Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 грудня 2019, 7:00

Як відкрити ломбард

Відкриття ломбарду може окупитися протягом року. Середній відсоток доходу становить 20-30% на місяць від суми інвестицій.

Мінфін з'ясував, як відкрити ломбард на прикладі франшизи мережі «Парус».

Партнер материалу

Послуги ломбардів були і залишаються популярними. Особливо затребуваними ломбарди стають в періоди економічних спадів, коли людям стає важко прожити місяць на одну зарплату. Але й у відносно спокійні часи число клієнтів таких кредитних установ залишається стабільно високим. Ломбард — дійсно вигідний бізнес, хоча і несе в собі ризики.

За даними Нацкомфінуслуг, за перше півріччя 2019 року ломбарди надали населенню кредити на суму понад 9 млрд. грн, що на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

За оцінками експертів цільова аудиторія ломбарду — кожен другий громадянин України, тобто, близько 54 % дорослого населення старше 18 років. Чому люди обирають послуги ломбардів, адже часто відсоткові ставки у них в річному вимірі сильно перевищують ставки банківського кредитування. Все просто. Брати кредит в банках найчастіше вкрай клопітно. Про це багато хто знає, тому шукають альтернативи. Дотягнути до зарплати, заклавши щось з цінного майна, — найпопулярніше рішення серед українців в останні роки. Активно користуються послугами ломбардів також приватні підприємці — малий і середній бізнес, яким терміново знадобилися готівкові кошти.

Як і в будь-якій іншій сфері, найпростіший шлях — відкрити ломбард за франчайзингом. В цьому випадку ви отримуєте опрацьовану і вже «обкатану» бізнес-модель. Не виникне проблем з реєстрацією та оформленням ліцензії. Крім того, належність до франчайзингової мережі дозволяє простіше справлятися з конкуренцією і вирішувати поточні проблеми. Один з прикладів, проблема реалізації заставного майна. Багато предметів застави не викуповуються позичальниками і їх треба продавати, щоб повернути кошти. Інакше незабаром просто не буде коштів для видачі кредитів. Ходові речі, такі як мобільні телефони, ПК або побутова техніка можуть бути швидко продані. З рештою складніше. Але їх можна буде продати в комісійні магазини мережі.

Одна з успішних франчайзингових мереж — ломбард «Парус», яка належить ТОВ «Глобал франчайзинг» та ПП «Лотос-2009». Ломбарди мережі є по всій Україні, включаючи Київ. Франчайзинг «Ломбард Парус» став розвиватися з 2014 року і мережа вже налічує 115 точок.

Читайте також: Як відкрити пункт обміну валют

Приміщення та обладнання

Якщо ви відчуваєте, що ломбард – це ваш бізнес, то вам варто зв'язатися з компанією-франчайзером і її фахівці складуть план відкриття і розвитку вашого ломбарду. Між вами та франчайзером підписується договір про співпрацю і починається робота з реалізації проекту.

Перш за все, важливо знайти відповідне приміщення, відремонтувати та обладнати його у відповідності з прописаними в нормативах вимогами. І в цьому не зайвим буде досвід мережі, до якої ви приєднуєтеся. Місце розташування — ключовий фактор, який безпосередньо впливає на розмір прибутку і час окупності проекту. В ідеалі це повинні бути місця великого скупчення людей — ринки, метро, вокзали, добре, якщо поруч є великі супермаркети, торговельні центри. Оренда приміщення площею 30 кв. м у престижному районі і жвавому місці обійдеться приблизно в 60 тисяч гривень.

Доведеться витратитися на ремонт та обладнання приміщення: оздоблення стін, встановлення решіток на вікна та броньованих дверей, встановлення перегородок, прилавків, місця для каси тощо. Це обійдеться, в залежності від розміру приміщення, в середньому в 20-30 тис грн. Ділимо площу на зал для прийому клієнтів і склад. Коли все готово, закуповуємо оргтехніку: сейф, касовий апарат, сигналізацію і відеоспостереження, тривожну кнопку.

Не обійтися також без обладнання для оцінки ювелірних виробів та техніки: ваги, лампа, реактиви, кабелі для перевірки техніки. Це збільшить витрати ще на 40-50 тис грн.

Доведеться також вкластися в зовнішню рекламу — вивіску, лайтбокс, стопер, штендер, наліпки — близько 10 тисяч гривень.

Паушальний внесок за приєднання до мережі «Парус» відсутній.

Але треба передбачити суму для початкового формування кредитного портфеля, капітал для видачі позичок — 100-150 тис гривень.

Отже, на старті буде потрібно близько 300 тисяч гривень.

Від каструль до квартир

На самому початку шляху важливо визначитися із форматом. Ломбарди приймають в якості застави ювелірні прикраси та брухт дорогоцінних металів, дрібну і велику побутову техніку, вироби з хутра, автомобілі та нерухомість. Можна зробити основну ставку на позики під заставу ювелірних виробів. Окремо можна працювати з клієнтами, які приносять дрібну побутову техніку, ПК, мобільні телефони. А можна відкривати ломбарди, що спеціалізуються на великогабаритних предметах — холодильниках, пральних машинах, меблях, велосипедах. Є навіть ломбарди, в яких можна отримати кредит під заставу будівельного обладнання, б/в медтехніки, торгового обладнання. Працюють точки, в яких видають кредити під дуже дорогу власність: антикваріат, авто, нерухомість. Але, як показує практика, найбільш ходовим товаром, а значить і ліквідною заставою, залишаються ПК, мобільні телефони, побутова техніка. Незмінний хіт також — золоті прикраси.

Експерти «Паруса» кажуть, що принципово важливо навчити персонал правильно оцінювати заставний товар: для цього розроблені єдині правила оцінки предметів.

Франчайзер також надає доступ до баз поліції і кредитних бюро, які дозволяють оцінити надійність клієнта. Одна з основних проблем ломбардів — крадені речі. Часто злодії несуть свою «здобич» у найближчий ломбард, а потім доводиться мати справу з поліцією, власником краденої речі і вимогами повернути майно. Зрозуміло, в таких ситуаціях високий ризик понести збитки. У зв'язку з цим не зайвим буде завести «чорні списки» клієнтів.

Не менш важливо відразу встановити камери відеоспостереження і сигналізацію, найняти охорону.

Найкращий графік роботи ломбарду — 24/7, тобто цілодобово і без вихідних. Це збільшить витрати на персонал, але воно того варте: цілодобовий ломбард за статистикою приносить на 20-30% більший прибуток.

Читайте також: Як відкрити ювелірний магазин Zarina

Поточні витрати і окупність

Щомісяця, окрім оренди приміщення ви будете оплачувати:

  • Роялті за послуги франчайзера – в даному випадку це 2,3 тис грн;

  • Комуналка, абонплата за сигналізацію, інтернет і мобільний зв'язок стануть ще в 2 тис. грн.

  • Зарплата двох касирів-оцінювачів, які будуть оцінювати застави і вести бухгалтерію — 14 тис грн на одну людину;

  • Зарплата бухгалтера-контролера — 8 тис грн.

  • Двоє або троє охоронців на денне і нічне чергування — ставка 250-300 грн за зміну на людину.

  • Послуги прибиральниці – 4 тис грн.

  • Поточні витрати (обслуговування оргтехніки, придбання миючих засобів, канцтоварів тощо) — близько 5 тис грн.

Ломбард заробляє на відсотках за кредитами, так і на продажі невикуплених предметів застави за ринковою ціною.

Відсоткова ставка за кредитами варіюється в межах від 0,3% до 1,2% в день. І не думайте, що це мало! У перерахунку на річні це від 109,5% до 438%. Весь розрахунок у такому кредитуванні зроблений на те, що кредити беруться на дуже короткі строки, або ж клієнт заздалегідь розуміє, що не буде викуповувати надану ломбарду заставу. При цьому ломбарди не залишаються в програші, так як вартість застав як правило з запасом перекриває видану позичальнику суму.

В «Парусі» запевняють, що якщо щодня 5 осіб будуть отримувати позики на суму 3 тисячі гривень кожен (а це середня сума кредиту для ломбардів), то поточні витрати на ведення справи можна окупити вже через два місяці роботи. Що стосується загальних інвестицій, то окупність обіцяють приблизно за рік. Хоча, як показує практика, найчастіше ломбарди окупаються приблизно за три роки. Експерти кажуть, що такі розрахунки дуже умовні і головне — забезпечити покриття поточних витрат, щоб точка безперебійно працювала.

Що дає франчайзер

За 2,3 тис грн щомісячного роялті франчайзер забезпечує для вас всю документальну роботу – реєстрація в Нацкомфінпослуг, оформлення різних нормативних документів для роботи ломбарду.

Згодом фахівці «Паруса» допомагають у підготовці звітності відповідно до вимог податкових органів та Нацкомфінуслуг.

Крім того, фахівці франчайзингової компанії допоможуть обрати і купити сертифіковане обладнання, нададуть програмне забезпечення з обліку фінансових операцій, проведуть навчання і підвищення кваліфікації персоналу.

У процесі роботи франчайзер консультує з усіх питань, пов'язаних з діяльністю ломбарду та надає методичні матеріали для ведення бізнесу за напрацьованими технологіями ломбарду «Парус».

Умови кредитування

Якщо ви захочете відкрити ломбард, а достатньої стартової суми у вас немає, можна взяти кредит. Вигідні умови кредитування підприємців пропонує Приватбанк в рамках програми «КУБ – Країна успішного бізнесу».

Банк готовий надати суму в розмірі 50% вартості франшизи — до 1 млн грн. Обов'язкова умова: підприємець повинен мати досвід ведення бізнесу не менше року. Мінімальний розмір кредиту – 50 тис. гривень. Важливо, що кредити видаються приватним підприємцям та юридичним особам без застави.

У перші 6 місяців ставка складе 1,8% від суми кредиту на місяць, наступні півроку — 1,6%.

КУБ -

Країна успішного бізнесу

Коментарі - 3

+
+21
AleksandrBank
AleksandrBank
19 грудня 2019, 11:01
#
После того как открыли обменник, можно сразу открывать ломбард по франшизе.
+
+75
moneylover
moneylover
19 грудня 2019, 12:13
#
Ну во первых выглядит не красиво и безвкусно. А во вторых - явный признак разложения общества. Хотя может быть выгодно, безработица в стране растёт судя по последней информации в сми. Ломбарды, быстрозаймы, манивео всякие это печаль, чем больше таких заведений тем хуже обстановка в обществе. Увеличение количества ростовщиков плохой индекс для нации...
+
0
Yura1990
Yura1990
19 травня 2020, 14:08
#
Очень интересна франшиза, а в особенности ломбард в нынешнее время. 
Звонил в ломбард Парус, все красиво расписано, показано, буду пробывать открыть)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися