Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 грудня 2019, 12:20

Мінімальне значення коефіцієнта LCR підвищено до 100%

З 1 грудня 2019 року мінімальне значення коефіцієнта покриття ліквідністю (liquidity coverage ratio – LCR) в усіх валютах та в іноземній валюті підвищується з 90% до 100%. Мінімальний рівень 100% буде зберігатися і надалі.  Про це повідомила прес-служба НБУ.

З 1 грудня 2019 року мінімальне значення коефіцієнта покриття ліквідністю (liquidity coverage ratio – LCR) в усіх валютах та в іноземній валюті підвищується з 90% до 100%.
Фото: ukrinform.ua

Як підвищувався LCR

  • У Нацбанку нагадали, що банки України розпочали офіційний розрахунок нормативу з 1 грудня 2018 року.
  • На початку мінімальне значення для LCR в іноземній валюті становило 50%, в усіх валютах — 80%.
  • Підвищення мінімального обов’язкового значення LCR до 90% для значення коефіцієнту LCR в усіх валютах та в іноземній валюті відбулось у червні 2019 року.

Читайте також: Нацбанк порахував: з банків витікають гроші фізосіб

Що таке коефіцієнт покриття ліквідністю

Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) – це співвідношення високоякісних ліквідних активів банку до суми, необхідної для покриття підвищеного відтоку коштів з банку протягом 30 днів.

Він відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності – характерного для кризових періодів явища, коли відбувається значний відтік коштів клієнтів.

Читайте також: Частина банків порушує норматив ліквідності LCR

Виконання нормативу свідчитиме, що банк забезпечений ліквідністю в обсязі, достатньому для повного виконання ним зобов’язань протягом 30 днів в кризових умовах.

Враховуючи значний рівень доларизації української банківської системи, банки повинні дотримуватися нормативу LCR як у національній, так і в іноземних валютах.

 Кредити готівкою в Україні

Раніше повідомлялося

Оформи депозит з підвищеним доходом

Коментарі - 6

+
0
Kanarej
Kanarej
1 грудня 2019, 16:33
#
Я так понимаю, это означает снижение ставок по депозитам? Или я неправильно понимаю?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
1 грудня 2019, 20:56
#
Этот параметр говорит немного о другом…

При повышенном оттоке денежных средств из банка он должен продержаться
без посторонней помощи исключительно на своих ресурсах минимум 30 дней.
+
0
Kanarej
Kanarej
1 грудня 2019, 23:57
#
Как бы да, но это означает, что банк должен держать у себя больше средств в виде ликвидности (которая прибыли не приносит или приносит заметно меньшую прибыль) в том числе и для поточных выплат по депозитам. Значит прибыльность снижается. Значит банк сможет дать меньшие проценты по депозитам. Особенно коротким. Всё правильно?
+
0
Andrey M
Andrey M
2 грудня 2019, 10:40
#
Логіка в ваших словах є, але тут нема прямої залежності з ставками. І можливі варіанти як зростання так і падіння ставок.
Для деяких банків це може навіть спонукати і зростання ставок овернайтів чи коротких пасивів фіз осіб - коли не витримується вимога щодо коефіцієнта ліквідності.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
2 грудня 2019, 19:45
#
Kanarej
«Как бы да, но это означает, что банк должен держать у себя больше средств в виде ликвидности (которая прибыли не приносит или приносит заметно меньшую прибыль)»

Тут вы немного не правы.
Коэффициент покрытия ликвидности (LCR) – это соотношение высококачественных ликвидных активов банка к сумме, необходимой для покрытия повышенного оттока средств из банка в течение 30 дней.

К высококачественным ликвидным активам, например, относятся ОВГЗ, которые приносят приличный доход и которые можно за пару дней продать на вторичном рынке без особых проблем.
+
0
987
987
3 грудня 2019, 16:48
#
Это в нашей искривленной реальности, а в теории таки да, чем выше ликвидность, тем меньше ставка.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися