Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 січня 2020, 7:21

Кінець місяця: чи є загрози для курсу

НБУ доведеться надолужувати згаяне і купувати валюту, підтримуючи курс долара на торгах. Але є ризик, що регулятор занадто захопиться викупом валюти з ринку. Це може стати небезпечним для курсу гривні і посилить тиск на неї.

Минулий тиждень був дуже складним на валютному ринку, всім учасникам торгів довелося неабияк понервувати.

Причинами перекосів попиту і пропозиції на ринку стали:

  • Вихідний понеділок у США. 20 січня відзначали День Мартіна Лютера Кінга і український ринок працював за доларом на умовах ТОМ. Багато клієнтів перенесли свої заявки. Це призвело до диспропорцій за попитом і пропозицією на міжбанку у вівторок, 21-го числа;
  • Низька активність нерезидентів з продажу валюти на міжбанку під аукціон з розміщення ОВДП, який відбувся 21 січня. Мінфін зміг продати папери на 6,3 млрд гривень, але значна частина цих угод проводилася за рахунок перевкладення коштів від раніше погашених облігацій. Іноземці не вийшли на торги з новими великими обсягами валюти під такі покупки;
  • Виведення частиною нерезидентів своїх вкладень в ОВДП після їх погашення. Частину отриманої гривні нерезиденти витратили на купівлю валюти і виведення її за кордон для фіксації своїх доходів. Це збільшило попит на міжбанку і грало проти гривні 22-23 січня. Нацбанку довелося продавати долар на торгах для вирівнювання ситуації;
  • Зростання попиту на валюту з боку імпортерів на тлі зниження обсягів продажу валютної виручки експортерами. Виплати державою великих відшкодування ПДВ експортерам і зниження обсягів надходжень валюти від металургів через несприятливу ситуацію з цінами на метал на світових ринках знизили пропозицію валюти на торгах.

Операції з імпорту енергоносіїв та товарів народного споживання активізувалися. Крім того, частина компаній збільшила купівлю валюти, щоб закрити свої зовнішньоекономічні угоди і погасити валютні кредити, побоюючись подальшого зростання курсу. Звідси і зростання попиту на валюту.

  • Дії спекулянтів. У моменти істотних перекосів попиту і пропозиції на торгах — спекулянти активно працювали не тільки у форматі «в дві сторони», але і розгойдували курс з грою «на підвищення».

Готівковий ринок залишався заручником того, що відбувається на міжбанку, і лише коригував свої цінники, в залежності від ситуації на торгах. Своєї гри «на підвищення» обмінники не вели.

Рятував ситуацію Нацбанк. Йому довелося продавати валюту в середу і четвер на піку зростання котирувань, щоб збити ажіотаж. Вже в п'ятницю регулятор відкупив частину долара на ринку для відшкодування резервів, витрачених 22-го і 23-го числа. Але цим він знову спровокував перекоси на міжбанку і зростання курсу в ході торгів 24 січня.

Всього за 20-24 січня за фактом долар виріс з 24,33/24,37 до 24,44/24,48 гривень. На готівковому ринку до вечора минулої п'ятниці котирування його продажу зупинилися на позначці 24,35 — 24,40 гривень.

Читайте також: Долар виріс тимчасово. Гривня продовжить зміцнюватися — Focus Ukraine

Перекоси попиту і пропозиції на міжбанку і необхідність періодичного втручання Нацбанку призвели до негативної статистики щодо поповнення регулятором резервів. За тиждень НБУ купив $50 млн, а от продати був змушений $76,5 млн.

Що вплине на курс цими днями

«Мінфін» — сайт про інвестиції і для інвесторів. Як завжди ми постаралися проаналізувати ситуацію на валютному ринку, щоб допомогти читачам прийняти правильні рішення при вкладенні коштів.

Цього тижня на курс будуть впливати такі фактори:

1. Закінчення місяця. З понеділка клієнти почнуть закривати свої валютні зобов'язання перед завершенням звітного періоду. Це збільшить статистику торгів та нівелює цього разу п'ятничний ефект зі зниження ділової активності компаній, так як саме п'ятниця і буде останнім днем місяця. Клієнтам і банкам треба буде закрити всі свої операції на звітну дату. Це підтримає статистику торгів на високому рівні;

2. Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 28 січня. Цього вівторка Мінфін розміщує гривневі облігації на 9 млрд гривень за номіналом: на 70 днів — 500 млн грн, на 420 днів — 1 млрд, на 707 днів — 1,5 млрд гривень і проведе дебютне розміщення 7-ми річних ОВДП — відразу на 6 млрд.

Незважаючи на зниження дохідності українських облігацій, вони залишаються цікавими для іноземних інвесторів. Адже навіть дохідність в межах 10% річних — виглядає високою щодо рівнів схожих інструментів в інших країнах, що розвиваються.

Читайте також: Як низькі ставки за ОВДП позначаться на курсі гривні та економіці України

Чиновники розраховують на активний попит на довгограючі українські папери. Нерезидентам знадобиться гривня для їх купівлі. Тому обсяг розміщення облігацій, особливо за 7-річними ОВДП, суттєво вплине на пропозицію валюти на міжбанку з боку нерезидентів і відіб'ється на курсі;

3. Господарські операції клієнтів і завершення періоду отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ. За рахунок надходжень гривні від держави зменшується потреба експортерів у продажу валютної виручки. Вони скоротять обсяги її пропозиції на торгах і будуть менш поступливими за курсом.

А от потреба у валюті у імпортерів поступово зростає. Як за рахунок остаточного їх входження в робочий ритм після завершення всіх зимових свят, так і на побоюваннях можливого подальшого зростання котирувань. Вони «налякані» курсовими ралі останніх днів і починають більш оперативно закривати свої валютні зобов'язання. Це працює проти гривні;

4. Інтервенції НБУ, готівковий ринок і спекулятивні атаки на гривню.

Регулятор буде викуповувати пропоновану нерезидентами валюту під аукціон з розміщення ОВДП 28 січня. Це утримає курс долара від ситуативного просідання навіть при активному розпродажі валюти іноземцями з понеділка до середи (підготовка, проведення та день розрахунків за куплені папери).

Злети котирувань минулого тижня створюють психологічний тиск на гривню. Нацбанку періодично доведеться виходити на торги з продажем долара, щоб згладити курсові коливання. При цьому НБУ буде орієнтований на максимальне поповнення ЗВР.

Власники обмінників залишаються заручниками поведінки курсу на міжбанку і будуть виставляти свої цінники з оглядкою на нього. Особливого ажіотажу зі скупки валюти у населення немає. Тому обмінки будуть працювати у форматі «з обороту». Для мінімізації валютних ризиків фінансисти будуть тримати, як мінімум, середній рівень спреду між купівлею і продажем валюти.

Депозити в валюті від топ-банків. Вигідні ставки в доларах та євро

Ключовими орієнтирами для власників обмінників цього тижня будуть:

1) реальний обсяг попиту та пропозиції валюти з боку населення;

2) рівень ринкових котирувань і конкуренції між обмінниками в їх регіоні.

Спекулянти будуть максимально використовувати дисбаланс попиту і пропозиції на торгах в період проведення аукціону з розміщення ОВДП, так і при закінченні місяця. Вони будуть працювати як у форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — максимально розгойдувати курс протягом сесій.

А от показники ліквідності в банківській системі цього тижня не будуть робити «погоду» за курсом. Справа в тому, що обсяги нерезидентскої валюти в основному викупить Нацбанк. Це «наситить» короткочасно ринок гривнею до того моменту, доки нерезиденти не перекажуть її в рахунок оплати за ОВДП на рахунки Міністерства фінансів. А перерахування відшкодування ПДВ експортерам від Держказначейства ще додадуть ліквідності в системі перед закінченням звітного періоду. За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків у період 27 -31 січня будуть знаходитися в межах від 44 до 65 млрд гривень.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні котирувань будуть орієнтуватися на курси міжбанку та обсяги попиту і пропозиції на валюту з боку населення в їх регіоні.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15-30 копійок, а в банках 20 — 35 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 27-31 січня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,05-24,65 гривень, а в банках — 24,05-24,75 гривень.

На міжбанку. Ключовими факторами, що впливають на безготівковий курс цими днями будуть результати аукціону з розміщення ОВДП 28 січня і інтервенції Нацбанку. Оперативність НБУ і його цінники при інтервенціях в кінцевому результаті і будуть формувати тренд за курсом.

Вимушені продажі долара минулого тижня частково «зіпсували» плани НБУ щодо нарощування резервів. Тому зараз регулятору доведеться надолужувати згаяне і відкуповувати валюту.

Читайте також: НБУ показав, із чого складаються міжнародні резерви України (інфографіка)

Це з одного боку — підтримає курс долара на торгах навіть у дні ситуативного зростання пропозиції, а з іншого — може спровокувати НБУ на «перевикуп» валюти з ринку. Тоді це стане вже небезпечним для курсу гривні і посилить тиск на неї.

За розрахунками «Мінфіну», без істотного впливу на курс і зміну тренда, під час торгів Нацбанк зможе викупити на міжбанку за цей тиждень не більше $240 -320 млн. Головна умова — успішне проведення аукціону Мінфіну України з розміщення облігацій на всі 9 млрд гривень і, в першу чергу, — реалізація всіх 7- річних паперів.

Якщо ж на аукціоні буде розміщений менший обсяг облігацій або інвестори зволіють частково перевкласти в них гривню від попередніх погашень облігацій, то без шкоди для курсоутворення Нацбанк через Matching зможе придбати не більше $160 — 190 млн. Все, що буде куплено регулятором понад цієї суми, почне суттєво тиснути на курс.

Своїми інтервенціями з викупу долара НБУ буде утримувати його котирування від істотного падіння навіть у моменти активного зростання пропозиції.

Така тактика і розвиток подій влаштує експортерів і податківців. Ні ті, ні інші не зацікавлені у подальшому зміцненні гривні. Адже це призводить до зниження надходжень від продажу валютної виручки і недоотримання доходів до бюджету від податків і зборів, прив'язаних до офіційного курсу.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 27 січня до 31 січня коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 24,15-24,70 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $210-240 млн при укладенні до 520-640 угод за рахунок підготовки, проведення і потім розрахунків за аукціоном Мінфіну України від 28 січня;

У четвер — п'ятницю в межах $170-200 млн при здійсненні до 480-550 угод за рахунок фактора завершення звітного періоду у клієнтів і самих банків.

Коментарі - 7

+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 січня 2020, 10:36
#
Все вирішить завтрашній аукціон. Але те, що нєрєзи купували валюту минулого тижня то дзвіночок, який показує, що ми досягли піку того, що нам положено. Тепер буде перевкладання в кращому випадку. Якщо правда те, що гроші заводили під ринок землі, але віриться з трудом, тоді фіксація прибутку буде більш інтенсивною. Але подивимося на завтра.
+
+37
Kalluri
Kalluri
27 січня 2020, 10:46
#
Может наконец то курс станет 25 хотя бы
+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
27 січня 2020, 11:00
#
27.01.2020
Остатки на утро 27.01.2020г. -  60,3 млрд.грн. По сути рост за неделю всего на 11 коп, что по сути норма, но НБУ при этом почти остался с «носом» и тушил пожары, которые возникали на межбанке. Наличный дрейфует, там все плохо валюты полно, спроса нету, он не стал тем помощником межбанку для «взрыва» котировок. Наоборот он сейчас больше тормоз котировок, и на выходных все было также печально, котировки были 24,25-24,33 - это ТОП обменник, все остальные немного выше и ниже по продаже и покупке были. Пока ликвидности в системе хватает, плюс НДС идет, как итог это подстегнет межбанк немного к росту. Но завтра щедрый аукцион ОВГЗ, по идее все получится, важно только понять сколько НБУ выкупит при этом и какие перегибы будут. Тут могут быть заложники как Импортеры так и экспортеры это игры, ведь это последняя неделя, и все будут спешить закрывать свои оплаты на этой неделе как в валюте так и гривне.

У нас в последние дни было не спокойно на межбанке, качали в две стороны, как спекулянты так и сам НБУ. Было так что в один день в две стороны и смело на все 15 коп в дну и другую сторону. Проблема наполнения бюджета остается. Потому никто курс не уронит к 24. Поднять резко к 25 - не хочет сам НБУ. А ведь ему нужны резервы, так как МВФ не скоро светит. Одно хорошо разместились на 10-летние в иностр.ОВГЗ. По идее и далее пойдем немного вверх - цель 24,70-24,80. 25 - пока туго.

Сегодня:
Доллар 24,43-24,63
Евро 26,93-27,14
Рубль 0,3915-0,3937
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 січня 2020, 11:01
#
.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/125745/
+
+18
jeka0047
jeka0047
27 січня 2020, 12:34
#
Давайте уже по 25 хотя бы зелёный
+
0
motoruller
motoruller
28 січня 2020, 9:58
#
Забыли указать что 29 января выплата 5.5млрд грн по овгз и 30 числа $260млн. Так что не все однозначно.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
28 січня 2020, 11:04
#
5,5 млрд. грн - это весомый может быть фактор. 260 млн. дол - нет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися