Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 січня 2020, 12:47

Чи перевищить капіталізація Amazon трильйон доларів

Компанія Amazon виросла з невеликого інтернет-магазину до гігантської корпорації. Зможе вона переступити рубіж у трильйон доларів чи її кращі часи минули? Це намагаються з'ясувати експерти lblv.ru.

Дослідження багатьох аналітиків показують, що цього року капіталізація найбільшого інтернет-ритейлера підніметься вище трильйона доларів. Очікується, що цінні папери компанії виростуть мінімум на 17% – до 2180 долара за штуку. Аналітики прогнозують розвиток таких сегментів бізнесу як технології, фармацевтика, реклама, стрімінгові сервіси і офлайн-торгівля.

Поки у «клубі трильйонників» знаходяться всього три компанії, і всі вони представляють технологічну сферу: Apple, Microsoft і Alphabet. Раніше в їх числі була і компанія Амазон (вперше її капіталізація перевищила трильйон доларів у вересні 2018-го), але сьогодні її вартість опустилася нижче 925 мільярдів доларів.

Останні місяці для ритейлера були витратними. Компанія інвестувала велику суму у свій стрімінговий сервіс Амазон Прайм Відео, проекти по доставці за один день і «Останню милю». Але більшість аналітиків упевнена, що інвестиції вже незабаром окупляться, і це позитивно вплине на вартість акцій.

20 років тому компанія Amazon починала з онлайн-магазину з продажу книг. Але її власник Джефф Безос розумів: щоб обійти конкурентів – потрібно розширюватись і підвищувати технічне обмеження платформ. Саме тоді почалися розробки хмарної технології, яка швидко стала популярною і переросла в окремий успішний сегмент бізнесу Amazon Web Services.

Сьогодні у компанії також активно розвиваються такі напрямки як ритейл (Whole Foods), фармацевтика (Amazon Pharmacy), стрімінгова платформа (Amazon Prime Video) і логістична (Prime One-Day Delivery).

Якщо акції компанії подорожчають на 16,5% – до 2188 доларів, капіталізація Амазон підніметься вище 1,08 трильйона доларів. Але цей прогноз не враховує зворотний викуп акцій, який також може знизити капіталізацію ритейлера.

Аналітики Morgan Stanley відзначають, що прибутковість Амазон постійно підвищується, незважаючи на те, що компанія продовжує інвестувати у різні проекти. Вони очікують, що до кінця року акції ритейлера піднімуться вище 2200 доларів за штуку. Ще більш оптимістичний прогноз дають експерти банку UBS. Вони прогнозують, що цього року вартість акцій підніметься до 2305 доларів.

Але росту цінних паперів Амазон можуть перешкодити і певні ризики. Так, четвертий квартал минулого року закінчився для компанії зниженням продажів у хмарному сегменті, що розчарувало інвесторів, оскільки саме він є передовим напрямком компанії. Останнім часом Amazon піддається критиці американської влади, яка звинувачує компанію у підриві роздрібної торгівлі США. Ще одним істотним чинником, на думку lblv.ru, який може сприяти обвалу акцій, є підвищення загального боргу корпорації за останні три роки з 64,1 мільярда доларів до 142,6 мільярда доларів. Тому прогнози експертів неоднозначні, а чиї очікування виправдаються – покаже час.

Ірина Журавльова, фінансовий аналітик LBLV.com

Джерело: Мінфін