Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 лютого 2020, 14:51

Мінсоцполітики автоматично донарахує субсидії за доставку газу

Перерахунок розміру пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних платежів в Україні, через відділення послуги з розподілу газу від вартості самого блакитного палива, в лютому відбудеться автоматично. Про це заявив заступник міністра Віталій Музиченко.

Що кажуть у міністерстві

У лютому Міністерство соціальної політики донарахує субсидію і пільгу за нову послугу з розподілу природного газу автоматично, без необхідності додаткового звернення громадян — за січень і лютий 2020 року.

Музиченко зазначив, що в кінці грудня минулого року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила окремий тариф на послугу розподілу природного газу.

Читайте також: З січня українці будуть отримувати дві платіжки за газ

У зв'язку з цим, отримувачам пільг та субсидій надійшли нові платіжки із зазначенням повної вартості до оплати за послугу з розподілу природного газу, адже згідно закону «Про житлово-комунальні послуги» це є складовою оплати комунальних послуг.

Читайте також: Правила надання субсидій у цьому сезоні міняти не будуть

«Через те, що відповідні рішення НКРЭКУ вступили в силу тільки з початку цього року, ми в лютому проведемо донарахування розміру пільг та субсидій, з урахуванням нової послуги з розподілу природного газу, автоматично за два місяці 2020 року. Звертаємо увагу, що відповідні донарахування будуть здійснені без додаткової потреби звернення громадян», — підсумував заступник міністра.

Читайте також: Гончарук: Взимку ціна на газ в платіжках не зростатиме

Раніше повідомлялося

  • Раніше АМКУ прийняв рішення оштрафувати 16 облгазів на 278 млн грн за те, що з грудня 2015 року по серпень 2019 року вони займали монопольне становище на ринках комплексної послуги з розподілу та постачання газу побутовим споживачам.

  • З 1 січня 2020 року для споживачів, які мають право на придбання газу за пільговими умовами (ПСО), будуть діяти два цінові пропозиції на газ від НАК: квартальна і щомісячна.

Читайте також: У Міненерго пояснили, чим вигідна гарантована ціна на газ для споживачів

Коментарі - 8

+
0
bonv
bonv
3 лютого 2020, 15:15
#
Субсидії то вистачить? Чи не краще ціну знизити на газ?
+
0
ballistic
ballistic
3 лютого 2020, 16:02
#
Однозначно не краще.
+
0
bonv
bonv
3 лютого 2020, 16:49
#
Ціна імпортного газу за 2019 рік впала в два рази.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/126233/
+
0
ballistic
ballistic
3 лютого 2020, 17:03
#
Цікава статистика.
Але я проти зниження ціни. Якраз саме зараз вона наближається до реального ринкового рівня. І це добре, що Зе-команда не займається популізмом і не виконує свої шкідливі передвиборчі обіцянки.
Я за ринкові ціни + субсидії для малозабезпечених.
+
0
bonv
bonv
3 лютого 2020, 17:18
#
А я за ринкові зарплати і пенсії. А не голий популізм нелохів і непрофанів.
Середня заробітна плата в Україні має становити 30–40 тис. грн, а середня пенсія - 20 тис. грн. Таку думку висловив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов.
Але підняли в десятки разів тільки собі зарплати і премії...
+
0
ballistic
ballistic
3 лютого 2020, 17:36
#
Спочатку ціни ринкові, а потім зарплати. І лише потім, можливо, пенсії.
Навпаки не буває.
+
0
bonv
bonv
3 лютого 2020, 17:38
#
У нас ціни вище ринкових а зарплати та пенсії - ніколи.
+
0
bonv
bonv
3 лютого 2020, 17:34
#
Очевидно, що людям зручніше оплачувати одну квитанцію. Так переважно роблять у Європі. Це також рекомендує Рада європейських регуляторів. З іншого боку, навіть у єдиній платіжці потрібно вказувати тариф на доставку газу. Поки маємо окремий рахунок, який треба встигнути оплатити до 20 числа кожного місяця. Інакше загрожують штрафні санкції у вигляді компенсації за подвійним тарифом. Ще один варіант — облгаз може відрізати домогосподарство від газопостачання. Щоправда такі норми виглядають дивно. По-перше, на доставку газу поширюється дія закону про житлово-комунальні послуги, де про терміни оплати і штрафи не йдеться. По-друге, більшість рахунків не приходить вчасно. Деякі домогосподарства 20 січня ще навіть не отримали квитанції на оплату.
https://gazeta.ua/articles/economics/_ekspert-poyasnila-koli-ukrayinci-otrimayut-spravedlivu-cinu-na-gaz/949794
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися