Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 листопада 2019, 16:08

Чому карта без номера найбезпечніша

Восени українцям стали доступні платіжні картки без номера та інших реквізитів. «Мінфін» розібрався, у чому переваги нового банківського продукту.

У жовтні Альфа-Банк випустив платіжну картку без реквізитів на пластику. Номер картки, термін дії та CVV-код відображені тільки в мобільному додатку Alfa-Mobile Ukraine у розділі «Номер картки і реквізити», тобто надійно приховані від сторонніх очей. На пластику залишилося тільки ім'я власника. Головна перевага картки – безпека розрахунків.

Три рівня захисту від шахраїв

Банки постійно вдосконалюють системи захисту клієнтів і їх грошей від шахраїв, а ті в свою чергу постійно ведуть полювання за конфіденційними даними клієнтів банку. Більша частина всіх прийомів шахраїв спрямована на те, щоб дізнатися номер картки, термін її дії та CVV-код. Після чого гроші несподівано для власника зникають з рахунку.

Задумайтеся, ми кожен день кілька разів розплачуємося картою: в ресторанах, торгових центрах, магазинах. Шахраї знають чимало способів підглянути персональні дані під час оплати. В підвищеній зоні ризику ті, хто втратив картку або у кого вона була вкрадена.

Знаючи реквізити, шахраї можуть використовувати картку для оплати товарів онлайн, де не потрібно підтвердження PIN-коду. Так чому б не позбавити їх цієї можливості! І перенесення реквізитів картки з пластику в мобільний додаток – якраз спосіб досягти цього, ще один додатковий рівень захисту цієї інформації. Але не останній. Наступні два створює сам мобільний банк і смартфон, на якому встановлено програму.

Щоб отримати реквізити картки, клієнт Альфа-Банку повинен увійти в мобільний додаток Alfa-Mobile Ukraine. Номер і термін дії картки знаходяться у розділі «Номер картки і реквізити». Саму чутливу інформацію – CVV-код – клієнт може побачити, натиснувши кнопку «показати CVV».

Крім того, більшість смартфонів самі по собі захищені паролями, сканерами відбитків пальця або системами розпізнавання облич. Таким чином захист даних стає  трирівневим.

Збереження даних в мобільному телефоні – це також перешкода для соціальної інженерії. На жаль, шахраям легко вдається умовити літніх людей продиктувати телефоном цифри на звороті картки. Коли ж на карті цих даних немає, то й ризик мінімальний.

Карта без номера доступна всім

Не варто думати, що оновлення карти та підвищення рівня її захисту призведе до подорожчання обслуговування. Альфа-Банк пропонує клієнтам дві карти без номера – кредитну карту Travel і дебетну картку Platinum Black. Обидві карти відносяться до преміальних продуктів, а також гарантують кешбэк на всі покупки при невисокій вартості обслуговування.

Так, випуск банківської картки Travel коштує всього 150 грн, при цьому щомісячне обслуговування абсолютно безкоштовне. На всі покупки, оплачені картою, нараховується кешбэк 3%. Клієнт спочатку накопичує кешбэк за будь-які щоденні покупки, а потім може оплачувати ними авіаквитки, готелі та інші покупки в travel категоріях.

У карти Platinum Black трохи інші умови, але не менш вигідні: річне обслуговування обійдеться в 200 грн, а випуск – абсолютно безкоштовний. Карта входить до програми винагород клієнтів Cash'U CLUB, а значить, її власник отримує до 20% кешбэку на всі покупки.

Обидві карти також передбачають привілеї для мандрівників: безкоштовно користуватися послугами упаковки багажу в аеропорту «Бориспіль», отримати знижку 50% на UBER і  т.д. А карта Travel – ще й можливість безкоштовно відпочити в бізнес-залі будь-якого аеропорту світу.

Основні правила безпеки для клієнта

І наостанок, яка б карта не лежала у вашому гаманці, не варто забувати про основні заходи безпеки під час її використання.

  • Нікому і ніколи не можна говорити CVV-код банківської картки. Будьте обережні з телефонними дзвінками та sms-повідомленнями від аферистів.
  • Ніколи не передзвонюйте за номером, вказаним в sms «від банку», і не називайте реквізити карти, якщо вам телефонують і представляються нібито співробітниками банку. Якщо виникла така ситуація, уточніть ситуацію самостійно. Для цього подзвоніть на офіційний номер контакт-центру банку, який написано на вашій картці.

Вішинг і смишинг – два види телефонного шахрайства. У першому випадку зловмисники отримують персональні дані під час телефонного дзвінка, у другому — завдяки sms-повідомленням, яке штовхає жертву зателефонувати шахраям. Як правило, злочинці дізнаються реквізити карти під час телефонного дзвінка.

  • Будьте обережними під час переказу грошей і оплати товарів на інтернет-сайтах. Навіть друзям повідомляйте тільки номер картки. Ніколи не розголошуйте CVV-код або термін дії карти.
  • Роблячи покупки в інтернеті, звертайте увагу на адресу в рядку браузера. Під час заповнення форми оплати в рядку браузера повинна бути буква «s». Початок адреси буде таке: «https://», а поруч з ним повинен бути зелений замочок. Це означає, що дані передаються по захищеному каналу зв'язку.

Асоціація членів платіжних систем ЕМА розробила сервіс, який допомагає перевіряти сайти на справжність. А також спеціальний сайт з чорним списком телефонних шахраїв — Сhertofon, який містить понад 300 контактів аферистів і різні варіанти текстових повідомлень, які надсилають шахраї.

  • Намагайтеся знімати готівку в банкоматах та відділеннях банку або великих супермаркетах і ТРЦ. Наявність охорони і камер спостереження не дасть шахраям встановити на банкомат якісь накладки і зчитувальні пристрої, і вашу карту не скопіюють. Уникайте банкоматів в маленьких магазинах і погано освітлених промзонах.
  • Не менш важливо встановити ліміти на операції по карті і зняття готівки, щоб знизити ризик втратити більшу суму. Клієнти Альфа-Банку можуть встановити ліміти кількома способами: подзвонивши до котан-центру, скориставшись особистим кабінетом в інтернет-банкінгу «My Alfa-Bank» або використавши мобільний додаток Alfa-Mobile Ukraine.

Коментарі - 8

+
0
bonv
bonv
23 листопада 2019, 12:23
#
Про ліміти правильно згадали. Їх завжди можна при потребі підняти..
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 листопада 2019, 22:17
#
«Главное преимущество карты без номера – безопасность расчетов.»

Безопасность расчётов можно обеспечить и в менее дорогостоящий способ — занесите свои банковские платёжные карты в google pay или apple pay и безопасность ваших расчётов многократно улучшиться даже по сравнению с платным оформлением премиальных карт без номера от Альфа-банка.
+
0
Tisha ™
Tisha ™
25 листопада 2019, 11:41
#
А мне понравилась идея динамического CVV в приложении монобанка. :)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
25 листопада 2019, 12:28
#
Им могут воспользоваться всего полтора миллиона клиентов Монобанка.
+
+15
Tisha ™
Tisha ™
25 листопада 2019, 14:19
#
Главное — им могу воспользоваться я. И, конечно, еще 1 499 999 человек (может уже больше). Отсутствие возможности у других — их проблемы :).

Но речь о том, что сама по себе идея хороша.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
12 березня 2020, 20:31
#
Идее динамического верификационного кода (DCV) взамен статического СVV2-кода минимум пять лет.

Ещё в далёком 2015 году французская  фирма Oberthur Technologies выпустила ограниченную партию банковских карт с динамическим верификационным кодом, который изменялся каждый час и отображался на встроенном в карту  дисплее.
Дисплей, на котором отображается код DCV, работает по принципу электронных чернил, что позволяет минимизировать его энергопотребление за счет хорошей видимости отображаемой комбинации без подачи питания. Таким образом, энергия аккумулятора затрачивается только в момент смены числового кода. Благодаря такому схемотехническому решению срок жизни встроенного аккумулятора чипа соизмерим со сроком действия карты, и составляет, в среднем, 3-5 лет.

Недостатком была цена карты - кажется 15 евро и поэтому такой вариант DCV-кода не нашёл широкого применения.

Разработчики Монобанка воспользовались прекрасной идеей и реализовали её в своём приложении.
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
30 листопада 2019, 18:39
#
Ой, ой, ой! Не чешите нам за ушами...А то мы не знаем, как взламывают мобильные сайты банков и их клиентов! И чтобы банки не делали, как бы банки не прятали там, типа, номера, коды, СVV...сами же служащие банка и продают эти сведения! И не надо нам морочить головы, шото там обещать, гарантиравать, увлекать в электронику, ибо мы знаем, что только личное присутствие и выдача налом депозита через кассу банка есть самый надёжный способ сохранения денег!
+
0
adzhiev
adzhiev
12 березня 2020, 19:59
#
Вітаю! Підготував невеликий матеріал про захист платіжної картки від шахраїв: https://youtu.be/v4chDvihUjA
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися