Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 лютого 2020, 16:37

Головне за тиждень: ОВДП, варанти та курс гривні

Ринки більше не бояться коронавіруса. Дохідність українських ОВДП досягла «дна». Курс гривні майже приклеївся до позначки 24,5 грн/$.

Коронавірус, ринки, інвестиції, економіка, ОВДП, курс гривні, інфляція
фото: 24tv.ua

Підсумки минулого тижня у своїй колонці на «НВ» підвів інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» відредагував.

Європейська валюта страждає

Американський ринок акцій пару разів на тиждень оновлює історичні максимуми, а долар загрозливо швидко зростає відносно євро. Європейська валюта страждає від безладу у владі в Німеччині і поганих даних з Єврозони. Там теж знайшлися прояви «української хвороби», коли тепла зима закінчується падінням промислового виробництва.

Скорочення виробництва енергії — не єдина причина, але одна з основних. В результаті, п'ятницю ринки відкриють на позначці в S&P500 в 3373. Схоже,  коронавірусом ринки припинили перейматися. Що дозволило китайській владі сказати «упс, ми тут невірно рахували» і показати, що хворих було більше. Це було б дуже важливою новиною під час істерики, але не дуже схвилювало ринки зараз.

Читайте також: Китай ввімкнув «друкарський верстат». Наслідки відчує навіть долар

Продовження серіалу про коронавірус

Перші наслідки для економіки від коронавірусу вже пройдені. Але буде і друга серія, коли почне виходити китайська статистика. Жорсткі заходи китайської партії, які ефективні в боротьбі з вірусом, можуть бути небезпечними для економічних показників.

З одного боку, жителі провінції Хубей можуть нарешті побачити чисте небо, але платою за очищення від смогу є зупинка металургії. І порожні вулиці. А це однозначно вдарить як по улюбленому в Україні промисловому виробництву, так і по економіці в цілому. Подивимося, як ринки будуть реагувати на цифри.

Добре, що чекати залишилося недовго. Тут теж не виключено, що в Китаї доведеться звільняти когось із статистичного бюро за помилки. Через пару місяців після публікації даних, які можуть вийти з-під його пера не такими й песимістичними.

У ринків і аналітиків набагато більше експертизи, щоб ловити за руку китайську владу в питанні пошесті статистикою, ніж в питанні епідемій. Але, враховуючи частоту появи в Піднебесній нових вірусів, глобальним інвестиційним банкам час створювати спеціальні аналітичні підрозділи.

Читайте також: Економіку не підкосить падіння промисловості. Але ризики для зростання залишаються

Екшен з варантами

Останні пару тижнів кілька банків переглянули ціновий орієнтир варантів. Ми побачили там справжнє ралі, який дуже діє на нерви українському Мінфіну. До кінця поточного тижня їх вартість вже досягла 109 відсотків від номіналу.

Тепер Мінфіну, якщо з'явиться таке бажання, доведеться платити ще більше за потенційну угоду з обміну варантів назад на єврооблігації.

Причиною перегляду ціни стали не якісь зміни в оцінці макроекономічної ситуації, які і зараз дуже позитивні. Справа в падінні вартості запозичень для України (фактично, зниження дохідності єврооблігацій), що впливає на формулу розрахунку ціни.

Це забавно, адже ралі почалося після того, як оцінку вартості переглянули глобальні банки. Хоча зниження дохідності було видно всім — і тим, хто зараз бігає по ринку і шукає, де б купити.

Читайте також: НБУ оцінив ефект від зміцнення гривні

Аукціони за ОВДП, курс гривні і інфляція

На внутрішньому ринку Мінфін продовжує залучати середні обсяги через аукціони за ОВДП, фактично залишаючи ставку без змін. Потенціал зниження дохідності, схоже, повністю вичерпано. І тепер для уряду ключовим завданням є збереження досягнутого рівня.

Курс гривні теж майже приклеївся до позначки 24,5, а Нацбанк активно викуповує долари з ринку в резерви. Сезонне помутніння в гривні пройшло, і національна валюта серйозно налаштована на зміцнення. При цьому інфляція вийшла на рівні трохи вище 3%, продовжуючи знижуватись. Що не заважає кричати про те, що ціни в магазинах зростають не по-дитячому.

Перші наслідки коронавірусу в Україні

Мова не про те, що з магазинів зникла гречка. Цього тижня змінився голова офісу президента. Фактично не перша, але й не друга людина в поточних розкладах. Зеленський, прямо перед днем святого Валентина, дав відкоша своєму фавориту — Богдану. Ще півроку тому ринки його боялися, але з часом звикли і полюбили. Тепер його відхід не є хорошою новиною.

Коментарі - 2

+
+27
krv77
krv77
17 лютого 2020, 9:22
#
инфляция вышла на уровне чуть выше 3%, продолжая снижаться. Что не мешает кричать о том, что цены в магазинах растут не по-детски.
Это говорит о том, что Госстат некоректно считает веса продукции в потребительской корзине.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
17 лютого 2020, 9:42
#
Внимание! Конкурс комментариев:

https://www.youtube.com/watch?v=r_UJ229kDU8

Подписывайтесь на youtube-канал Минфина и оставляйте комментарии с вопросами под видео.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися