Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2019, 18:29

Нафтогаз очікує рішення суду щодо боргу Газпрому до квітня 2020 року

НАК «Нафтогаз України» планує стягнути в суді Нідерландів борг російського Газпрому на $3 млрд до кінця 2020 року. Про це заявив виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко в Facebook.

НАК «Нафтогаз України» планує стягнути в суді Нідерландів борг російського Газпрому на $3 млрд до кінця 2020 року.
Фото: epravda.com.ua

Коли відбудеться слухання

На 4 грудня 2019 року заплановані слухання в суді Амстердама. Нафтогазу буде домагатися визнання Росією рішення Стокгольмського арбітражу. Також проситиме про примусове виконання цього рішення.

Як зазначив Вітренко, рішення суду очікується в першому кварталі 2020 року.

«Вартість заарештованих активів у Нідерландах перевищує $3 млрд. В разі позитивного рішення суду процес стягнення, за нашими оцінками, триватиме з другого кварталу і до кінця наступного року», — написав Вітренко.

Читайте також: Путін запропонував знизити ціну на газ і продовжити транзит, але назвав умову

Він додав, що процеси проходять і в інших юрисдикціях, «але Нідерланди зараз виглядають найшвидшим варіантом».

Читайте також: Прямі закупівлі газу в Росії можливі: названа умова

Історія питання

  • Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс рішення за позовом Нафтогазу проти Газпрому, згідно з яким російський газовий монополіст повинен виплатити українській стороні $2,56 млрд компенсації за недопоставлений обсяг транзитного газу.
  • Раніше виконавчий директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко повідомив, що сума боргу російського Газпрому перед Нафтогазом за рішенням Стокгольмського арбітражу збільшилася до $3 млрд за рахунок відсотків за прострочення платежу.
  • 4 листопада 2019 року Нафтогаз направив до Стокгольмського арбітражу заяву про захист і зустрічні позовні вимоги у відповідь на позов Газпрому від 18 квітня 2018 року.
  • Російський Газпром назвав дві умови для продовження транзиту російського газу до Європи через ГТС України після 2019 року. Серед них — відновлення прямих закупівель російського газу.
  • Нагадаємо, що діючий транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (у січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Коментарі - 4

+
+15
QGS
QGS
7 листопада 2019, 20:03
#
Продолжение затягивание процесса
+
+40
squeez
squeez
7 листопада 2019, 20:55
#
Судебные разбирательства, всегда были не быстрыми, это только при тоталитарном режиме все «быстро и просто»
+
0
Teilor
Teilor
8 листопада 2019, 7:13
#
Юристы тоже кушать хотят.
+
0
Петро Петрович
Петро Петрович
8 листопада 2019, 16:00
#
Всі кушать хотят. Справа не в тому. В розвинених країнах суди діють чітко згідно норм і процедур. Всі процедури мають бути дотримані. Аби потім не було змоги оскаржити рішення не по суті, а за недотримання норм і процедур. Таким чином практично повністю унеможливлюється кардинальна зміна вироку в апеляційних інстанціях. Тобто якісь деталі можуть змінитися, але сам вирок суттєво не змінюється. І на це звичайно потрібен час.
Не те що в нас в Україні. Спочатку по бєспрєделу побистрячку наворотять, а потоім через суди все відкочується назад. Як то звільнення Семочка, наприклад.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися