Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 лютого 2020, 16:59

Ситуація SOS: 5 головних наслідків коронавірусу для світової економіки

Коронавірус уже впливає на світову економіку. Він руйнує торговельні ланцюги, знижує вартість активів, змушує бізнес приймати жорсткі рішення. Однозначно це все позначиться на економіці України. Про це ексзаступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська написала  у фейсбуку.

Коронавірус уже впливає на світову економіку.
фото: sharespro

Наталія Микольська підкреслює, що Україна залежить від світового економічного зростання. Насамперед тому, що українська економіка – експортно-орієнтована. Китай – це другий за величиною ринок для українського експорту після ЄС. За 11 місяців 2019 Україна продала в Піднебесну товарів на 3,2 млрд. дол. США (7,2% від загального експорту).

Крім того, одним із факторів зростання національної економіки є залучення іноземних інвестицій. При даній ситуації навряд чи варто очікувати збільшення інтересу іноземних вкладників. 

Надійні інвестиції в ОВДП + бонус від «Мінфіну»

5 наслідків для світової економіки

1. Сповільнення темпів

Сповільнення економічного зростання в Китаї очікується у всіх галузях.

Неминучий спад у виробництві через закриття чи призупинення роботи виробництв, в тому числі запасних частин та товарів іноземних виробників.

Ще це зменшення споживання через закриття магазинів, закладів харчування та розважальних закладів. До цього призведуть обмеження, запроваджені на перебування людей в публічних місцях.

2. Скорочення імпорту

Ми бачимо скорочення імпорту Китаєм, а за умови падіння споживання та вповільнення економічного зростання, темпи скорочення лише зростатимуть.

3. Зниження попиту на нафту

Вже зараз відбувається зниження попиту на нафту, бо Китай є найбільшим в світі імпортером. І це спричинило падіння ціни на нафту на 16% з моменту виявлення в Китаї коронавірусу.

4. Падіння індексів

Китайські ринки різко впали в день відкриття торгів після новорічної перерви. Shanghai Composite впав на 7,7%, Shenzhen Composite знизився на 8,4%. При цьому, експерти вважають, що падіння 3.7% індексу Dow Jones Industrial Average також відбулось через поширення коронавірусу.

5. Застій у туризмі

Ще один з факторів впливу — неминуче скорочення кількості китайських туристів.

Читайте також: Коронавірус може вплинути на економіку більше, ніж фінансова криза 2008/2009 років — Moody's

Невтішні прогнози

Всі експерти сходяться на думці, що вплив на світову економіку буде.

Значна частина пробують прогнозувати вплив. Так, Bloomberg оцінив втрати від коронавірусу у 160 млрд. доларів США. А десять економістів, опитаних у минулу п'ятницю The Wall Street Journal, знизили очікування на зростання Китаю у першому кварталі на понад відсотковий пункт до середнього 4,9%. Проте, після цього США запровадило заборону на польоти і в'їзд не громадян США, які відвідували Китай протягом 2 тижнів.

Goldman Sacs у п’ятницю заявив, що очікує, що вірус зменшить ріст у США на 0,4- 0,5 процентного пункту, у першому кварталі, при цьому зростання відновиться у другому кварталі, залишаючи мінімальний вплив на річний ріст. При цьому зазначили, що зважаючи на непрогнозовану ситуацію, складно робити прогнози.

Привід для оптимізму

Однозначно варто очікувати впливу ситуації з коронавірусом на економіку України. Уряду не завадить готуватись до найгіршого можливого сценарію.

Проте будь-яка криза може стати новими можливостями, як для України, так і для українського бізнесу на світовому ринку. Це:

  • залучення інвестицій у виробництво,
  • розміщення вже на діючих підприємствах виробництв для глобальних корпорацій,
  • експорт українських товарів та послуг.

Читайте також: Чим небезпечний новий коронавірус для економіки України

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися