Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2019, 7:10

Класова різноманітність: як обрати квартиру в новобудові та не прогадати

Для багатьох українців купівля нової квартири — надійний спосіб інвестувати свої заощадження. Щоб інвестиція була вдалою, потрібно розуміти, які фактори впливають на вартість житла, і на чому не варто економити.

Пропозицій на українському ринку житла вже з надлишком, але забудовники на досягнутому не зупиняються. І якщо ви не експерт, то розібратися в такому різноманітті досить складно. «Мінфін» підготував шпаргалку для потенційних покупців, яка допоможе розібратися, чим же відрізняються між собою популярні класи нерухомості.

Перший класифікатор від 2006-го року передбачав 90 критеріїв оцінки житла в новобудовах. Але недосвідчених інвесторів це лише збивало з пантелику. До того ж, з часом з'являлися будівельні матеріали і технології, які не були зазначені в списку вимог.

Тому в 2016-му році була запропонована нова класифікація: вона включала 4 класи житлової нерухомості: економ, комфорт, бізнес і преміум. Втім, в законодавстві цей поділ не закріплений, тому недобросовісні забудовники можуть навмисне завищувати категорію житла. Адже чим вищий клас, тим дорожче в ньому квадратний метр.

Рейтинг надійних забудовників столиці

Напевно багато хто вважає, що найбільш затребувані у покупців комплекси економ-класу. Насправді інвестори в останні роки активно цікавляться житлом комфорт-класу, яке пропонує оптимальне співвідношення ціни і якості. Згідно з даними сайту 100realty.ua, станом на вересень 2019 року квартири комфорт-класу займали 42% ринку первинної нерухомості. Ще 28% припадало на частку житла бізнес-класу і лише 22% — на бюджетні ЖК. «За останні кілька років в столиці можна спостерігати тенденцію зростання інтересу інвесторів до житла комфорт-класу. Вони більш привабливі з точки зору інвестицій як для подальшого перепродажу, так і здачі в оренду », — зазначає директор по маркетингу DIM Group Броніслав Чумак.

Нижче зібрана інформація, яка наочно показує фундаментальні відмінності між класами новобудов. У таблиці перераховані обов'язкові вимоги, якими забудовник не може нехтувати.

ВИМОГИ

ЕКОНОМ

КОМФОРТ

БІЗНЕС

ПРЕМІУМ

Локація

не має значення

транспортно доступна

Центр або близько до нього, розвинений район, поряд метро

в центрі міста

Технологія будівництва

будь-яка

монолітна, цегляна кладка

монолітна, цегляна кладка

монолітна, цегляна кладка

Матеріал зовнішніх стін

будь-який

цегла, керамоблок, газоблок

будь-яка цегла, керамоблок

керамічна цегла, керамоблок

Кількість квартир на поверсі

не обмежена

до 12

до 8

до 4

Внутрішнє оздоблення

Дизайн:

Матеріали:

акуратний

безпечні для здоров’я

акуратний

якісні

індивідуальний

високої якості

індивідуальний

натуральні

Ліфти

згідно з нормами

згідно з нормами

високої якості

преміум якості

Служба експлуатації

Зона ресепшн

не обов’язково

кімната для консьєржа або домофон

наявність холу

ресепшн або консьєрж

просторі холи з лаунж-зоною, адміністратор, швейцар

Консьєрж-сервіс

не обов’язково

не обов’язково

обов’язково

обов’язково

Прибирання місць загального користування

не обов’язково

кожні 2 дні

кожен день

постійна підтримка чистоти

Рум-сервіс

не обов’язково

не обов’язково

бажано

обов’язково

Додаткові послуги

не обов’язково

не обов’язково

бажано

обов’язково

Паркінг

Гостьовий

до 0,5 м/місця на квартиру

до 0,5 м/місця на квартиру

до 0,5 м/місця на квартиру

до 0,5 м/місця на квартиру

Для мешканців

не обов’язково

не обов’язково

не менше 85% від кількості квартир

не менше двох місць на квартиру

Безпека

Подвір’я

відкрите

відкрите/закрите

закрите

закрите

Відеоспостереження

не обов’язково

не обов’язково

обов’язково

обов’язково

Охорона

не обов’язково

не обов’язково

не обов’язково

обов’язково

Прибудинкова територія

Благоустрій

зелені насадження

зелені насадження,

зони відпочинку

ландшафтний дизайн,

зони відпочинку

ландшафтний дизайн,

зони відпочинку

Дитячий майданчик або кімната

Згідно з нормами

обов’язково

обов’язково

обов’язково

Спортмайданчик або спорткомплекс

не обов’язково

не обов’язково

обов’язково

обов’язково

Джерело: domik.ua

Житло економ-класу: просто і недорого

Висотки економ-класу найчастіше нагадують модернізовані радянські панельні будинки. Розташовані вони зазвичай в спальних районах Києва або передмістя. Головна вимога до квартир економ-класу — відповідність встановленим будівельним нормам. Очікувати від них додаткової химерності не доводиться.

Щоб забезпечити низьку вартість квадрата, забудовники зазвичай використовують найдешевші з дозволених матеріалів. Внаслідок цього в будинках економ-класу не варто розраховувати на хорошу тепло- або звукоізоляцію.

Що стосується території, то забудовник зобов'язаний забезпечити її озеленення — наприклад, висадити кущі або розбити клумби, а також встановити дитячий майданчик.

Характерні ознаки ЖК економ-класу:

  • монолітно-каркасна або панельна технологія будівництва;
  • стандартний матеріал для будівництва — газоблок і силікатна цегла;
  • типове планування квартир, невелика площа: від 18 кв.м (1 кімнатна), від 40 кв.м (2 кімнатна), від 50 кв.м (3 кімнатна);
  • висота стель — від 2,5 метрів;
  • наявність балконів або лоджій не обов'язкова;
  • мінімальна інфраструктура, зовсім невелика площа під парковку;
  • територія відкрита, без охорони і відеокамер.

Типові квартири в багатоповерхових «шпаківнях» часто обирають молоді сім'ї. Також їх купують для здачі в оренду. Вирішальним фактором у даному випадку виступає ціна квадратного метра. У вересні 2019 року середня вартість квадрата в квартирі економ-класу в Києві становила 20 787 грн.

Тим не менше, потенційні інвестори все більше цікавляться комфортом проживання, а не тільки вартістю квартир. Щоб підвищити інвестиційну привабливість житла економ-класу, забудовники обирають місце для будівництва поблизу парку або озера, недалеко від транспортних розв'язок, намагаються зробити зовнішній вигляд будівель більш привабливим.

Житло класу комфорт: європейський компроміс

До появи класу комфорт покупцям потрібно було обирати між невибагливим бюджетним житлом і вельми дорогими квартирами бізнес-класу. Поява проміжного варіанту істотно розширила можливості для покупців і підстьобнула продажі.

Це легко пояснити: середня ціна за квадратний метр квартири в ЖК комфорт-класу не на багато перевищує вартість квадрата в будинку економ-класу – 24 162 грн проти 20 787 грн. Зате рівень комфорту в ньому істотно вищий і наближений до європейських стандартів. Серед переваг житлових комплексів класу комфорт — продумане планування квартир, близькість до зупинок громадського транспорту, більш якісні будматеріали і облагороджена прибудинкова територія. Досить часто ЖК комфорт-класу обслуговує власна котельня.

Квартири в ЖК комфорт-класу досить просторі: площа однокімнатної квартири стартує від 35 кв. м, стелі — від 2,7 м. Планування може включати гардеробні, комори для зберігання велосипедів та дитячих колясок. У кожній квартирі є мінімум один балкон або лоджія, найчастіше засклені.

Відмінні ознаки ЖК комфорт-класу:

  • монолітно-каркасна або цільна кладка, дозволені матеріали — цегла, керамо і газоблоки;
  • в ЖК комфорт-класу можна придбати багаторівневі апартаменти, квартири на 4 і більше кімнат;
  • доступність лікарень, шкіл, дитячих садків, магазинів, аптек — часто ці об'єкти розташовані на перших поверхах ЖК;
  • наявність зупинки наземного транспорту або станції метро в 5-15 хвилинах ходьби від будинку;
  • територія може бути відкритою або закритою, але в будинку обов'язково повинні бути встановлені домофони і, найчастіше, виділено місце для консьєржа;
  • на території повинні бути обладнані зони відпочинку, спортивні майданчики;
  • кількість паркомісць — не менше 40% від числа квартир в будинку.

Крім обов'язкових вимог, новобудови комфорт-класу пропонують інвесторам «бонуси» — оригінальне зовнішнє оформлення комплексу, підземний паркінг та ін. І якщо ці додаткові «фішки» не належать до ключових критеріїв, ціна за квадратний метр все-одно буде нижчою, ніж для житла бізнес-класу.

Пояснимо на прикладі: припустимо, територія ЖК охороняється і на ній є спортивний майданчик. Ці умови характерні для житла вищої категорії, але якщо будинок розташований далеко від центру в не найпрестижнішому районі — його не можна віднести до бізнес-класу.

«На даний момент, декларований клас проекту — це не більше, ніж продукт діяльності відділів маркетингу забудовників для створення умовної доданої вартості проекту. У нас в країні увійшло в норму надавати житловому комплексу клас «бізнес» і вище лише за його розташування в центрі міста або його околицях, в той час, коли будинок може бути пересічним, — розповідає Броніслав Чумак, — Власне, створення класифікатора з конкретизованим переліком мастхев складових, що дозволяють ідентифікувати проекти за класами, допоможе вирішити цю проблему».

Іноді під виглядом житла комфорт-класу намагаються продати квартири класу економ. Покупців можуть ввести в оману такі «плюшки», як наявність консьєржа або шлагбаума на в'їзді у двір або на парковку, якісне озеленення території, зони відпочинку. Але якщо будинок побудований з дешевих матеріалів, а квартири маленькі і без балконів — це точно не комфорт-клас.

Наприклад, автор блогу про новобудови «Де в Києві жити добре?» описала ситуацію з ЖК «Галактика»: «За минулі півтора року класність комплексу підвищилася з «економа» до «комфорту». Я розумію прагнення забудовника до більш високих стандартів, але все ж зазначу, що ніяких змін ні в конструкції будинків, ні в їх інженерній начинці, ні в концепції проекту не відбулося. Хоча ні: на фасадах додалися кошики для кондиціонерів, зникли незасклені балкони і лоджії ».

І це не одинокий приклад у будівельній галузі.

«Таких випадків на ринку — сила-силенна. Відомі й випадки, коли забудовники не виконували обіцяне навіть і в перших чергах. Чи ускладнює це життя? Без сумніву. Довіра падає не тільки до конкретного забудовника, але і вуаллю масштабується на інших гравців ринку, як до окремо взятого класу бізнесу, «який обдурить при першій же можливості», — каже Чумак. Проте, він упевнений, що компанії, для яких репутація та довіра споживача — не порожній звук, не гратимуть в настільки небезпечні ігри, а навпаки — зроблять все, щоб перевершити очікування клієнта. „Адже найкраща реклама для забудовника — готовність інвестора рекомендувати його своєму оточенню“, — говорить Чумак.

Конкуренція серед житлових комплексів комфорт-класу зараз величезна, тому забудовники намагаються спокусити клієнтів акціями, знижками і програмами розстрочки.

Читайте також: Акції забудовників в жовтні: знижки і розстрочка на будь-який смак

Житло бізнес-класу: коли статус важливіше бюджету

Нерухомість бізнес-класу передбачає гарне розташування комплексу, індивідуальне планування квартир, високу якість матеріалів і хорошу транспортну розв'язку поблизу. Середня вартість квадратного метра тут набагато вище, ніж у ЖК комфорт-класу — 38 343 грн (дані по Києву на вересень 2019 р.) Тому інвестори хочуть бути впевнені, що їх чималі вкладення виправдані.

»Ті, кому по кишені купівля житла, де цінник стартує від $2000 / м2, більш вибагливі до майбутнього житла, ніж аудиторія комфорт класу. Вони розглядають комплекс, як щось більше, ніж просто «будинок»., — пояснює Дім Груп, — Естетика архітектурного ансамблю, вишуканість інтер'єрних рішень — важливі опції для аудиторії цих проектів. Ну і звичайно ж — всі рішення і сервіси, які спростять їх життя і оптимізують час. Адже як відомо — це найцінніший людський ресурс".

При описі житла бізнес-класу зазвичай використовують такі епітети, як «унікальна концепція проекту», «натуральні енергозберігаючі матеріали», «престижний район» та ін., Дизайн, що запам'ятовується, закрита територія без проїзду автомобілів, фонтани і басейни у ​​дворі — житлові комплекси бізнес класу дійсно вміють вражати.

Квартири в житлових комплексах бізнес-класу відрізняються індивідуальним плануванням і великим простором. Мінімальна площа 1-кімнатної квартири — від 45 кв.м. Щоб залучити сім'ї з дітьми, забудовники виділяють в комплексі місце для школи, дитячого садка або центру розвитку малюків.

Відмінні ознаки ЖК бізнес-класу:

  • незвичайні архітектурні та дизайнерські рішення, велика кількість елементів фасадного скління;
  • при будівництві використовують сучасні екологічні, довговічні і енергозберігаючі матеріали відомих виробників;
  • житлові комплекси розташовані в центральних районах міста або біля станцій метро, ​​або ж в рекреаційній зоні з відмінною інфраструктурою;
  • закрите подвір’я, консьєрж-сервіс та відеоспостереження;
  • на території повинні бути доглянуті зелені зони, спортивні та дитячі майданчики;
  • в ЖК бізнес-класів зазвичай розвинена внутрішня інфраструктура: лаунж-зона, ігрова кімната для дітей, магазини і ресторани, басейни тощо.

В останні роки вимоги до житла бізнес-класу дещо спростилися. Наприклад, раніше для кожної квартири надавалося окреме місце для парковки. Зараз же допустимо, щоб число паркомісць становило 85% від кількості квартир. Це пов'язано з обмеженнями за площею — знайти досить велику ділянку землі під новобуд в центральних районах столиці практично нереально.

Отже, якщо ви плануєте здавати квартиру в оренду, обирайте житловий комплекс, який розташований в зручному місці: з розвиненою інфраструктурою, недалеко від зупинки громадського транспорту. Найкраще — в 5-15 хвилинах ходьби від станції метро. «Якщо обирати суворо з таких опцій як ціна, якість будматеріалів, інфраструктура, транспортна розв'язка, то основними, мабуть, можна назвати ціну і розвиненість інфраструктури, в якій розвиненість транспортної розв'язки, в тому числі, грає важливу роль», — зазначає Дім Груп.

Проте, за словами Броніслава Чумака, найпривабливіше житло те, яке по кишені інвестору. «Звичайно, проекти комфорт і бізнес класу більш привабливі з точки зору інвестицій, а що ж стосується метражу, то в фаворі серед інвесторів малогабаритні одно- і двох-кімнатні квартири», — зауважує Броніслав Чумак.

Найбільшою популярністю серед орендарів користуються невеликі квартири на одну-дві кімнати, які припускають адекватні комунальні платежі. Додатковим плюсом стане наявність на території парковки, дитячих і спортивних майданчиків, близькість до парку.

Зазначеним вимогам зазвичай найкраще відповідають квартири комфорт-класу. Однак якщо ЖК економ-класу розташований поблизу великого ВНЗ, це також хороший варіант для інвестицій — постійний потік квартиронаймачів буде забезпечений.

Читайте також: Що буде з цінами на нерухомість

Коментарі - 11

+
+110
CoffeeMan
CoffeeMan
14 листопада 2019, 11:27
#
Как можно жить в таком муравейнике (на картинке) и не сойти с ума?
+
0
Markell
Markell
14 листопада 2019, 12:25
#
Вы походу в Азии не были ?)
+
+26
Влад Котенко
Влад Котенко
14 листопада 2019, 12:36
#
Легко. Обычный дом на самом деле, я часто бывают во дворе этих домов.
Все зависит от восприятия, если вам некомфортно видеть из окна чужой дом (сейчас это так или иначе в большинстве новостроек), то это не ваш вариант. Большинству людей пофиг и если цена\качество хоорошие, то этим можно пренебречь
+
+9
CoffeeMan
CoffeeMan
14 листопада 2019, 13:10
#
Спс за ответ. Он, собственно, и не только о доме.
+
0
Markell
Markell
14 листопада 2019, 13:48
#
Основная проблема таких статей в сгребании всего под какие-то категории. Взять для примера Киев. В Киеве 10 районов и даже если новострои будут одинаковы в разных районах, цена на них будет отличатся. Я уже не первый год здесь всем советую индивидуально подходить к каждому застройщику \ новострою \ вторичке.
+
+9
90054602
90054602
14 листопада 2019, 14:11
#
До Азии далеко. У нас выше 40 один дом помоему
+
+5
enlightener
enlightener
14 листопада 2019, 16:51
#
Единственный важный критерий для недвижимости- локация
+
+51
Elena1997
Elena1997
14 листопада 2019, 19:01
#
У всех свои приоритеты
+
+15
bonv
bonv
14 листопада 2019, 18:54
#
Якщо вам комфортно - значить то ваше житло:)
І щоб можливості співпадали з бажаннями звісно.
+
0
Kidav
Kidav
15 листопада 2019, 13:53
#
Живу в старом фонде: тепло, дёшево, дружно!
+
0
Alexeykiev
Alexeykiev
20 листопада 2019, 8:28
#
Считаю, что близость метро рядом с домом плюсом только для Эконома.
Бизнес и Премиум не хотят жить возле МАФов с толпами народа.
Исключение самый-самый центр Киева.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися