Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 січня 2020, 16:45

Нові жертви коронавірусу: Як реагують фінансові ринки та економіка

Спалах коронавірусу швидко поширюється за межі Китаю і вже дістався до Європи. Станом на 28 січня хвороба забрала життя 106 осіб. Підтверджених випадків зараження налічується близько 4,5 тисяч.

Кількість осіб, які померли від пневмонії, викликаної новим коронавірусом, збільшилася до 106 осіб.
Новий вірус може стати "чорним лебедем" для світової економіки

Новий вірус вже вплинув не тільки на ситуацію в Піднебесній, але і на світову економіку в цілому. Незабаром його наслідки може відчути і Україна.

Перші під ударом

Гостро на ситуацію з вірусом відреагував фондовий ринок Піднебесної. У зв'язку зі святкуванням Нового року в Китаї цього тижня торги ще не проводилися, поновляться вони лише в середу. Минулого тижня було відчутне падіння і є велика ймовірність, що воно продовжиться.

«За минулий тиждень головний китайський біржовий індекс SSE Composit впав майже на 5%. Це багато. Це приблизно $250 млрд, змитих хвилею з рахунків власників акцій. Найбільше втратили банки, сировинні, транспортні, туристичні та подібні компанії», — констатував співвласник холдингу «Молочний альянс» Олександр Деркач. Якщо ситуацію з поширенням хвороби не вийде переламати, він очікує ще мінус 3-4% на відкритті ринку.

Економічні проблеми Китаю незабаром може відчути весь світ, — впевнений співзасновник «Українського інституту майбутнього» Анатолій Амелін. Ситуацію з поширенням захворювання він вважає потенційним «чорним лебедем».

«Торгівля (попит і пропозиція) почнуть знижуватися. Китай скоротить інвестиційні програми як всередині країни, так і поза. Це відіб'ється на всіх економічних партнерах Китаю, в першу чергу, на США. Позначиться це і на борговому ринку. Тут головне почати, а далі картковий будиночок боргових бульбашок країн, що розвиваються, і переоцінених публічних компаній швидко почне сипатися», — прогнозує експерт.

Самопочуття ринків погіршилося

Відлуння подій у Китаї докотилося до світових фондових ринків. У своєму звіті від 28 січня Bloomberg зазначає, що в результаті новин про коронавірус вони втратили $1,5 трильйона. Ця попередня оцінка включає, в тому числі, наслідки обвалу цін на Гонконгській біржі.

У понеділок Японський індекс Nikkei впав більш ніж на 2%. Загальноєвропейський індекс STOXX 600 знизився на 1,41%. Французький CAC зменшився на 1,68%, а німецький DAX – на 1,47%.

Тиждень тому першу позицію в списку найбагатших людей у світі втратив власник Louis Vuitton Бернар Арно. Аналітики порахували, що пневмонія може вплинути на продажі люксових товарів перед Китайським новим роком, а, отже, і акції компанії пішли вниз.

Відчули удар і американські ринки, для яких понеділок став найгіршим днем за останні три місяці:

  • Dow Jones втратив 1,57%
  • S&P 500 знизився також на 1,57%
  • NASDAQ впав на 1,89%

«Ситуація нагадує 2002-03 роки, коли внаслідок атипової пневмонії, що розгулялася, за чотири зимових місяці, з листопада до березня, ринок акцій США пережив падіння на 16,2%. Але, вірус вірусом, а не будь зараз ринки на історичних максимумах, накачані дешевими грошима центробанків, сполох міг би бути і меншим», — коментує ситуацію в колонці для НВ засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан.

Зберігайте гроші на валютних депозитах зі ставкою до 3,4% річних

Він також нагадав, що квартальні результати мають оприлюднити цілий ряд компаній. Серед них Apple, Starbucks, Boeing, Tesla, Microsoft, Facebook, Amazon, Coca-Cola, McDonald’s. «Враховуючи, що ціни на піку, а історія з вірусом набирає обертів, слабкі результати або недостатньо оптимістичний прогноз можуть дорого обійтися компаніям, з точки зору вартості акцій», — застерігає Компан.

Сировинна економіка

Китайський вірус може вдарити по сировинним ринкам. За тиждень вартість нафти втратила 10%. Падають ціни на метал: залізна руда в понеділок на сінгапурських торгах подешевшала на 6,4%.

А ось золото, навпаки, дорожчає. Зростання котирувань контрактів на золото з поставкою в лютому досягало 0,7% в ході торгів у понеділок – до $1582,2 за унцію. За даними FactSet, це максимальний рівень з 2013 року.

Кордон на замку

Одними з перших в Україні на надзвичайну ситуацію відреагували авіакомпанії. SkyUp, яка виконує чартерні рейси для туроператора JoinUp!, заявила про припинення польотів до Китаю на період з 3 лютого до 28 березня. Туристів, які вже вирушили на китайський острів Хайнань, повернуть рейсами 29 січня і 1 лютого.

Міжнародні авіалінії України повідомили, що рейси Київ-Санья будуть виконуватися виключно для вивезення пасажирів.

А ось поштове повідомлення з Китаєм поки що не зупиняється. Як пояснила Укрпошта, немає ніяких доказів поширення коронавірусу через посилки. Тим більше, Всесвітня організація охорони здоров'я не вводить ніяких заборон для переміщення товарів.

Україна в очікуванні

Україна навряд чи зможе залишитися осторонь від світових проблем. «Можливі обмеження щодо пересування людей і товарів, погіршення ділових настроїв через епідемію в КНР, можуть призвести до уповільнення економічного зростання в цій країні. У свою чергу, це може позначитися на глобальній зовнішньоекономічній кон'юнктурі, в тому числі, на попиті країн – основних зовнішньоторговельних партнерів України», – пояснив в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» керівник підрозділу з корпоративного аналізу інвестгрупи ICU Олександр Мартиненко.

За його словами, якщо довго не буде хороших новин щодо боротьби з вірусом, настрої на фінансових ринках погіршаться. Як результат, можуть подорожчати зовнішні запозичення для України.

«Схоже, що залучення Україною позики в  євро на 10 років минулого тижня було дуже своєчасним», — звернув увагу фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

Читайте також: Китайський вірус. Звідки взявся і як не захворіти

Хоча в цілому, переконаний Мартиненко, ризики, пов'язані з коронавірусом, поки oj не виглядають настільки високими, щоб серйозно позначитися на темпах зростання української економіки. Тим паче не йдеться про повне закриття ринків зовнішніх запозичень для нашої країни.

Олексій Писарев

Коментарі - 21

+
0
zyrandol
zyrandol
28 січня 2020, 16:51
#
Наверное, самые прибыльные дни для спекулянтов за последний год
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 січня 2020, 8:55
#
Вірус може стати тригером падіння…
Але китайцям зачот. За декілька днів вже майже добудували лікарню в Ухані. З нуля. А мостове полотно, типу шулявського, правда, без підїздних шляхів, замінили за 42 години. Це вам не Охматдит і не шулявський міст будувати. У нас би і справки за тиждень не зібрали б. Слава Богу, що то все не у нас трапилося, всьому світу був би гаплик. 37 мільйрнів захворіли б за два тижні.
+
0
aktibuhs
aktibuhs
29 січня 2020, 11:53
#
В Китае недавно фабрику Тесла построили, следующая должна быть построена в Германии. Так вот в Китае просто начали строить, а в Германии за месяц только разрешили вырубку леса для постройки фабрики. При этом надо вначале вывести не взорвавшиеся снаряды второй мировой, переселить редкий вид летучих мышей, и переместить муравейники. И еще при этом там некоторые люди устраивают протесты против постройки этой фабрики...
+
0
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
28 січня 2020, 18:01
#
Заболеваемость китайским коронавирусом увеличивается в мире каждый день в полтора раза. Есть древняя притча, когда на шахматной доске 64 клетки, и один изобретатель попросил султана, который сказал, что доволен его рботой и выполнит любое его пожелание, так тот попросил на первую клетку положить одно зернышко пшеницы, а на каждую последующую удваивать число зерен от положенных на предыдущую клетку, в результате во всем государстве не нашлось столько пшеницы.
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
28 січня 2020, 21:29
#
На всей доске будет 264 — 1 = 18 446 744 073 709 551 615 зёрен, их общая масса составит 461 168 601 842,738790375 тонн. - вики
+
0
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
28 січня 2020, 22:49
#
Благодарю за подсчет)
+
0
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
28 січня 2020, 22:50
#
Расскажите о методике. Хочу ваши данные разместить у себя на своей страничке в фейсбуке. Сошлюсь на вас.
+
+53
Olezhechka
Olezhechka
28 січня 2020, 18:22
#
И почему то никто не задумывается что этот вирус завелся как раз после начала конца торговой войны со штатами. Американский след виден невооружённым глазом
+
+35
Alpenstein
Alpenstein
28 січня 2020, 20:28
#
Сто процентов. Как не задумывался никто и о том, что уже куча вирусов всяких птичих гриппов и атипичных пневмоний всё так же начиналась в Китае в зимний период уже годами до этого. А хитрость американцев тем страшнее, что непонятно зачем она уже после конца торговой войны, а не до и не во время её. Штаты вроде получили от Китая то, что хотели. Но видимо хотят всех китайцев заморить, а их ресурсы забрать себе. Какие, кстати, у Китая ресурсы? Думаю, что немаловажный фактор для геополитики США это корень Жень-шеня...
+
0
ramarren
ramarren
29 січня 2020, 13:20
#
А еще летучие мыши у муравейники, которые китайцы хотели уничтожить ради строительства нового завода Теслы. Кстати, пишут, что вирус первонанчально жил в летучих мышах. Совпадение? Не думаю...
+
0
Сергей Панасенко
Сергей Панасенко
28 січня 2020, 18:22
#
ВОЗ признала свое заключение на прошлой неделе ошибочным Теперь угрозе присвоен статус очень высокий. Может начаться пандемия. Инкубационный период до 14 дней, человек вроде бы здоров, но уже в среднем заражает почти  4 человека в день, то есть до выяления симптомов у него он заразит 50 человек, те в свою очередь тоже 50 каждый, и т.д.
+
0
Y. D.
Y. D.
28 січня 2020, 18:39
#
Сегодня уже индексы в плюсах на 1 - 1,5% )))
Читаю мировые новости : Китайские власти сообщили о 60 случаях, когда пациенты выздоравливали. Конечно на фоне 4515 зараженных - но все равно позитивная новость оказалась для мировых рынков.
+
0
zyrandol
zyrandol
28 січня 2020, 19:28
#
Судя по тому что это первый день выздоровления, все норм должно быть.
+
0
aktibuhs
aktibuhs
29 січня 2020, 12:01
#
И более 100 человек погибло. Слышал что смертность считаетеся так: умершие поделить на сумму умерших и выздоровевших. 100/(100+60) = 62,5%. И если все будет так продолжаться то из 4500 зараженных умрет 2821 человек
+
0
Y. D.
Y. D.
29 січня 2020, 12:26
#
Капиталисты думают как - если можно выздоровить то значит не все так плохо и придумают вакцину - покупаем акции дальше.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
31 січня 2020, 21:36
#
Украинские либертариацы считают, что этот вирус не затронет украинцев и точка.

Наличие аргументации не предусмотрено...
+
0
vlad9486
vlad9486
29 січня 2020, 12:26
#
Умирают за 3-4 дня после появления симптомов, а выздоравливают за 7-10 дней. Нужно смотреть сколько смертей неделю назад и сопоставлять это с количеством выздоровевших сейчас, тогда будут сопоставимые данные.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
28 січня 2020, 21:06
#
Кому интересно, вот карта концентрации заболеваний и смертей по Корона Вирусу - https://coronavirus.zone/
+
+15
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
28 січня 2020, 21:30
#
Золото подорожало значительно раньше чем вирусня пришла
+
0
vlad9486
vlad9486
28 січня 2020, 23:20
#
Тут оновлюються дані про кількість хворих і померлих https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Померло більше ніж одужало, але це ще може змінитися, щоб одужати потрібно більше часу ніж щоб померти.
+
0
GRNG
GRNG
29 січня 2020, 11:39
#
Ніякої паніки для ринків. Зниження S&P 500 на 1,57%, чи  SSE Composit на 5% - просто невеличка корекція в довгостроковій перспективі.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися