Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 грудня 2019, 12:30

Закупівлі Prozorro: На яких авто їздять чиновники

Автопарк держслужбовців у 2019 році поповнили бюджетні позашляховики та авто преміум-класу. Найпопулярнішим автомобілем серед державних замовників став Renault Duster, який вподобали Нацполіція України та Держприкордонслужба.

Prozorro, чиновники, авто, автомобілі, покупка, система електронних закупівель
фото: zn.ua

Спеціаліст із закупівель Dozorro Ярослав Пилипенко розповів «Liga.net», які автомобілі купували державні органи та підприємства цього року за даними системи електронних закупівель ProZorro. «Мінфін» обрав для читачів найцікавіше.

Лідер продажу Renault

Найпопулярніша марка автомобілів серед державних замовників — Renault, а саме модель Renault Duster. Авто має підвищений дорожній просвіт та повний привід, а головне доступну ціну — від 490 до 530 тис. грн. Протягом 2019 року Renault Duster купили:

  • Національна поліція України — 100 авто, окрім них планує купити ще 413.
  • Державна прикордонна служба України — 95 авто
  • ДП «Український державний центр радіочастот» — 23 авто
  • Служба зовнішньої розвідки України — 7 авто

Читайте також: Рейтинг найдешевших автомобілів в Україні

Японка Toyota Camry

Серед авто бізнес-класу найпопулярніший автомобіль — японський седан Toyota Camry. В Україні Camry має попит серед чиновників та автозлодіїв. У 2019 році державні замовники закупили 93 авто цієї марки. Водночас Toyota Camry кілька років поспіль очолює рейтинг викрадених авто в Україні.

Toyota Camry залежно від комплектації в середньому купували від 740 до 860 тис. грн. Гібридна версія Camry коштувала Рахунковій палаті Україні 1,1 млн грн, а Camry, обладнана сейфом для зберігання зброї та боєприпасів, обійшлася військовій частині А0515 в 899 тис. грн.

У 2019 році Toyota Camry придбали:

Серед державних замовників трапляються і поціновувачі Lexus. Центральна виборча комісія, крім 16 Toyota Camry, купила ще і Lexus ES250 за 1,1 млн грн, заточивши тендер саме під цю модель.

Читайте також: Авторинок ЄС набирає обертів. Продажі авто побили 10-річний рекорд

Кросовери та позашляховики

Японські кросовери і позашляховики також користуються попитом серед державних замовників. У квітні цього року Державна екологічна інспекція України за кошти Кіотського протоколу придбала 40 гібридних кросоверів Toyota Rav 4 з 2,5-літровим бензиновим двигуном і двома електричними двигунами за 895 тис. грн кожен.

Повнопривідні позашляховики Toyota Land Cruiser купували Державне бюро розслідувань та аеропорт «Бориспіль».

ДБР купило два Land Cruiser Prado з 2,7-літровим дизельним двигуном за 973 тис. грн кожен та один Land Cruiser Prado з 4-літровим бензиновим двигуном за 1,3 млн грн. Toyota Land Cruizer 200 коштував для аеропорту «Бориспіль» 2,2 млн грн.

Читайте також: Що купують українці: П'ять трендових авто імпортного «секонд-хенду»

Мікроавтобуси для віп-пасажирів

У вересні 2019 року «Бориспіль» придбав три мікроавтобуси для перевезення віп-пасажирів:

  • Mercedes-Benz Vito Tourer Pro за 1,3 млн грн
  • Mercedes-Benz V-Class V220 за 2,9 млн грн
  • Mercedes Sprinter 311 за 3,1 млн грн

Крім аеропорту «Бориспіль», мікроавтобус Mercedes-Benz V-Class купила Рахункова палата України. Mercedes-Benz V-Class V250 в комплектації «Exclusive» із повним приводом, акустичною системою та шкіряним салоном із декоративними елементами коштував держустанові 2,9 млн грн.

Автобаза Конституційного суду України теж бажає придбати мікроавтобус Volkswagen Transporter Multivan за 1,9 млн грн. Він повинен бути повнопривідним, із системою голосового керування, мати систему переговорів та паркування, сидіння із італійського замшу.

Читайте також: Авторинок оживає: Попит на нові авто зріс на чверть

Вибір обмежений

Хтозна, як далеко зайшли б чиновники, якби Кабмін не встановив максимально допустиму вартість легкової автівки. Для міністерств - 1,2 млн грн, для органів виконавчої влади — 900 тис. грн. Тому розгулятися вдалося лише на мікроавтобусах.

За даними Асоціації автовиробників України за три квартали 2019 року, найпопулярнішою маркою серед легкових автомобілів в Україні є Renault, на другому місці – Toyota, на третьому KIA. Тому вподобання чиновників не надто відрізняються від попиту на ринку загалом.

Коментарі - 2

+
+80
Alvin Todoro
Alvin Todoro
17 грудня 2019, 13:10
#
В самой богатой стране, должны быть самые лучшие автомобили. Предлагаю снять ограничение!
+
0
satro
satro
18 грудня 2019, 13:36
#
Снимай
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися