Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2019, 16:28

Смартфон як універсальний платіжний інструмент

Нове слово, яке все частіше можна почути в банківській сфері — cardless — явище, коли завдяки сучасним гаджетам і безконтактним технологіям, можна проводити оплату (або іншу фінансову операцію) без використання фізичної платіжної картки або платіжного терміналу.

Такі зміни, перш за все, принесла NFC-технологія (Near Field Communications). Вона забезпечила доступ до мобільних оплат та інших операцій за картами за допомогою гаджетів.У 2018 році наша країна опинилася на 4 місці європейського рейтингу за темпами зростання NFC-транзакцій. Українці все частіше оплачують покупки не тільки смартфоном, а й іншими гаджетами — браслетами, кільцями, годинниками тощо.

Але мова не тільки про платежі. Зняти готівку в банкоматі тепер теж можна безконтактно за допомогою телефону. У листопаді 2019 року Альфа-Банк запустив мережу безконтактних банкоматів, запровадивши технологію безконтактної передачі даних NFC.

Мінфін розповідає, як безконтакт змінив банківську сферу і зробив платежі більш зручними і, головне, безпечними.

Почнемо з найяскравішого прикладу — оплати смартфоном.

1 листопада 2017 року українські користувачі смартфонів на базі Android отримали можливість завантажувати дані своїх платіжних карт в додаток і оплачувати покупки за допомогою сервісу GPay, просто підносячи телефон до платіжного терміналу.

Банки один за одним реалізовували цю опцію для своїх клієнтів, але були і ті, хто пішов далі в питанні інтеграції. Так, Альфа-Банк Україна став першим банком в Україні, який надав можливість оцифрування карт своїх клієнтів безпосередньо в мобільному банку Alfa-Mobile Ukraine. Така інтеграція з глобальною платіжною системою GPay стала можливою завдяки використанню технології push provisioning.

Навесні 2018 року українцям став доступний Apple Pay. Через рік після його запуску 10 найбільших українських банків підтримували Apple Pay.

З моменту старту обох систем в Україні число користувачів безконтактних оплат зростає. Наприклад, тільки за рік кількість карткових клієнтів в Альфа-Банку Україна, які токенізували карту в мобільному додатку і розплачуються смартфоном, перевищила 43%. Користувачі швидко оцінили зручність і безпеку такої оплати.

Безконтактний банкомат. Як це працює

Ще одна інтеграція безконтакту в банківські сервіси — NFC-банкомати. Наприклад, зараз в мережі Альфа-Банку 125 таких банкоматів. Всі вони розташовані в великих українських містах. Але в майбутньому їх стане більше.

Кеш-машини з новим функціоналом можна дізнатися за графічним зображенням знака безконтактної оплати. Користуватися банкоматом дуже просто.

Для цього потрібно:

  • Піднести до NFC-модуля (зображення графічного знака безконтакт) ваш платіжний пристрій. Це може бути смартфон, смарт-годинник з токенізованною платіжною карткою (сервіси Apple Pay і Google Pay) або карту з технологією безконтактної оплати — Visa payWave або Mastecard PayPass.

  • Ввести пін-код.

  • Здійснити необхідну операцію.

За допомогою безконтактного банкомату клієнти Альфа-Банку можуть зняти готівку, перевірити баланс рахунку, отримати виписку або поповнити карту. Але це далеко не весь функціонал. Банкомат відкриває доступ до цілого ряду інших сервісів:

  • переказ на картку Альфа-Банку;

  • підключення послуги смс-інформування;

  • поповнення рахунку «Дохідний сейф» та багато іншого.

Клієнти інших банків також можуть зняти готівку в такому банкоматі або перевірити баланс рахунку. Однак для здійснення безконтактних операцій за картами інших банків потрібна підтримка даних функціональних можливостей з боку банку-емітента.

Смартфон замість платіжного терміналу

Активна експлуатація смартфона і безконтактні операції не обмежуються тільки використанням NFC-технології. Наприклад, зараз в Альфа-Банку розвивають QR-платежі.

QR-платежі — технологія оплати з використанням QR-кодів. У вересні 2019 року Альфа-Банк презентував інструмент мобільного платіжного продукту для бізнесу на основі технології QR-платежів від Visa — Visa QR payment.

Завдяки цій технології клієнти можуть проводити безготівкові операції за допомогою мобільного додатку на смартфоні. По суті, смартфон перетворюється в універсальний інструмент грошових розрахунків.

Продукт розрахований на малих і середніх підприємців, які надають послуги населенню або працюють в торгівлі. Наприклад, власники кав'ярень, магазинів роздрібної торгівлі, салонів краси, спортивних клубів, ательє, приватних медичних установ та інших.

Приклад однієї кав'ярні

Подивимося, як технологія працює на практиці в звичайному житті.

Власник генерує QR-код, в який вже «вшита» вартість вашого напою. Покупець повинен відсканувати код за допомогою програми-сканера, яке встановив на смартфоні, і платити токенізованою банківською картою. Клієнти Альфа-Банку можуть проводити QR-платежі через мобільний додаток Alfa-Mobile Ukraine. Знову ж фізична карта в процесі оплати участі не бере.

У цьому сервісі Альфа-Банк забезпечує оплати за QR-кодом для покупців і послуги розрахунково-касового обслуговування фізичних осіб.

QR-код з ціною створює спеціальний додаток Alfa QR MSB. Для використання сервісу заповніть заявку на підключення на офіційному сайті Альфа-Банку.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися