Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 листопада 2019, 11:53

Знову без програми МВФ. Президент має прийняти рішення

Наприкінці минулого тижня місія МВФ завершила роботу в Україні, так і не домовившись про нову програму. Дискусії про неї повинні продовжитися найближчим часом.

Про причини проблем у переговорах з Фондом і наслідки, до яких призведе зрив співпраці з ним, на своїй сторінці у Facebook розповів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

Неординарна подія

Місія виявилася нездійсненною в черговий раз. Місія МВФ відлітає з України без досягнення домовленостей про нову програму. І це вже неординарна подія. Двічі поспіль місія Фонду прилітає до України і двічі поспіль не може досягти домовленостей. І це лякає. Тому що якщо вже вдруге поспіль українська влада не може переконати місію МВФ у своїй відданості реформам, то це означає, що може статися і втретє. І це означає, що впевненість ринків може похитнутися. Та сама впевненість, яка, зокрема, зробила гривню такою сильною цього року. Та впевненість, яка базується на переконанні, що здоровий глузд завжди переможе і українська влада розуміє, як критично важлива співпраця з МВФ.

Лякає й інше. Українська влада консолідована як ніколи. Є Президент, прем'єр-міністр і монобільшість. Все це одна команда. А отже вони не можуть говорити, що політичних можливостей немає. Вони є. Не вистачає чогось іншого.

Людський фактор

Що знову стало на шляху співпраці? Вірніше, хто? Ім'я, яке не можна називати. З прізвищем Коломойський. Місія МВФ покинула Україну минулого разу з простим меседжем. Українська влада повинна довести, що не будуть перейдені ключові червоні лінії. Це домовленості з Коломойським і незалежність центрального банку. Українська влада не довела.

Інвестуй в ОВДП і отримай до 14% річних, а також бонус від «Мінфіну»

Скажемо прямо, український президент не довів, як людина, що володіє всією повнотою влади. Більше того, коли місія МВФ повернулася, Коломойський влаштував показову демонстрацію сили, як вербально, через інтерв'ю, погрожуючи забрати банк назад, як силою, так і підконтрольними судовими рішеннями, так і діями. Це і протести у ході переговорів, і дії українських силовиків щодо незалежного Національного банку. І все це дозволив робити Президент.

Сигнал для ринків і інвесторів

В результаті, місія їде. В результаті, рейтингове агентство Moody's не підвищує рейтинг України, як всі очікували, залишаючи його на дуже низькому рівні. І це результат провалу переговорів. В результаті, ринки отримали сигнал. Програми МВФ цього року не буде. Програма МВФ в принципі під загрозою. І ринки бачать, що Зеленський не готовий на конфлікт з Коломойським, навіть коли під загрозою опиняється макроекономічна стабільність України.

В Україні зараз зростання економіки. Сильна гривня в результаті припливу інвестицій, у тому числі в українські ОВДП. Вартість українського боргу знижується. Картина позитивна. Але все це базується на впевненості інвесторів у тому, що Україна знаходиться у співпраці з МВФ. Тому Україні довіряють і дають гроші. Заберіть цеглинку МВФ і вся конструкція завалиться.

Вже з березня Україні доведеться погашати великі зовнішні борги. При наявності програми МВФ не складе труднощів вийти на ринки, залучити необхідні ресурси і рефінансувати борг. Без програми МВФ доведеться зносити золоті зуби на Майдан. Правда, як показує практика, українці схильні швидше нести туди шини.

Зеленський повинен прийняти рішення. Що йому важливіше. Світ з Коломойським або економічне майбутнє України. Що важливіше, підтримка 1+1 для його рейтингу або підтримка нашими західними партнерами економіки України. І рано чи пізно йому треба буде прийняти рішення. І воно очевидне. І набагато простіше його прийняти зараз, коли сильні позиції, рейтинг і гривня високі. МВФ готовий до співпраці. Але не готовий підтримувати країну, в якій править бал олігарх. І доки президент дозволяє йому правити, місії так і залишаться нездійсненними.

Коментарі - 16

+
+139
viajador
viajador
25 листопада 2019, 12:24
#
«Зеленський повинен прийняти рішення» - найсмішніше в цій статті.
Інструменти рішень не приймають.
Інструменти використовують.
+
+27
BEZE
BEZE
25 листопада 2019, 14:14
#
Народ, наділивши повноваженнями, теж виявився інструментом.
+
+30
Dmitrik7
Dmitrik7
25 листопада 2019, 12:25
#
Ниче, и без мвф проживем. Как нибудь.
+
+67
Цой Жив
Цой Жив
25 листопада 2019, 12:30
#
«Люди Коломойского будут рассказывать вам, что миссия МВФ уехала не из-за Приватбанка, а в результате того, что Беня и Ко доблестно защитили святую украинскую землю от иностранцев. Это не правда. Рынок земли без иностранцев – это личное дело Украины, МВФ примет любой рынок, главное, чтобы права собственности были восстановлены, а существующий бизнес не был дискриминирован. А вот любого Коломойского не примет. И очень хочет, чтобы влияние олигархов в Украине наконец ушло в прошлое. А то, что сами олигархи хотят рынок земли без иностранцев, чтобы земля была дешевле и можно было бы повторить успех 90-х, когда никого чужого не допустили и все поделили между своими, уже совсем другая история. И это внутренняя история Украины.»
+
+29
BEZE
BEZE
25 листопада 2019, 14:12
#
У МВФ працюють далеко не дурні спеціалісти. А наш народ вже довів свою «обізнаність» на виборах.  Мають шоу яке хотіли.
+
+18
bonv
bonv
25 листопада 2019, 15:03
#
Послать МВФ или Коломойского? Что будет с Украиной без траншей Фонда и устоит ли гривня.
https://www.minprom.ua/digest/257551.html
+
+65
bonv
bonv
25 листопада 2019, 13:03
#
Рішення приймає той хто привів зе до влади..
+
+30
BEZE
BEZE
25 листопада 2019, 14:12
#
Народ?;)
+
+37
bonv
bonv
25 листопада 2019, 13:05
#
Який МВФ? Потрібно боротися з корупцією а не співпрацювати з олігархами корупціонерами які нашахраювали 5,5 млрд баксів з Привату…
Такою «боротьбою» з корупцією будуть виправдовуватися банальні бажання розпиляти чуже добро, домогтися політичного результату, вибудувати авторитарну систему.
+
+45
BEZE
BEZE
25 листопада 2019, 14:13
#
Боротьба тільки з неугодними.
+
+86
Captain  Cisco
Captain Cisco
25 листопада 2019, 14:53
#
Этот чувак такой же финансист,как мой кот-балерина.
+
0
bonv
bonv
25 листопада 2019, 16:02
#
І де саме не в тему?:)
+
+15
1112VFRFH
1112VFRFH
25 листопада 2019, 18:57
#
Ех Фурса,фурса..приймають:ліки,пологи!!аРІШЕННЯ-УХВАЛЮЮТЬ!!!!!!!!!або простоВИРІШУЮТЬ!!!!!!!!
+
0
Kalluri
Kalluri
26 листопада 2019, 13:59
#
Напечатаем еще ОВГЗ 100500
+
0
ZakharAl3
ZakharAl3
26 листопада 2019, 21:56
#
Для того что бы принять решение - нужно обладать умом. А если его нет? Наш президент по специальности правовед, и то ни дня по специальности не работал. Откуда у него познания в экономике? Прошлая власть хотя бы людей боялась. А этот похоже не понимает, что если экономика накроется медным тазом и начнется экономический кризис все 73% которые голосовали за голобородька окажутся на майдане. Но президент про майдан как раз ничего и не знает - т.к. когда был последний майдан он общеизвестным органом на рояле играл. По этому у меня большие сомнения что президент в кресле хотя бы год просидит. Все действия которые он совершают говорят об одном - протестный электорат скоро начнет расти в геометрической прогрессии.
+
0
Elena1997
Elena1997
29 листопада 2019, 6:53
#
«Прошлая власть хотя бы людей боялась»

Боялась, поэтому наворованное деньги предпочитала выводить в офшоры, подальше от тех, кого боялась ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися