Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 січня 2020, 17:16

Банки повинні вказувати повну ставку за кредитом на першій сторінці договору — НБУ

Банки відтепер повинні вказувати на першій сторінці договору повну вартість споживчого кредиту в процентах до суми позики. Про це повідомили у прес-службі Нацбанку.

Банки відтепер повинні вказувати на першій сторінці договору повну вартість споживчого кредиту в процентах до суми позики.
Фото: tvoigroshi.com.ua

Як банки повинні вказувати ставку

«Банки повинні вказувати єдину ставку за споживчим кредитом, в яку включені усі комісії та платежі за додатковими та супутніми послугами, якщо вони надаються. Тобто споживач зможе побачити загальну суму своїх витрат на обслуговування кредиту та всі платежі», — повідомили у Нацбанку.

Читайте також: Банки зобов’язали розкривати повну вартість споживчого кредиту

«Банки будуть зобов’язані надавати цю інформацію в єдиному вигляді на сайтах та в рекламі. Це дозволить споживачам легше порівнювати послуги кількох банків та обирати найвигіднішу для себе», — додали у Нацбанку.

Порівняти умови банківських кредитів

Раніше повідомлялося

  • Національний банк змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту. Це пов'язано з тим, що 19 січня 2020 року вступили в дію нові вимоги законодавства з питань захисту прав споживачів фінансових послуг.

Читайте також: Вигідний кредит: як закон права споживачів буде захищати

  • Зазначається, що раніше кредитні договори були надто довгими та написані незрозумілою мовою. Тому позичальники, коли брали кредит, не бачили реальних витрат на його обслуговування та виплачували банкам більші платежі, ніж очікували. Тепер вся ця інформація буде відкритою.

Коментарі - 4

+
+85
zyrandol
zyrandol
22 січня 2020, 17:19
#
Вот, прозрачность - это круто
+
0
Strain
Strain
22 січня 2020, 17:27
#
Еще бы начали говорить, что когда вы берете ОЧ от Приватбанка либо Рассрочки (безпроцентные) от других банков — цена ОЧ/Рассрочки закладывается в стоимость товара ограничивая максимально возможную скидку на него. Но кого это волнует?=)
+
+29
Італій .
Італій .
22 січня 2020, 18:13
#
Ну, ето ж уже не банки делают, а продавцы. А НБУ не имеет власти над продавцами.

В принципе в некоторых магазинах ето и так видно когда заходишь и видешь товар по акционной цене, выбираешь рассрочку и при етом получаешь предупреждение что акция не совместима с рассрочкой, а цена становится выше на сотни гривен.
+
0
Короткий  и непровокационный
Короткий и непровокационный
23 січня 2020, 2:34
#
Объясните нам товарищи из НБУ как так, что вы не смогли ответить Гончаруку почему укрепляется гривна?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.