Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 листопада 2019, 19:13

Рожкова розповіла, як діятиме НБУ в разі скасування націоналізації Приватбанку

Нацбанк має достатньо інструментів, які зможе застосовувати, якщо програє апеляцію по справі про законність націоналізації Приватбанку. Про це повідомила перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова під час прес-брифінгу.

Як просуваються справи Привату в судах

Рожкова розповіла, що цього тижня Шостий апеляційний адміністративний суд сформував колегію суддів для розгляду апеляційної скарги Нацбанку, Кабміну і Приватбанку. Апеляція стосується рішення Окружного адміністративного суду Києва про скасування націоналізації Приватбанку. 

За її словами, після формування колегії суддів дата розгляду апеляційної скарги має бути визначена найближчим часом.

Читайте такожНБУ оскаржив обидва рішення суду щодо незаконності націоналізації ПриватБанку

«Давайте чекати слухань і сподіватись, що судді братимуть до уваги абсолютно всі чинники й пояснення. Зокрема й ті, які надаватиме Нацбанк в межах цієї справи», — зазначила Рожкова.

Перший заступник голови Нацбанку наголосила, що рішення апеляційної інстанції обов’язкове до виконання, але може бути оскаржено у Верховному Суді.

«Я не можу розказати весь наш план дій (у разі рішення про скасування націоналізації, — ред.). Він залежатиме від рішення апеляційного суду, як воно буде сформульовано», — зазначила Рожкова.

Вона також наголосила, що рішення про націоналізацію банку було прийнято, спираючись на закони. І відтоді відповідне законодавство не змінювалось.

«Тому в нас вистачає інструментів. Але нам не хотілося б, щоб через рішення суду нам довелося вживати якихось додаткових заходів», — зазначила вона.

Як можуть розгортатися події

  • Рішення апеляційного суду екс-акціонери Привату можуть оскаржити в Верховному суді.
  • Якщо колишні власники Приватбанку програють справу, вони можуть подати новий позов. Згідно з законом,  оскаржити рішення органів влади можна лише протягом 6 місяців з дати їх прийняття. Якщо йдеться про націоналізацію Приватбанку, цей термін сплив 18 травня 2017 року. Але  екс-акціонери все-таки можуть  подати позов, зіслашись на нововиявлені обставини у справі. 

Історія питання

  • 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку і Кабміну щодо націоналізації Приватбанку.
  • Суд визнав протиправними рішення відповідачів, наслідком яких стала націоналізація ПАТ КБ «Приватбанк», та визнав нечинним з моменту укладення договір купівлі-продажу державою акцій банку.
  • Нацбанк 24 травня подав апеляційну скаргу на рішення Окружного адмінсуду Києва щодо незаконності націоналізації.
  • Як зазначали у НБУ, адмінсуд проігнорував потребу Приватбанку в докапіталізації і невиконання банком та його акціонерами програми фінансового оздоровлення щодо докапіталізації банку. Це і стало підставою для віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Коментарі - 5

+
+41
bonv
bonv
8 листопада 2019, 20:24
#
Суддів Окружного судити треба за таке «рішення» на користь бе.
+
0
QGS
QGS
8 листопада 2019, 20:24
#
Это санта-барбара ещё надолго;)
+
+75
bonv
bonv
8 листопада 2019, 20:25
#
Але потім за Фірташем екстрадиція до США.. Або в Ростов до Яника:)
+
+15
tarick
tarick
8 листопада 2019, 22:31
#
Так назвала или не назвала? В заголовке - назвала, в тексте - «не могу рассказать».
+
+15
vlad9486
vlad9486
9 листопада 2019, 11:31
#
Мне кажется что выход очевиден. Если банк возвращается бывшим владельцам, то нужно забрать из капитала облигации которыми он докапитализирован. В результате банк опять станет неплатежеспособным и его можно будет снова национализировать уже аккуратнее.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися