Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2019, 14:52

Макроекономічний огляд банку «Південний»: підсумки жовтня

Аналітики банку «Південний» підготували короткий огляд основних тенденцій в економіці України за жовтень 2019 року.

У вересні падіння в промисловості трохи уповільнилося – з -1,7 % р/р у серпні до 1,1 % р/р. Загалом більшість галузей (крім харчової, фармацевтики та хімічної промисловості) демонстрували падіння. Проте інвестиційний попит був високим на тлі позитивних очікувань бізнесу, що відбилося на високих темпах зростання будівництва інженерних споруд (19,4 % р/р) і як наслідок – на будівництві в цілому (+12,2 % р/р).

Зростання номінальної зарплати у вересні прискорилося до 18,2 % р/р з 17,4 % р/р, що на тлі позитивної динаміки інфляції призвело до прискорення зростання реальної зарплати до 9,8 % р/р з 7,7 % р/р. З огляду на це, а також споживчі настрої, що поліпшуються, споживчий попит залишався високим. У результаті роздрібна торгівля також зберегла високі темпи зростання (+8,6 % р/р у вересні).

Інфляція відчутно сповільнилася (до 7,5 % р/р з 8,8 % р/р у попередньому місяці), наблизившись до цільового коридору НБУ. На цьому тлі, а також із причини позитивної динаміки валютного ринку регулятор продовжує цикл пом'якшень монетарної політики, знизивши облікову ставку в жовтні на 1 п. п. – до 15,50 %.

У вересні дефіцит поточного рахунку помітно розширився (з 0,4 млрд дол. у серпні до 1,1 млрд дол.) на тлі великих виплат купонів за єврооблігаціями. Водночас високий урожай і більш рівномірні закупівлі газу в цьому році посприяли зниженню торгового дефіциту. У цілому профіцит фінансового рахунку повністю покрив дефіцит поточного. Так, погашення єврооблігацій було нівельовано купівлею ОВДП нерезидентів, а приплив коштів на фінансовий рахунок був забезпечений реальним сектором (зростанням торгових кредитів і розміщенням єврооблігацій МХП і «Укрзалізницею»). Незважаючи на збалансований платіжний баланс, золотовалютні резерви у вересні знизилися на 0,6 млрд дол. (до 21,4 млрд дол.) через великі виплати на користь МВФ. Проте вони залишаються на досить високому рівні та покривають 3,4 місяця майбутнього імпорту.

Детальні макроекономічні звіти можна знайти за посиланням.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися