Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2020, 15:15

Відмова від «зарплатних проектів». Юристи пояснили плюси й мінуси для роботодавця і працівника

Використання IBAN працівників замість «зарплатних проектів», яке раніше запропонував міністр Кабміну Дмитро Дубілет, не потребує додаткових витрат від роботодавців. Але для працівників є нюанси. Так вважають опитані агентством Інтерфакс-Україна юристи.

Використання IBAN працівників замість «зарплатних проектів», яке раніше запропонував міністр Кабміну Дмитро Дубілет, не потребує додаткових витрат від роботодавців.
Фото: ukrinform.ua

Що кажуть юристи

Юрист-аналітик міжнародної юридичної фірми Kinstellar Олексій Бурчевський зазначає, що закон «Про оплату праці» надає працівникам можливість вибирати спосіб виплати зарплати.

«На практиці роботодавці часто самі вирішують, як вони будуть виплачувати зарплату. Якщо мета нововведень — ліквідація зарплатних проектів як таких, тоді доведеться вносити зміни до інструкції НБУ про порядок відкриття і закриття банківських рахунків, яка ввела поняття зарплатного рахунку в 2014 році», — сказав він.

Читайте також: В Кабміні будуть боротися з «зарплатних рабством». Українці зможуть отримувати зарплату в зручному для них банку

Разом з тим, за словами юриста, беручи участь у зарплатних проектах, роботодавці позбавляють себе необхідності утримувати касу і платити штрафи за найменші порушення касової дисципліни.

«Банки, зацікавлені в залученні нових клієнтів і грошових потоків на свої рахунки, надають пільгові умови великим роботодавцям, за яких працівники можуть без додаткових комісій отримувати на свої рахунки і знімати з них зароблені гроші», — зазначив юрист.

Він вважає, що для великих компаній нововведення потребує перегляду деяких внутрішніх процесів в адмініструванні заробітної плати.

Читайте також: Як вибрати банк для зарплатного проекту

Разом з тим, за словами Бурчевського, зарплатні проекти компанії покладають на відповідальність у випадку, коли вказаний банк стає неплатоспроможним.

У разі ж, якщо рахунок не є зарплатним, а працівник сам попросив роботодавця перераховувати зарплату саме на цей рахунок, всі комісії сплачує працівник.

Читайте також: Майже 60% українців не проти отримувати зарплату «в конвертах» (дослідження)

При цьому Бурчевский зазначив, що, згідно з чинним законодавством працівник, який бажає отримувати зарплату в касі, має на це право.

«Питання, наскільки він готовий йти на конфлікт з роботодавцем для реалізації такого права. На практиці вважається, що роботодавець виконав свої зобов'язання, якщо надав співробітнику хоча б один спосіб отримувати зарплату без комісії: готівкою в касі або через зарплатний проект банку», — сказав юрист.

У свою чергу, партнер юридичного агентства «Абсолют» Ірина Земляна звернула увагу, що завдяки впровадженню міжнародного стандарту IBAN внутрішні і міжнародні безготівкові розрахунки значно спростяться. Адже IBAN вимагає введення істотно меншої кількості реквізитів.

Читайте також: Банківська таємниця: Кому фінансисти розповідають секрети клієнтів

Юрист також вважає, що надання працівникові можливості вибирати банк для отримання зарплати дозволить зберегти відносини «банк-приватний клієнт» при зміні місця роботи.

Раніше повідомлялося

  • Уряд почав роботу над тим, щоб українці змогли реалізувати своє право отримувати зарплату в тих банках, де їм зручно. Сьогодні підприємства відмовляють громадянам у такій можливості, посилаючись на зарплатні проекти.
  • Бухгалтери компаній змушені для таких виплат формувати окремі платіжні документи. З новою зарплатною системою українці зможуть обирати зручний для себе банк, а бухгалтерам не додасться роботи.
  • 13 січня НБУ повідомив про остаточний перехід всіх розрахунків клієнтів банків на міжнародний стандарт IBAN.

Коментарі - 1

+
+31
Sozdatel
Sozdatel
31 січня 2020, 15:25
#
«Отказ от «зарплатных проектов». Юристы объяснили плюсы и минусы для работодателя и сотрудника» - сколько ж головной боли добавится бухгалтерам.. У банков всегда что-то меняется или падает.. Пора по старинке налом выдавать)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися