Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 листопада 2019, 7:00

Курс долара в середині листопада: чому можливі сюрпризи

Минулого тижня гривня продовжувала зміцнюватися. За період з 4 до 8 листопада безготівковий долар просів з 24,87/24,91 гривень до 24,485/24,51 гривень, а в більшості обмінників минулої п'ятниці курс продажу не перевищував 24,60 грн/$.

Такій поведінці гривні сприяли:

— Успішний аукціон з розміщення ОВДП, на якому в основному нерезидентам було продано держпаперів на 3,14 млрд грн.

— активний продаж валюти експортерами при низькому попиті з боку імпортерів.

Відсутність же великого попиту на валюту з боку громадян підтримала гривню на готівковому ринку.

Скориставшись тим, що пропозиція долара постійно перевищує попит, НБУ активно поповнював резерви. За даними Нацбанку, він викупив з міжбанку $372 млн. Причому левову частку з них — $342 млн — регулятор викуповував у форматі інтервенцій за єдиним курсом. Це частково і стримувало валютні котирування на торгах від більш істотного просідання. Основними гравцями міжбанку так і залишилися: великі експортери та імпортери, Нацбанк і нерезиденти, які працюють з українськими облігаціями на первинному та вторинному ринках.

Що буде впливати на курс цими днями

Цього тижня на валютний ринок будуть впливати наступні фактори:

1) Вихідний понеділок у США.

11 листопада в Америці відзначають День Ветерана і всі розрахунки за доларом в Україні будуть проходити в режимі ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти — наступним). Ця форма угод непопулярна серед українських клієнтів і багато з них перенесуть свої операції за доларом відразу на вівторок. Тому активність на міжбанку в понеділок буде низькою, а самі торги досить складними. Справа в тому, що на такому малооб'ємному ринку завжди активізуються спекулянти, які «розганяють» курс в потрібну їм сторону на поодиноких дрібних угодах. Враховуючи, що понеділок — робочий день в Україні — валютна виручка за нього буде зарахована клієнтам вівторком. Це потенційно збільшить обсяг продажу валюти експортерами у вівторок-середу;

2) Господарська діяльність компаній, період розпродажів та акцій напередодні «чорної п'ятниці», а також майбутні бюджетні платежі.

Дефіцит гривні, необхідної для ведення своєї поточної діяльності, змушує експортерів активніше продавати валюту, але той же дефіцит призводить і до обмеженої можливості експортерів цю валюту купувати. До кінця тижня цю ситуацію посилить період сплати податків бізнесом, який наближається. Причому — як щомісячних, так і тих, які потрібно заплатити за підсумками кварталу. Це спрацює на зміцнення позицій гривні на міжбанку.

Але в листопаді в цю, зазвичай позитивну для нацвалюти ситуацію, втрутяться нові обставини — сезон розпродажів в більшості великих торгових мереж. Громадяни в ці дні активно здійснюють покупки. Це призводить до отримання продавцями значних обсягів гривні, основна частина якої потім іде на покупку валюти та оплату зовнішніх контрактів за імпортну продукцію, що завозиться в країну.

Це створює певний тиск на курс в моменти, коли рітейлери прагнуть купити валюту для розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами. Також у кінцевому підсумку ці процеси збільшують негативне сальдо торгівлі України.

За оцінками «Мінфіну», зростання від'ємного сальдо торгівлі за листопад може скласти не менш $450 — 620 млн;

3) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та інтервенції НБУ.

12-го листопада Мінфін проведе аукціон з розміщення гривневих облігацій на терміни 175, 322 і 1064 дні на загальну суму 3,3 млрд грн і валютних ОВДП терміном обігу 764 дні, номінованих у доларах на суму $300 млн.

Мабуть, чиновникам «сподобалися» останні результати продажу довгострокових облігацій і вони знову збільшили до 2,5 млрд грн обсяг пропонованих паперів на майже трирічний термін. 6-місячні папери пропонуються в обсязі 300 млн грн, а з терміном обігу майже рік – на суму 500 млн. грн.

Довгі гривневі ОВДП і валютні папери цікаві інвесторам через їх високу дохідність - інвестор отримує можливість зафіксувати високу дохідність на тривалий період. Враховуючи вихідний понеділок у США та пов'язані з цим нюанси роботи українського міжбанку 11 листопада, «Мінфін» прогнозує, що у вівторок-середу на міжбанку пройдуть досить великі розпродажі валюти іноземцями під майбутні покупки гривневих облігацій. Також тиск на курс чинитимуть дії інвесторів, які отримали гривню від погашення старих випусків ОВДП і вирішили вкласти її в новий випуск валютних держпаперів.

Читайте також: Обсяг ОВДП у портфелі нерезидентів досяг нового історичного максимуму

Що стосується дій Нацбанку — то він вже традиційно буде викуповувати основну частину пропонованої нерезидентами та експортерами валюти через Matching.

При цьому, якщо хтось з інвесторів вирішить «перевкластися» за рахунок раніше отриманої гривні у валютні папери — продажу долара під ці операції з боку НБУ чекати не варто.

Регулятор дасть можливість таким інвесторам викуповувати для своїх угод долар на міжбанку, що може в ці моменти провокувати зростання його котирувань. Але витрачати резерви на це Нацбанк не буде.

За розрахунками «Мінфіну» НБУ без шкоди для курсу гривні зможе поповнити свої резерви за поточний тиждень на суму до $120-150 млн. Перевищення цього порогу може призвести до різкого зростання котирувань долара;

4) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність у банківській системі.

Готівковий ринок. «Мінфін» зараз не бачить особливих загроз для гривні з боку готівкового ринку. Більше того, після скупки «дешевої» валюти у населення в період розпродажів товарів, обмінники перетворяться у постачальника валюти на міжбанк, що теж піде на користь гривні. Основна частина обмінників буде працювати в режимі «з обороту» з невеликим рівнем спреду, але частина з них у великих торгових центрах під час розпродажів буде занижувати котирування прийому, користуючись дефіцитом гривні у громадян.

Дії спекулянтів. Малі обсяги валюти на міжбанку, через неробочий понеділок у США, дадуть можливість спекулянтам погойдати курс на дрібних угодах, чим вони і будуть активно користуватися.

Крім того, можливі перекоси попиту і пропозиції в моменти виходу на торги великих гравців протягом всього тижня. У сукупності з операціями нерезидентів у період аукціону з розміщення ОВДП, це дає спекулянтам відмінний шанс заробити на коливаннях курсу. Вони продовжать працювати як у форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії окремих великих гравців.

Ліквідність у банківській системі. На стан ліквідності в банківській системі цього тижня істотно вплинуть:

1) Операції банків з депсертифікатами НБУ і зарахування коштів від погашення попередніх випусків облігацій держави;

2) Купівля та продаж валюти нерезидентами під їх операції з ОВДП на первинному та вторинному ринках;

3) Продаж експортної виручки клієнтами, підготовка компаній до майбутніх податкових платежів і накопичення ними гривні для їх проведення;

4) Інтервенції Нацбанку з викупу долара на міжбанку в резерви;

5) Інкасація, а потім зарахування на рахунки компаній виручки від реалізації товарів у період масованих розпродажів.

За прогнозами «Мінфіну», залишки на коррахунках банків цими днями будуть знаходитися в межах 43-61 млрд гривень.

Цього буде достатньо для дотримання фінустановами економічних нормативів Нацбанку і показника резервування коштів банків на коррахунку в НБУ. При цьому, суттєві коливання обсягів «вільної» гривні будуть провокувати періодичні спроби погойдати курс.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 11-15 листопада:

На готівковому валютному ринку власники обмінників скористаються дефіцитом гривні у громадян в період листопадових розпродажів товарів і крім стандартної роботи у форматі «з обороту» намагатимуться занижувати котирування прийому валюти у великих торгових точках. Фінкомпанії будуть утримувати спред за доларом в межах 15-25 копійок, а більшість банків — в межах 20-30 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 11-15 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 24,25 -24,75 грн/$, а в банках 24,20-24,80 грн/$.

На міжбанку. Курс долара цього тижня буде залежати від великого числа факторів:

1) потреби в гривні у великих місцевих компаній для ведення своєї господарської діяльності, майбутньої сплати податків та обсягів отриманої торговельної виручки від розпродажів та акцій у форматі «чорної п'ятниці»;

2) результатів аукціону з розміщення ОВДП на первинному ринку, операцій нерезидентів на вторинному ринку і їх рішень, за рахунок яких коштів купувати валютні ОВДП (за рахунок заводу в Україну доларових ресурсів, або за рахунок «перевкладення» наявної гривні від попередніх погашень у валютні папери з купівлею долара на міжбанку);

3) дій спекулянтів на малооб'ємному міжбанку понеділка і стратегії Нацбанку з виходом або невиходом на торги з інтервенціями.

За прогнозом «Мінфіну» курс безготівкового долара цього тижня буде в межах коридору 24,30-24,80 грн/$.

Читайте також: Міністр фінансів: зміцнення курсу — це не короткострокова тенденція

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

Понеділок. Робота міжбанку за доларом на умовах ТОМ істотно скоротить статистику торгів 11 листопада: до $140-150 млн при укладенні до 380-410 угод, значна частина з яких буде спекулятивними;

Вівторок-середа. Міжбанк увійде в свій звичайний ритм. Зарахування доларової експортної виручки відразу за два дні та проведення аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП призведуть до зростання обсягу операцій. Обсяги торгів зростуть до $220-270 млн при укладенні до 510-650 угод;

Четвер-п'ятниця. Зниження активності міжбанку за рахунок того, що нерезиденти обмежаться активністю на вторинному ринку ОВДП. Але фактор майбутніх податкових платежів підтримає як мінімум середні показники торгів. Обсяги складуть $160-210 млн при укладенні до 420-500 угод.

Коментарі - 13

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
11 листопада 2019, 10:16
#
Львиная доля факторов опять в пользу гривны. 372 млн.дол за прошлую неделю это почти 75 млн в день, этот нонсенс и далеко от 30 млн.дол. И то укрепление 40 коп. Куда дальше? 24,30 или более сильный откуп НБУ.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
11 листопада 2019, 10:29
#
Для
AleksandrBank. Саша!!! Основная часть откуплена в формате — интервенций по единому курсу. Это Вам ни о чем не говорит?!.. С самого рынка не так много. Рынок уже не тот, что был еще три -четыре недели назад по своей сути и по ведущим игрокам. Тем более, что сегодгя в США выходной. все на ТОМе по доллару, а завтра аукцион -на котором есть предложение валютных бумаг. Они правильно пишут. Ждите сюрпризов.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 листопада 2019, 10:35
#
Вы же сами написали сколько факторов в пользу гривны. Какие сюрпризы, тут тотальная победа Гривны 40 коп минус и 75 млн. в день за 5 дней.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
11 листопада 2019, 10:39
#
Они про другое написали, Сюрпризы могут быть сегодня из-за рынка на ТОМе и в ближайшие дни за счет аукциона.Курс будут качать. Особенно сегодня.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 листопада 2019, 10:45
#
Сюрпризы? Какие? Сюрпризы были в начале октября, после этого «Оленей с рогами» стало меньше!
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
11 листопада 2019, 11:15
#
Я же Вам написал — поиграются курсом. Сегодня день спекулянтов из-за долларового межбанка на ТОМе.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
11 листопада 2019, 11:25
#
Они каждый день играют.

Я не ожидаю сегодня больших интриг, все как обычно.
+
+59
DataProvider
DataProvider
11 листопада 2019, 10:57
#
Аналитики поют дифирамбы гривне.
Значит скоро доллар пойдёт  вверх.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
11 листопада 2019, 11:38
#
Никак не повляеет, кто хотел тот купил раньше. А так макс по 50 баксов купят, ну может пару по 200 долларов на телефон с 100 человек
+
+213
Леонид Серов
Леонид Серов
11 листопада 2019, 12:03
#
Когда прекратятся эти убийственные в будущем для страны продажи ОВГЗ, а также грабеж населения через низкий курс валют и высокие цены в гривне, даже не хочу смотреть в глаза этой твари ..., которая придумала эту оферу по оболваниванию населения, особенно тех кто получает ЗП в валюте… итог этих игрищ один, падение банковской системы в будущем, на подобии падения Сбербанка СССР, когда все потеряли свои вклады…
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
11 листопада 2019, 20:12
#
100%... дальше будет...
+
0
temaaustin
temaaustin
14 листопада 2019, 17:35
#
Воистину.
+
0
QGS
QGS
11 листопада 2019, 17:14
#
Наверх дают +30 коп. Вниз -20 коп;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися