Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2019, 17:10

НБУ: Прибутковість банківського сектору знижуватиметься

Прибутковість банківського сектору буде знижуватися. Про це на брифінгу, присвяченому презентації чергового Звіту про фінансову стабільність за грудень 2019 року розповів директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.

Прибутковість банківського сектору буде знижуватися.
Фото: news.dtkt.ua

«Ми вкотре наголошуємо, що з часом прибутковість банківського сектору буде нормалізуватись. Високі показники чистого прибутку і віддачі на власний капітал не можуть зберігатися безстроково. В умовах, коли відбувається зниження відсоткових ставок буде зменшуватися і процентна маржа і процентний спред в комерційних банків», — зазначив Ваврищук.

За його словами, вже зараз Нацбанк спостерігає суттєве уповільнення темпів росту комісійних доходів. Вони лишаються високими, все ще 15-20% зростання рік до року, але стають суттєво нижчими ніж рекордні показники 2018 року.

«Банки повинні дуже чітко усвідомлювати, що прибутковість буде знижуватися. І для того щоб контролювати ключовий показник coast income ratio банки мають дуже чітко відслідковувати свої операційні витрати», — говорить Ваврищук.

Поки що рекордно прибуткові

Тим не менше, НБУ визнає, що зараз прибутковість банківського сектору дуже висока і сягає нових історичних максимумів. Зараз у банківському секторі працює 15 банків, які генерують віддачу на капітал понад 30%.

«Це дуже високий показник і ця тенденція нас як регулятора дуже радує, тому, що банки генерують капітал, який вони можуть залигати на балансі», — відзначає Ваврищук.

Скільки заробили банки

На 1 жовтня банківська система заробила більше 48 мільярдів, а за жовтень загальний прибуток фінустанов збільшився на 4 мільярди.

Читайте також: Українські банки продовжують нарощувати рекордні прибутки

При цьому у Звіті зазначено, що найсуттєвіше за останні два роки прибутковість зросла у Приватбанку. Це сталося завдяки поєднанню двох факторів: переорієнтуванню на високодохідне споживче кредитування та зростанню комісійного доходу від операцій із населенням.

Читайте також: «Мінус» 2% річних. Приватбанк знизив ставки за депозитами у гривні та валюті 

Держбанки відстають

Занепокоєння викликають два держбанки Ощадбанк та Укрексимбанк.

«Є банки, які на нашу думку лишаються вразливими для економічних криз. Накладаючи негативний сценарій на баланси банків, ми бачимо суттєве просідання показників достатності капіталу, зокрема, у двох державних банків», — визнає. На його думку, держбанки повинні розчистити баланси від непрацюючих кредитів і визначитися зі стратегією кредитування.

У презентованому звіті зазначено, що низька прибутковість Ощадбанку та Укрексімбанку через недостатню операційну ефективність та концентрацію неякісних активів робить їх вкрай вразливими до макроекономічних шоків. «Банки не здатні генерувати необхідної віддачі на капітал. Невеликий прибуток, що вони заробляють, розподіляється в бюджет шляхом виплати дивідендів. Як показує стрес-тестування, за несприятливим макроекономічним сценарієм додаткова потреба в капіталі держбанків може становити десятки мільярдів гривень. Це створює системний ризик для сектору», — сказано у Звіті.

Коментарі - 6

+
+21
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
17 грудня 2019, 17:14
#
А як же, відсотки за облігації падають
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
17 грудня 2019, 17:22
#
«Беспокойство вызывают два госбанка — Ощадбанк и Укрэксимбанк.» - вот эти 2 банка, которые вызывают беспокойство и была ранее новость.

А так банк.сектор 52 млрд.грн уже заработал, а учетом укрепления курса, это цифра еще больше вызывает восторг, особенно у западных владельцев банка.
+
0
Kalluri
Kalluri
17 грудня 2019, 17:37
#
«coast income ratio» - coast это берег вообще то
+
0
imfin
imfin
17 грудня 2019, 22:10
#
«bank» - это тоже «берег» вообще-то. Но в украинском языке (как и в русском) относится только к финучреждениям.
+
0
Kalluri
Kalluri
18 грудня 2019, 12:37
#
Где в этих 3х словах банк?
+
0
moemnenie
moemnenie
17 грудня 2019, 23:32
#
А также забыли описать ликвидация большого количества банков и отделений у работающих банков, сокращение издержек, пытаются держаться на плаву
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися