Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2019, 17:39

Як вигідно вкласти гроші на 3 місяці

Заощадження повинні приносити дохід, а не припадати пилом в тумбочці — навіть якщо мова йде всього про декілька місяців. «Мінфін» вивчив умови і переваги короткострокових депозитів, які пропонують великі банки.

В кінці року багато хто отримує премії і поспішає їх витратити на подарунки собі або близьким. Але якщо людина відкладає гроші на велику покупку, у нього накопичується кругла сума, яку він не буде витрачати найближчим часом.

Тримати значну суму в національній валюті вдома або на поточному рахунку нераціонально, адже інфляція потихеньку з'їдає заощадження. Обмінювати гривні на валюту теж не завжди виправдано, так як останнім часом долар втрачає свої позиції. До того ж, якщо зберігати готівку вдома, велика ймовірність стати жертвою пограбування.

Очевидне рішення — покласти гроші на депозитний рахунок. Так ви не лише збережете свої заощадження, але і отримаєте прибуток: ваші гроші будуть працювати на вас.

Відкривати вклад варто в банку, у якого:

  • значний досвід роботи на ринку України;
  • позитивна динаміка приросту депозитного портфеля фізосіб;
  • гарна репутація.

Якщо ваші заощадження не перевищують 200 тис. грн, ви їх отримаєте назад навіть в разі банкрутства банку. Але якщо ви не хочете втрачати час і псувати собі нерви на рівному місці, краще спочатку обрати надійну фінансову установу.

Однак навіть якщо обмежитися стабільними банками, доведеться переглянути десятки депозитних програм. Тому важливо відразу ж визначити для себе основні критерії відбору.

На що звернути увагу при виборі депозитної програми

Термін депозиту: найчастіше банки пропонують високі відсоткові ставки для довгострокових депозитів, умови яких не дозволяють знімати кошти завчасно. Але залишитися без великої суми грошей на тривалий період готові далеко не всі, тим паче коли економічну ситуацію в країні важко спрогнозувати навіть на найближче майбутнє.

Якщо ви знаєте, що гроші можуть знадобитися через 3-4 місяці, орієнтуйтеся на 3-місячні депозити. Після закінчення терміну вкладу ви зможете забрати свої гроші або пролонгувати депозит. Або ж змінити банк, якщо знайдете за цей час більш вигідні умови.

Ставка за депозитом — найважливіший показник, адже ви не просто віддаєте банку гроші на зберігання, а ще й плануєте отримати прибуток. Висока ставка для короткострокового депозиту набагато важливіше, ніж, наприклад, можливість дострокового зняття або пролонгації. Але будьте уважні, якщо занадто високі ставки пропонує невідомий вам банк, — можливо, у нього серйозні проблеми з ліквідністю. Варто ретельно перевірити інформацію про такий банк, наприклад, на сайті minfin.com.ua.

Виплата відсотків: в цьому пункті потрібно подумати, як вам зручніше отримувати відсотки за вкладом — щомісячно на спеціальний рахунок або відразу всією сумою в кінці терміну дії вкладу? У другому випадку ставка зазвичай трохи вища.

Можливість поповнення: мабуть, не найважливіший критерій для вкладу терміном на 3 місяці. Однак якщо ви можете щомісяця відкладати навіть невелику суму, чому б не підсумовувати її з тілом вкладу? Так ви без особливих зусиль збільшите ваші заощадження.

«Мінфін» порівняв умови 3-місячних гривневих депозитів в 10 великих банках, які працюють в Україні.

Банк

Назва вкладу

Ставка, % річних  

Виплата відсотків

Мін. сума вкладу, грн

Умови за вкладом

Банк Південний

Відмінне бажання

18 % — 1-й місяць,

16 % — 2-й місяць,

13 % — 3-й місяць

щомісячно

10 000

З можливістю поповнення, без пролонгації. Достроково зняти кошти не можна.

Укрексімбанк

Классичний терміновий

15,40 %

щомісячно

30 000

З можливістю поповнення та пролонгації, достроково зняти кошти не можна.

Таскомбанк

Стабільний

15,25 %

14,45 %

при закінченні терміну вкладу

щомісячно

1 000

Без можливості поповнення або дострокового зняття коштів. При онлайн-оформленні +1 % до базової ставки.

Приватбанк

Стандарт

12,25 %

щомісячно

2 грн

З можливістю поповнення. При пролонгації +1 % до ставки.

За можливість зняти гроші достроково -2,5 %.

Банк Восток

Максимальний

14,50 %

при закінченні терміну вкладу

1 000

Без можливості поповнення або дострокового зняття коштів.

Прокредит Банк

Терміновий

14 %

щомісячно

100 000

Без поповнення і пролонгації.

Укргазбанк

Терміновий з продовженням

13,25 %

в кінці терміну

1 000

Вклад можна поповнювати, але забрати гроші достроково не можна. Подовжується автоматично.

Ощадбанк

Мій депозит

13 %

щомісячно/капіталізація відсотків

1 000

Поповнювати вклад дозволено, знімати кошти раніше терміну – ні. Автоматична пролонгація.

Райффайзен Банк Аваль

Классичний терміновий

13 %

в кінці терміну

2 000

Без поповнення, пролонгації або дострокового зняття коштів.

ОТП Банк

Терміновий

10,5 %

10,0 %

в кінці терміну;

щомісячно

2 000

Без можливості поповнення або дострокового зняття коштів. +2,5 % річних, якщо оформлювати вклад через OTP Smart

Дані в таблиці взяті з сайтів банків. Вклади відтранжировані за величиною базової ставки.

Акційна пропозиція до свят і особливі умови

У передноворічний період люди активно витрачають кошти і не поспішають нести гроші на депозити. Тому банки заманюють потенційних вкладників вигідними пропозиціями.

Наприклад, банк «Південний» підготував до новорічних свят акційний депозит «Відмінне бажання» з підвищеною відсотковою ставкою. У перший місяць ставка за депозитом складе 18%, другого місяця — 16%, а в третій місяць — 13%. Відсотки виплачуються щомісяця, що дуже доречно в період підвищених витрат. Поповнювати вклад дозволено протягом всього терміну. Встигнути оформити гривневий депозит «Відмінний бажання» можна до 31 січня 2020 року.

Бонус за діджіталізацію

Деякі фінустанови пропонують підвищену відсоткову ставку, якщо клієнт оформить депозит онлайн, через інтернет-банкінг. Наприклад, Таскомбанк в цьому випадку додасть +1% річних, а ОТП Банк — цілих 2,5% річних.

Держбанки пропонують підвищену ставку пенсіонерам, одержувачам зарплати і лояльним клієнтам

Вкладнику-пенсіонеру Укргазбанк приплюсує 0,6% річних до базової ставки депозиту. Такий же бонус очікує тих, хто вже обслуговується в банку в рамках зарплатного проекту і вирішить відкрити тут вклад. Зарплатні клієнти Ощадбанку при оформленні депозиту можуть розраховувати на +0,5% річних.

Приватбанк дарує додатковий 1% вкладникам, які продовжать свій депозит на новий термін. У Ощадбанку така надбавка скромніша — всього 0,5%. До речі, бонуси від Ощадбанку не підсумовуються.

Чим більша сума депозиту, тим вигідніше ставка

Чотири банки з нашого огляду пропонують підвищену ставку, якщо початкова сума перевищує певний ліміт. Наприклад, Укргазбанк підвищує ставку на 1% для депозитів від 100 000 грн. Райффайзен Банк Аваль при такій же сумі вкладу готовий розщедритися лише на додаткові 0,5%.

Щоб отримати на 1% річних більше в Приватбанку, потрібно розмістити вклад від 250 тис. грн. Ощадбанк найжадібніший: при депозиті від 500 тис. грн він підніме ставку лише на 0,25%.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися