Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 лютого 2020, 19:31

Ринок зелених облігацій б'є рекорди

Сергій Ягнич, керівник інвестиційного бізнесу Ukrsibbank BNP Paribas Group

Обсяг випуску зелених облігацій за підсумками 2019 р склав більше чверті трильйона доларів в еквіваленті — новий абсолютний рекорд. Що буде далі?

ЧОМУ РИНОК ЗЕЛЕНИХ ОБЛІГАЦІЙ ДОСЯГ ЧВЕРТІ ТРИЛЬЙОНА ДОЛАРІВ

В той час, як тема сталого фінансування потроху стає мейнстрімом, ринок так званих «зелених облігацій» продовжує бити рекорди. За інформацією Climate Bonds — найбільшої міжнародної організації, що працює в цьому сегменті боргового ринку, обсяг випуску зелених облігацій за підсумками 2019 р склав більше чверті трильйона доларів в еквіваленті (255 млрд дол) — новий абсолютний рекорд. Зростання до попереднього року перевищив очікування аналітиків майже на 50%.

ЧОМУ РИНОК ПРОДОВЖУЄ БИТИ РЕКОРДИ

Поточна ситуація на фінансових ринках така, що світові центральні банки обнулили ідею фінансування чого-небудь під відсоток. Не вірите? Спробуйте розмістити валютний депозит у будь-якому західному банку. У кращому випадку, ви отримаєте ставку, не покриває рівень інфляції, а якщо банк пристойний, то він встановлюватиме нульову ставку і попросить комісію за зберігання грошей. Розуміючи, що розумних відсотків не бачити, учасники фінансових ринків почали все більше звертати увагу на інструменти, що дозволяють отримати результат нефінансового характеру.

На цьому тлі виник інтерес до ринку зелених облігацій та інших інструментів сталого фінансування, в числі яких також соціальні облігації, «перехідні» облігації і безліч інших народжуються класів інвестицій, в основі яких фінансування проектів позитивним ефектом на суспільство. Я порівнюю такі інструменти з так званим «ісламським» фінансуванням. Нагадаю, що останні враховують ту обставину, що шаріат забороняє отримання встановленого відсотка або винагороди за надання позики. Відповідно, інвестори в цей клас активів традиційно орієнтуються на свого роду участь у проектному фінансуванні, не отримуючи процентних платежів, прийнятих в західному світі.

Крім зміни грошово-кредитних політик, який став таким собі каталізатором, іншим фактором підвищення інтересу до зеленим облігаціями є все більш помітна взаємозв'язок між активністю людини, підвищенням рівня СО2 в атмосфері і зростаючою кількістю катаклізмів і аномальних погодних явищ.

Якщо ще 20 років тому екологічні активісти були з розряду маргіналів, які опиралися капитализмам і глобалізації, то тепер в Давосі теми, пов'язані з екологічною безпекою, займають топові місця в рейтингах тим учасників заходу.

Іншими словами, поряд з бажанням накопичити добробут, ми всі хочемо жити в екологічно чистих місцях і насолоджуватися високими стандартами якості життя, і якщо подивитися на структуру випуску зелених облігацій, то в ній лідирують два найбільших забруднювача навколишнього середовища — США і Китай. Американські корпорації випустили папери загальним обсягом $50,6 млрд, тоді як китайці змогли виставити паперів на $30,1 млрд, що, тим не менш, мізерно мало для країни, в структурі енергетики якої все ще переважають вугільні електростанції і технології позаминулого століття. Зазначу також випуски супранационалов(міжнародні банки розвитку, тощо), які здійснили випуски облігацій на $14,5 млрд. Абсолютним лідером за кількістю випусків є американське іпотечне агентство Fannie Mae, надрукувало 991 випуск облігацій.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися