Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 січня 2020, 15:41

Відлуння Давосу. Три запитання президенту про справедливість пільг для інвесторів

Під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі президент Володимир Зеленський роздавав обіцянки іноземним інвесторам, розраховуючи на приплив капіталу в Україну. Інвестиційному співтовариству Зеленський пообіцяв податкові пільги, «няню» для вирішення проблем і багато іншого.

Під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі Президент Володимир Зеленський закликав міжнародних інвесторів в Україну.
Фото: inform-ua

Наскільки вдалими виявляться ініціативи гаранта, покаже час, але вже зараз багато пунктів з його виступу викликають питання з приводу справедливості запропонованого підходу.

Свої сумніви з приводу інвестиційних пропозицій президента на своїй сторінці у Facebook висловив керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман.

Шлях у минуле

«Кожному інвестору великої компанії, яка приведе в Україну більше 100 мільйонів доларів, ми забезпечимо окремий контракт з державою. Саме держава вас буде захищати. У вас буде менеджер – investment nanny, який розмовляє п'ятьма мовами, і 24/7 цей менеджер буде з вами працювати – будь-яке питання, будь-яка проблема буде вирішуватися в контакті з цим менеджером, і не буде ніякої проблеми».

На мій погляд, це вкрай неправильний підхід, який веде Україну не в майбутнє, а в минуле. Минуле, коли одним створюється режим преференцій за рахунок інших, адже нічого не виникає нізвідки.

Правильний підхід – всі перед законом мають бути рівні.

Чиновники і держава зобов'язані забезпечити рівний доступ усім людям і інвесторам до своїх послуг. Якщо великим пропонується англійське право, то і дрібному інвестору воно потрібне.

Дати одним більше («окремий контракт з державою»), а іншим нічого – так жила Україна при олігархах, у яких був (і ще є?) такий «окремий контракт з державою».

Інвестор 100+ млн доларів зазвичай інвестує не свої гроші, а гроші своєї держави, якщо мова йде про держфонд національного добробуту, або своєї компанії.

А інвестор в маленьку кав'ярню або торговий кіоск інвестує зазвичай свої і часто останні гроші.

Тому насправді держава зобов'язана в першу чергу захищати маленьких інвесторів, а не великих. У великих є армія юристів. А маленький інвестор беззахисний перед армією чиновників і силовиків.

Я так зрозумів це «рішення» виникло, оскільки президент не може (або не хоче?) забезпечити захист прав для всіх інвесторів, а залучати інвестиції потрібно. І було вирішено створити систему преференцій для найбільш великих інвесторів.

Але це тупиковий шлях.

Система нерівності

«Всім інвесторам, які готові включитися у велику приватизацію на суму 10 мільйонів доларів і більше, ми даємо податкові канікули – ви не будете платити 5 років податок на прибуток».

І знову створюється система нерівності перед законом. Чому великим інвесторам дають податкові пільги?

Чому не стоїть питання радикального зниження розміру податків і їхньої кількості?

Олігархізація по-новому

«Для захисту прав власності ми створимо в Україні міжнародний арбітраж для інвесторів».

Він буде розглядати інвестиційні вимоги інвесторів, що вклали в економіку країни до 10 мільйонів доларів.

Чому держава Україна забезпечить захист інвесторів 10+ мільйонів доларів, а маленьким інвесторам залишиться у спадок стара напіврадянська система «захисту» і «гарантій»?

Не цього українці та український бізнес чекали від нового Президента і нового Кабміну. Не олігархізації по-новому. А нових справедливих рівних для всіх правил гри і захист від держави у забезпеченні цих правил.

Читайте також: Зеленський обіцяє, що Україна через три роки буде в топ-10 Doing Business

Коментарі - 11

+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
27 січня 2020, 18:52
#
А як же ж ручне керування процесами?!
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
28 січня 2020, 9:47
#
А що ви хотіли від Нелоха з Непрофаном. Вони зрозуміли, що державою керувати кожна кухарка не може. Їх взяли за яй... за зябра іноземні інвестори так звані, за якими стоять сильні економіки і тиснуть. А наші крутяться, як вугрі на сковороді. Ну давайте, ну хоч якось, ну хоч щось... лишається хіба заплакати. А щодо інвесторів, то треба шукати власного інвестора. Імпортний заробить гривню, купить бакси і виведе прибуток. А виробить якусь ковбасу чи щось інше на внутрішній ринок, а це не принесе валюти. Звідси постійні інфляція та девальвація. Свого часу в США створили подібну послугу для експортерів, які реально підняли країну, потім ряд лібералів типу Клінтона та Обами проср...и то всьо і мають дефіцит торгівлі в трильйон щороку. Але в США є станок, який з паперу робить гроші, тому вони і не так залежні від того дефіциту, а ми друкуємо бумажки на папірчиках, які нікому не потрібні. Тому не просто виробника треба захищати, а виробника-експортера. Бо зараз є заробітчани, які женуть валюту в Країну, але багато з них адаптується там, тому це тимчасово. Згодом лишаться крихти.
+
0
demarin
demarin
28 січня 2020, 11:12
#
Це все було і до нього, просто зараз модно про це говорити. Зе вирішив обрати щось середнє і орієнтуватися тільки на великих гравців. Ніхто не знає як це відобразиться на економіці в довгостроковій песпективі (ну крім знатоків мінфіну звісно). Своїх експортерів уже вирощували і що? Всі олігархи стали експортерами і почали заводити валюту в країну? Чи може виводити її з країни на оффшори та купувати нерухомість по 200млн.дол.? Подивіться як більшість фірм в Україні, і експортери в тому числі, платять податки з мінімальної зп, скільки ІТ платять податків, скільки великі торгівельні мережі. В нас яке б рішення не прийняли все одно буде комусь погано. Зменшити всім податки, чим наповнювати і так порожню казну? Зменшити тільки українцям, так уже зменшували і побачили що ніхто не спішить виходити з тіні. От і залишається точечно надавати якісь преференції. Сьогодні великим інвесторам, завтра дай бог ІТ-шникам, післязавтра малому бізнесу. Будемо надіятися що щось та й вистрелить)
+
+15
Богдан Перчук
Богдан Перчук
27 січня 2020, 19:02
#
Лучше пускай и дальше, только ОВГЗ и евробонды продают? В торговые центры, ломбарды и казино инвестируют? Ах да. «Кока-кола» и «Макдональдс», еще в свое время,  у нас инвестировали пару десятков миллионов а сейчас с продажи франшиз выкачивают валюту из страны.
Если инвесторы станут драйверами и будут инвестировать в точки роста нашей экономики серьезные деньги, под умеренную ожидаемую доходность, то им нужно быть уверенными хотя бы в том, что их средства сохранятся.
Если построят предприятие, производящее инновационную продукцию с высокой добавленной стоимостью и создадут рабочие места с более высокими зарплатами, то от этого выиграют все. Даже хозяин маленькой кофейни и официанты. У которого сотрудники этого предприятия будут обедать и оставлять чаевые.
Но во сколько обойдется строительство завода а во сколько открытие кофейни?


+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
27 січня 2020, 20:49
#
Мечты, мечты! где ваша сладость?

© А. С. Пушкин
+
+66
vlad9486
vlad9486
27 січня 2020, 22:20
#
Если бы слово «коррупция» не было так известно в народе, то президент бы так прямо и говорил что предлагает инвесторам коррупцию на самом высоком уровне (из благих побуждений, конечно же). А так, он вынужден намекать.
+
+30
Exba
Exba
28 січня 2020, 9:09
#
Предлагают «решалу», говорящего на пяти языках. «Я Уинстон Вулф. Я решаю проблемы» (с)
+
+15
Captain  Cisco
Captain Cisco
28 січня 2020, 17:04
#
Эрик прав,но говорить там к сожалению не с кем.
+
0
Аlex Д
Аlex Д
28 січня 2020, 18:04
#
Чем больше предлагается всяких «пряников» , тем больше подозрений, что что-то здесь неладно.Не нужно никаких префереций никаким инвесторам.Нужно создать и иметь прозрачные , понятные правила для любого бизнеса.Нужна хоть какая-то прогнозируемость бизнес процессов.Гос. чиновники не помогать должны , а просто НЕ мешать . Где -бы сейчас была наша многострадальная Родина ,на каких вершинах экономических показателей , если бы было как можно меньше желающих «порегулировать».Китай выглядел -бы со свом ростом ВВП пигмеем в сравнении с нами.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
28 січня 2020, 21:58
#
С такими вопросами сюда — https://minfin.com.ua/2020/01/28/currency/
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
30 січня 2020, 4:41
#
По-моему, коррупция - это  когда народные депутаты едут на международный форум за счёт олигарха.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися