Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2019, 14:11

Підуть по другому колу. Що буде з Приватбанком, якщо суд скасує націоналізацію

Якщо суд визнає незаконною процедуру націоналізації Приватбанку, він буде націоналізований повторно. Про особливості цієї процедури, розповіла перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв’ю «Мінфіну».

Нацбанк підготував план дій на випадок, якщо рішення про націоналізацію Приватбанку буде скасовано судом. «Якщо скасують націоналізацію — буде анульована докапіталізація Привату. Значить, НБУ ухвалить рішення про його неплатоспроможність і, за чинним законодавством, звернеться до Кабінету Міністрів. І оскільки Приват — системно важливий банк, ми будемо пропонувати прийняти рішення про його націоналізацію», — розповіла Катерина Рожкова.

За її словами, навіть якщо суд поверне акції Приватбанку колишнім власникам, Нацбанк зможе позбавити акціонера банку права голосу, оскільки він не пройшов узгодження в регулятора.

Приватбанк не припинить роботу

У разі проведення повторної націоналізації банк продовжуватиме працювати. Зокрема, зазначила Катерина Рожкова, регулятор готовий підтримувати Приватбанк ліквідністю та має достатньо інструментів, щоб утримати ситуацію.

«Банк — це як доменна піч: якщо її один раз загасити, то знову розпалити вже не можна. Так і Приват. Якщо його зупинити, клієнти до нього вже не повернуться», — зазначила вона.

В регулятора є досить широкий і апробований інструментарій для того, щоб підтримати банк, не допустивши глобальної паніки на ринку і зберегти фінансову стабільність.

«Звичайно, в шоковій ситуації однозначно доведеться вводити якісь обмеження, щоб завтра всі 170 млрд депозитів не вилилися нам на ринок. Адже в цьому випадку ми б відразу забули про інфляцію 5% та запозичення Мінфіну під 10% сьогодні і очікуваних 8% завтра», — зазначила Рожкова.

За її словами, в регулятора також є план з підтримки фінансової стабільності в системі в цілому.

Розмісти депозит у надійному банку та отримай до 18,75% річних у гривні

Суди все ще розглядають справу

19 грудня 2016 р Приватбанк перейшов у повну власність держави. Міністерство фінансів стало новим власником. Ігор Коломойський і підконтрольна йому кіпрська компанія Triantal Investments вимагають визнати недійсним договір купівлі-продажу банку між Міністерством фінансів і колишніми акціонерами Привату в процесі націоналізації.

У квітні цього року, між першим і другим туром виборів Президента України, Окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію, визнавши договір «недійсним». НБУ, Мінфін і Приватбанк подали апеляції на це рішення.

Читайте також:Закон проти Коломойського. Як Приват захистять від попередніх власників

19 грудня цього року Шостий апеляційний адміністративний суд переніс засідання щодо апеляції НБУ на рішення Окружного адмінсуду Києва від 18 квітня 2019 р про визнання незаконним рішення про виведення банку з ринку.

Коментарі - 6

+
+30
Pavel Demishev
Pavel Demishev
26 грудня 2019, 14:13
#
Так а на какое число перенесли не пишут!?
+
0
Oger
Oger
26 грудня 2019, 16:00
#
На 23 января
+
0
Денис Довбыш
Денис Довбыш
26 грудня 2019, 16:25
#
Будут тянуть пока не получат транш от МВФ.
+
0
Strain
Strain
26 грудня 2019, 16:54
#
Ерунда. МВФ не даёт транша пока Украина не примет закон о запрете возврата национализированных банков экс владельцам.
На текущий момент такой закон, разработанный Кабмином был раскритикован профильным комитетом, главой которого является близкий человек Коломойского.
Сейчас готовится второй заход на попытку продвижения подобного закона.
+
0
TOMAgavk
TOMAgavk
26 грудня 2019, 20:57
#
С запада в лице МВФ,команде Зе чётко дана команда,никакой отмены приватизации «ПБ» и передачи его прежним владельцам.Для начала задержка с траншем в 5,5 млрд.д.,в случае НЕПОСЛУШАНИЯ будут применены все рычаги давления,начиная от политических и кончая финансово-экономических,а это ГЛОБАЛЬНЫЙ МИРОВОЙ финансовый монстр. И если в Зе-команде есть «умные» головы,они на этот риск не пойдут,они не самоубийцы.Так что можно не опасаться судьбы «ПБ» и вкладчикам спать спокойно.
+
0
citizen99
citizen99
27 грудня 2019, 15:43
#
Когда-то очень давно, услышал. что мол Тигипко поехал в Москву и там ему дали какие-то деньги, как бы членские взносы ВЛКСМ. Потом Приватбанк стал специализироваться на переводах внутри СНГ. В принципе ВЛКСМ и СНГ как-то корреспондируют. Позже после бегства Лазаренко, Приватбанк «наступает на широком фронте». Становится первым депозитным. Тигипко уходит из Привата и возглавляет НБУ. Потом приходит много денег из России через Укрзализницю. Серия политических убийств. Но Тигипко выходит сухим из воды. Приватбанк по прежнему держит первенство. Вопрос - почему именно Приватбанк стал первым ? Очевидно, что крыша была самая серъезная. Но почему Приватбанк ? Почему не Финансы и Кредит, или ПУМБ. Или тот же ПИБ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися