Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 листопада 2019, 15:43

Україна втратила 11 позицій у рейтингу простоти сплати податків

Україна займає 65 місце в рейтингу Світового банку та компанії PwC, в якому оцінюється простота сплати податків у 190 країнах світу. Про це йдеться в даних PwC.

Україна займає 65 місце в рейтингу Світового банку та компанії PwC, в якому оцінюється простота сплати податків у 190 країнах світу.
Фото: rbc.ua

Порівняно з минулорічним рейтингом Україна втратила 11 позицій.

Причина втрати позицій 

Це пояснюється, перш за все, активними діями інших держав, спрямованими на автоматизацію процесів та скорочення часу адміністрування податків, а також збільшенням фіскального навантаження на бізнес в Україні.

В PwC зазначають, що автоматизація та максимальне спрощення процедур стають світовими трендами. Завдяки цьому певні країни помітно покращили свої результати у рейтингу.

Хто піднявся у рейтингу

  • Туреччина піднялася з 80 на 20 позицію рейтингу завдяки скасуванню ПДВ на капітальні інвестиції, й таким чином позбавила бізнес необхідності витрачати час на його відшкодування.

Читайте також: Україна піднялася на сім пунктів в рейтингу Doing Business

  • Угорщина піднялася з 86 на 56 місце, істотно скоротивши тривалість перевірки коригувань звітності з податку на прибуток.

  • Португалія, Франція, Польща та Литва запровадили звітування перед податковими органами в режимі реального часу. Відтепер державні контролери мають можливість оперативно отримувати дані про ту чи іншу операцію, а бізнес не повинен подавати разом із декларацією величезну кількість додатків із інформацією щодо своїх транзакцій.

Читайте также: Україна посіла 96 місце у світовому рейтингу процвітання

  • Казахстан запустив пілотний проект із використання блокчейн-технологій для адміністрування ПДВ. Таку саму можливість розглядає й Велика Британія.

  • Бразилія та В'єтнам досягли рекордного скорочення часу на облік ПДВ завдяки оптимізації роботи наявних IT-систем.

Як зазначають у PwC, основне питання, яке потребує нагальної уваги, — велика кількість часу на податковий облік. В середньому вітчизняний бізнес витрачає на облік 327,5 годин на рік, що вдвічі більше, ніж у розвинених країнах. За тривалістю обліку ПДВ Україна посідає 176 місце зі 190.

Читайте також: Україна піднялася в рейтингу найдорожчих національних брендів світу

Коментарі - 13

+
0
QGS
QGS
26 листопада 2019, 16:06
#
Во всех рейтингах вечно болтаемся посередине;)
+
+15
semenvekselberg
semenvekselberg
26 листопада 2019, 16:29
#
Отсутствие или простота уплаты налогов = дикий капитализм. Сложная система высоких налогов = западный коммунизм-социализм. За что боролись как говорится...
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 листопада 2019, 16:39
#
Знизилимя тому, що нас обганяють... не дивлячись на турборежим. Може не в той бік спішимо? Тікаємо від лідера, замість доганяти його.
+
+30
demarin
demarin
26 листопада 2019, 16:48
#
Все вірно ви написали, тому на цих виборах і переміг Зе, тому що з попереднім ми тікали від лідера. Тепер є надія що і в нас почнуть впроваджувати новітні технології в ДФС. Не думаю що всі вище перелічені країни зробили такі реформи за 3-5-10міс., такі реформи проводяться роками і в певній послідовності. В нас так поки що не вміють)
+
0
Григорий П
Григорий П
26 листопада 2019, 23:48
#
Так бы ничего, только рейтинг показан в сравнении с минувшим годом. Папередники уже не канают, регресс свежий
+
0
demarin
demarin
27 листопада 2019, 9:58
#
Так а на паперєдніків ніхто і не звертає, я ж написав, вони просто нічого не робили в той час як інші країни впроваджували нові технології. Чи ви вважаєте що можна за пів року змінити чи оновити систему фіскалізації та моніторингу податків?
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
27 листопада 2019, 11:59
#
Пруфы, что «нічого не робили» ? Напомнить, что до 2015 года  была  доисторическая декларация  по  налогу на прибыль  ВД-ВЗ  ? Именно при  Порохе  ДФС провела революцию и  привязала налог  на прибыль к фин отчётности.
+
0
demarin
demarin
27 листопада 2019, 12:53
#
Пруф вам в статті написано чорним по білому «Это объясняется, прежде всего, активными действиями других государств, направленными на автоматизацию процессов и сокращение времени администрирования налогов, а также увеличением фискальной нагрузки на бизнес в Украине.» Чи вам треба ще зуб дати і мамою поклястися. Ми не говоримо по якихось окремим деклараціях, ми говоримо про реальне реформування всієї ДФС та всіх її функцій. Якщо судити по вашій логіці тоді Зе вже переплюнув По, тому що зараз електронний кабінет платника податків працює набагато краще і виконує більше функцій ніж при По.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
27 листопада 2019, 15:09
#
Ну да, легко прийти на все готовое или закончить начатое другими
+
0
demarin
demarin
27 листопада 2019, 16:44
#
Напишіть хто з президентів не прийшов на все готове, чи при приході Порошенко в нас взагалі не було податкової? Ви самі притирічите своїм словам.
+
0
MaxTirpiz
MaxTirpiz
27 листопада 2019, 17:02
#
Ну о чем можно  дискутировать с Зелекторатом....в однокласники  валите.точка.
+
+27
demarin
demarin
28 листопада 2019, 10:21
#
Покажіть де я написав що підтримую Зе і в чому. Чи порохоботи як закінчуються аргументи, ні чого розумнішого не можуть придумати як ображати людей не згодних з їхньої думкою?)))
+
0
Oleg Ghezha
Oleg Ghezha
20 січня 2020, 19:12
#
Надійтесь на краще, готуйтесь на гірше. Для мене особисто, рівнь життя при  новій владі, понизився десь на 12% тільки по доходній частині. Так ще й витрати зростають. З'явились проблеми, яких не мало бути. «Процвітання» ще те.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися