Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2019, 13:09

Нацбанк розпочав стягнення 1,5 мільярда з олігарха Жеваго

Національний банк України розпочав стягнення заборгованості за кредитами рефінансування з колишнього власника збанкрутілого банку Фінанси та кредит Костянтина Жеваго. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Національний банк України розпочав стягнення заборгованості за кредитами рефінансування з колишнього власника збанкрутілого банку Фінанси та кредит Костянтина Жеваго.
Фото: rudenko.kiev.ua

Що відомо

Стягнення почалося через те, що Жеваго не заплатив судового збору за розгляд апеляції на рішення суду, яким його зобов’язали погасити борги перед Нацбанком.

«Ми вживатимемо всіх можливих правових заходів для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку. На сьогодні загальний обсяг заборгованості банку Фінанси та Кредит перед Національним банком за усіма кредитами рефінансування складає 6,6 млрд грн», — повідомив начальник відділу правового забезпечення та судового захисту управління роботи з проблемними активами Національного банку Сергій Бойко.

Читайте також: Катерина Рожкова: Якщо Приватбанк зупинити, клієнти до нього вже не повернуться

Крім цього, НБУ подав 30 позовів до компаній Жеваго для того, аби стягнути з них активи.

Передісторія

  • Нагадаємо, що банк Фінанси та кредит визнали неплатоспроможним у вересні 2015 року. 97,67% акцій цього банку належали олігарху Костянтину Жеваго.
  • 1 жовтня 2019 року суд ухвалив рішення, яким зобов’язав Жеваго погасити борги за кредитами рефінансування, які НБУ видав банку.
  • У Фонді гарантування вкладів повідомляли, що з банку олігарха Жеваго незаконно було виведено 5 мільярдів гривень.

Читайте також: Екс-керівництво Дельта Банку підозрюють у розкраданні 4,4 мільярда

  • 11 грудня Кабмін подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з окремих питань функціонування банківської системи», який змінює законодавство щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку.
  • МВФ уважно стежить за розвитком ситуації з Приватбанком. Фонд хоче бути впевнений, що Україна не допустить відкату банківської реформи, і що гроші платників податків, витрачені на очистку Приватбанку, повернуться державі.

Читайте також: Нацбанк порахував, скільки йому повинні олігархи за банкрутство банків

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися
 
сторінку переглядає 1 незареєстрований відвідувач.