як альтернативу банківським вкладам, що дешевшають.

Купити об'єкт малої приватизації можуть громадяни України та нерезиденти, які не ведуть бізнес в офшорах, або в країні-агресорі. Участь у торгах не передбачає зайвої бюрократії: потрібно подати паспорт, дані з держреєстрів про своє підприємство, фінансову звітність за останній рік або квартал, а також довідку про сплату гарантійного (10% від стартової ціни об'єкта) і реєстраційного (близько тисячі гривень) внеску.

Платити за покупку можна як власними, так і кредитними коштами (в цьому випадку потрібно буде показати довідку від кредитора). Іноземні бізнесмени мають право розраховуватися ВКВ в еквіваленті до гривневої вартості об'єкта. Оплатити рахунок потрібно буде в термін до 30 днів.

Навіть якщо на торги подався один покупець, він також може стати переможцем аукціону і новим власником. Аукціон скасовувати не будуть.

Корисні довгобуди

Вибір об'єктів величезний — більше 1000 підприємств, значна частина яких розташована в Києві та Київській області — 146. Наприклад, ФДМ виставив на аукціон недобудований спецгараж на 50 автомобілів балансовою вартістю 1,04 млн грн. Об'єкт розташований в Києві біля метро «Васильківська».

Цей підземний бункер розкинувся на ділянці у 2 гектара, на якому можна збудувати новий житловий комплекс або ТРЦ буквально в 10 хвилинах від метро. Заявки на участь в аукціоні будуть прийматися ще тиждень (посилання на об'єкт https://privatization.gov.ua/product/privatization-specgaraz-na-50-avtomobiliv/ ).

Ще один цікавий об'єкт, також вже виставлений на продаж, — незавершене будівництво «ДВП Будрекомплект» балансовою вартістю 10,9 млн грн. Його цілком реально перетворити в офісний, торговий або складський центр в 1 км від метро «Академмістечко». (Посилання на об'єкт https://privatization.gov.ua/product/privatization-rozsirenna-virobnicoi-bazi-dvp-budremkomplekt/).

Коментарі - 7

+
+92
brigadirius
brigadirius
20 лютого 2020, 12:58
#
Ризики для інвестора приватизатора в данний час, приблизно тікі як і для інвестора який купує майно, яке узаконено рішеннями суду, чи було в іпотеці. Наразі супроводжую декілька справ таких приватизаторів. Майно то купили, а потім як чорт із табакерки почали виникати різні обтяження стосовно цього майна. Так що раджу потенційним інвесторам перед покупкою проводити юридичний аудит (принаймні на 10 років в минуле) того об'єкту який хочети придбати.
+
0
PetrLund
PetrLund
20 лютого 2020, 21:22
#
«Этот подземный бункер раскинулся на участке в 2 гектара» - подскажите, покупается же сам недострой, а регистрация прав на землю оформляется отдельно?

Я смотрел несколько аукционов, об этом везде пишут очень маленьким шрифтом.
+
0
brigadirius
brigadirius
21 лютого 2020, 10:53
#
Стосовно саме цього об'єкта я не цікавився. Вибачте, немає часу. Але в цілому це одна із найхітовиших проблем щодо судових суперечок по власності. Недобудову купили (приватизували), а земля залишилася не оформленою. Ну а потім починається тягомотина з оформленням землі. В Києві наприклад земельну ділянку приватизувати не можна, лише взяти в оренду. Ну а середня ставка оренди по місту становить 7 % нормативно грошової оцінки земельної ділянки.
+
0
marcher145
marcher145
20 лютого 2020, 15:17
#
Нашел https://privatization.gov.ua/product/privatization-golovnij-virobnicij-korpus/ - Головний виробничий корпус за адресою: Львівська обл., Самбірський р-н, с. Рудня, вул. Торгова, 3  

просто гуляй поле....
+
+13
Seven S
Seven S
21 лютого 2020, 19:12
#
Продают государство!

Посмотрите показатели - Харьков Турбоатом - https://privatization.gov.ua/wp-content/uploads/2020/01/AT-TURBOATOM.pdf

Прибыльное предприятие! Каждый год в бюджет поступает до миллиарда гривен, зачем его продавать?

Был бы лишний миллион - я бы сам такое предприятие купил, кто же продаёт курицу, несущую золотые яйца? Красавцы наши чиновники - всё продать, и побыстрее
+
0
Danconia
Danconia
23 лютого 2020, 20:00
#
Да когда ж уже закончится это имущество бесхозное, уж 30 лет распродают а оно всё незаканчивается

2 га возле м Васильковской за лям грн вот примерно так ФГИ избавлялись от заводов, шахт и облэнерго лям грн за 2 гектара возле метро это ж рыночная цена, почти как рыночная цена за газ только наоборот


+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
24 лютого 2020, 18:12
#
Зарабатываем на зелени: как это работает?

https://www.youtube.com/watch?v=jhSoKOagm4c&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися