Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2019, 10:10

Президент підписав закон, який ліквідує «майданчики Яценка»

24 грудня президент Володимир Зеленський підписав законопроект №2047-Д про ліквідацію так званих «майданчиків Яценка», які заробляли на оцінці нерухомості. Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

24 грудня президент Володимир Зеленський підписав законопроект 2047-Д про ліквідацію так званих «майданчиків Яценка», які заробляли на оцінці нерухомості.
Фото: epravda.com.ua

Що передбачає закон

  • «Авторизовані електронні майданчики» зникнуть з процесу подання звіту оцінювачами в Єдину базу даних звітів про оцінку.
  • Тобто чотири майданчики — «Реєстр оцінювання», «Оцінка.порівняйте», «Експрес-оцінка» і «Професійна оцінка» — не зможуть заробляти по мільйону в день і мають бути ліквідовані.
  • 1 січня 2020 року спрощується модель оцінки об'єктів нерухомості. У громадян буде можливість отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомості з Єдиної бази Фонду держмайна без залучення оцінювача. Раніше це можна було зробити тільки через оцінювача. Тепер він знадобиться лише тоді, коли громадянин не погодиться з оцінкою, сформованою автоматично.

Читайте також: Проблемні новобудови: як не потрапити в будівельну аферу

Вводиться поріг на оцінку, яку здійснює оцінювач. Так, вартість об'єкта нерухомості не може відрізнятися на 25% більше або менше суми, яку визначає Єдина база.

  • Нотаріуси отримають безкоштовний доступ до Єдиної бази для перевірки довідок і звітів про оцінку нерухомості.

Читайте також: Київміськбуд та інвестори Укрбуду погодили умови завершення об'єктів

Що таке «майданчики Яценка»

Так звані «майданчики Яценка» — авторизовані електронні майданчики — з'явилися у кінці 2017 року під час прийняття держбюджету на 2018 рік. Зокрема, одна з поправок до Податкового кодексу передбачала появу посередників в процесі внесення звіту про оцінку нерухомості в єдину базу.

Інвестуйте в об'єкти нерухомості

Коментарі - 2

+
+45
bonv
bonv
26 грудня 2019, 10:36
#
А на 24,99% нижче/вище оціночної вартості Єдиної бази може?:) Не будуть заробляти оцінювачі?:)
+
+15
bonv
bonv
26 грудня 2019, 10:37
#
Одне пишеш - інше робим...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися