Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 грудня 2019, 12:44

Аналітик ІГ Універ: про головну загрозу для світової економіки

Що відбувається у світі, чи буде економічна криза, чого варто побоюватися звичайним людям. Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров вважає, що всьому виною економічний спад і депресивний стан економіки у поєднанні з інфляцією.

Світова криза, економіка, інфляція, курс долара, ріст цін
фото: narodna-pravda.ua

Нічого боятися кризи

В даний момент дуже багато людей чекають настання нового витка економічної кризи у світовій економіці і обвал фінансових ринків в найближчій перспективі. Однак я б переформулював страхи людей щодо світової економічної кризи.

Криза у світовій економіці не може наступити в 2020 році, ні в 2021 році з однієї простої причини – з 2008 року криза і не закінчувалася. Просто фінансова влада світу дала кризі «знеболювальне» у вигляді «грошових друкарських верстатів», які і прибрали зовнішні симптоми кризи, але не вилікували її.

Читайте також: Чому зміцнення гривні — добре

Друкувати гроші — не вихід

Теоретично, якщо припустити, що ситуація в світовій економіці буде пущена на самоплив, то в світі можлива рецесія і виникнення дефляції з дефіцитом ліквідності. Але ніхто цього не допустить. Влада в будь-якому випадку буде діяти.

Наскільки я розумію, друкарський верстат в руках фінансової влади став настільки буденним явищем, що вона вже не побоюється наслідків від його застосування і не боїться друкувати гроші при майже будь-якому ускладненні справ в економіці. Давно пора зрозуміти, що на будь-який ризик рецесії чи на будь-який обвал фінансових ринків у світі, влада відповідатиме тим, що надрукує ще більше грошей.

Читайте також: Боротьба НБУ зі зміцненням гривні підірве довіру до регулятора

Справа не в рецесії, і навіть не в дефляції

Тому я б сьогодні не побоювався рецесії і дефляції. Найбільшою загрозою для світової економіки сьогодні є побічна дія працюючих друкарських верстатів. Адже прояви кризи можуть бути різними.

Останнє десятиліття світ жив в умовах, коли дефляційні процеси в економіці були дуже сильні. Саме вони і нівелювали дію друкарських верстатів. Але все може змінитися.

Адже якщо фінансова влада звела непереборну стіну для дефляції, то з іншого боку — з боку інфляції — ця стіна відсутня. І якщо в світовій економіці після циклу дефляції розпочнеться інфляційний цикл, то всі надруковані за останні десять років гроші стануть головною проблемою.

Читайте також: Чому МВФ не допоміг нам краще жити

Що відбувається в світі

Сьогодні світова економіка є найбільш уразливою з боку інфляції, ніж будь-яких інших загроз. І фінансова влада світу до неї не готова. Більше того, вони до такого варіанту розвитку подій навіть не готуються.

При Бені Берненке, голові ФРС США з 2006 до 2014 року, у фінансовому світі хоча б обговорювали те, як можна буде в майбутньому вийти з надм'якої монетарної політики. Зараз це питання навіть не обговорюється.

Якщо Бен Бернанке говорив, що цільовим рівнем інфляції в США є показник 2% на рік, при якому варто почати згортати стимулюючі заходи, то сьогодні інфляція, що зросла в США до 2,3-2,4% на рік, вже нікого не лякає. І ФРС при такому рівні інфляції знижує свою основну ставку. Це не може не спантеличити.

ФРС сьогодні пом'якшує свою політику, не звертаючи уваги на інфляцію, і сприяє її подальшому зростанню. Китай в цьому плані не відстає. Навіть при зростанні інфляції в поточному жовтні до 3,8% на рік Центральний Банк Китаю також пом'якшує свою політику, знижує ставки і вливає нову ліквідність в економіку.

Читайте також: Парадокс сильної гривні

Кризи приходять несподівано

Кризи або з'являються як сюрприз, або починаються не в тому вигляді, в якому їх чекають. Дефляційна фаза економічної кризи не може загостритися, тому що світ вже давно перебуває в ній і грошові друкарські верстати найбільших економік світу готові до цього.

Небезпеку представляє ризик зміни форми кризи та її проявів. У 2020 та 2021 році світова економічна криза, що бушує з 2008 року, може змінити форму і інфляційні процеси в економіці можуть змінити дефляційні, до чого не буде готова фінансова влада світу.

Вся та зайва ліквідність, яка була надрукована за останні десять років, може стати тим важким каменем, який і приведе до активної фази кризи. Але в цій фазі буде падати не вартість активів, а цінність самих грошей.

Читайте також: Потенціал для зростання. Чому курс гривні може зміцнитися

Назад в минуле століття

Однак у питанні інфляції так само не варто думати про фаталізм і про те, що США банкрут; про те, що долар втратить статус головної світової валюти; про те, що у світовій економіці станеться колапс і тому подібних речах.

У 70-ті роки минулого століття в США була економічна криза у вигляді стагфляції. Інфляція в середньому за десятиліття склала 7% при спаді економіки та зростанні безробіття. І США це пережили. Більше того, після кризи 70-х, економіка перейшла до активного росту аж до кризи 2008 року. І сьогодні, можливо, світова економіка перебуває у схожому становищі.

Коментарі - 10

+
+22
brigadirius
brigadirius
9 грудня 2019, 14:01
#
Инфляция возможна только при наличии дефицита. Сегодня дефицита нет. Но если например на Ближнем Востоке разразится война и экспорт нефтепродуктов навернётся, то маховик инфляции запустится.
+
0
Arnold2
Arnold2
9 грудня 2019, 14:21
#
Точно, на олх подал ботиночки новые которые ребенку не подошли, зимние, на меху, кожа, дак за 100 грн не берут, вот уже месяц, раньше бы забрали за один день. Так что переизбыток товаров и услуг налицо.
+
+40
yarg
yarg
9 грудня 2019, 15:05
#
Нет. это зубожиння.
у людей просто нет денег на такие дорогие покупки.

правильный ответ . да ? :)
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
9 грудня 2019, 14:55
#
«Вся та излишняя ликвидность, которая была напечатана за последние десять лет, может стать тем тяжелым камнем, который и приведет к активной фазе кризиса. Но в этой фазе будет падать не стоимость активов, а ценность самих денег.» Этого  не  произойдёт потому как есть  «общемировой  спасительный  хедж»- золото. Просто   при растущей  инфляции все ЦБ и  иные  фонды  будут  стремительно  тариться  золотом Тем  самым  абсорбируя  лишнюю  ликвидность.. Как  только  цена  голды  упрётся в  новые  пики в Мире   станет  ощущаться  опять  нехватка  ликвидности Падение  цены  на  металл сей ознаменует   очередной   «выпуск  пара» с ростом  планомерным  иных  активов в цене.. Кстати    судя  по всему  сей  процесс  уже начался. Цена  золота  планомерно  растёт. Но  ещё  не  видели  новых  пиков  по  цене.  С  активной  фазой  кризиса  узреем  их на  отметке 2000  долларов  за  унцию.
+
+10
yarg
yarg
9 грудня 2019, 15:05
#
А почему золото , а не биткоины ?
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
9 грудня 2019, 23:13
#
Тому,щоНЕосвідченні...
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
9 грудня 2019, 23:36
#
yarg
Биткоины — долларовый суррогат виртуального разлива. Золото — инструмент для смены бенефициаров в самом выгодном бизнесе под названием «печатный станок». Грядёт новый золотой стандарт. ЦБ России, Китая, Индии и других стран по другую сторону баррикад, уже много лет подряд как скупают физический металл. Россия, например, благодаря такой умной политике ЦБ, уже вышла на четвёртое место в мире по ЗВР.
А вы продолжайте вешать лапшу несведущему укринвестору о биткоинах и прочей финансовой чепухе. От таких горе-экспертов (которых у нас, к сожалению, пруд пруди) большего ожидать нечего…
+
+30
yarg
yarg
10 грудня 2019, 7:55
#
Сказки... сказки...

Америка и Китай - по одну сторону , россия , сомали и Уганда - по другую. 
У американцев 8000 тонн золота , у китайцев - еще 2000 тонн.
рашка с сомали и угандой - вместе около 500 тонн.

Бой быков.
А о том что «биткоин - это долларовый суррогат»  - рассказывайте в госдуме. там туповатые , они поверят.
+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
10 грудня 2019, 13:53
#
Сказочник... У России больше золота чем у Китая. Займитесь самообразованием: жить станет проще, и всё станет понятно...
+
0
yarg
yarg
10 грудня 2019, 14:03
#
Скажу страшную вещь для образованщины - Китай никогда не молился на золото. там деньгами всегда было серебро. И никакого пиитета перед золотом у китайцев нет - материал для зубов , не более.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися