Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 листопада 2019, 11:55

Раді пропонують посилити відповідальність керівників небанківських фінустанов

Депутати «Слуги народу» пропонують притягувати до відповідальності осіб, які довели до неплатоспроможності небанківську фінустанову і цим заподіяли велику матеріальну шкоду державі або клієнту. Відповідний законопроект зареєстрували в Раді, передає Інтерфакс-Україна.

Депутати «Слуги народу» пропонують притягувати до відповідальності осіб, які довели до неплатоспроможності небанківську фінустанову і цим заподіяли велику матеріальну шкоду державі або клієнту.
Фото: stopcor.org

Що пропонує законопроект

Законопроект пропонує карати обмеженням волі на строк від одного до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк, з накладенням штрафу від 85 тис. до 170 тис. грн посадових осіб, які довели фінустанову до неплатоспроможності і цим завдали великий матеріальний збиток державі або клієнту.

Також документ пропонує позбавляти таких осіб права займати певні посади протягом трьох років.

За внесення недостовірної інформації у звітність, що подається до НБУ, НКЦПФР та Нацкомфінпослуг, документ пропонує штрафувати на суму від 15 тис. грн. до 30 тис. грн.

Читайте також: Рада схвалила законопроект, який зіпсує життя «схемщикам»

Хто нестиме відповідальність

Відповідальність нестимуть керівники фінустанови або інші пов'язані з ними посадові особи.

До пов'язаних осіб депутати пропонують віднести будь-яку особу, через яку проводиться операція в інтересах осіб, зазначених вище, та на яку вони впливають через трудові, цивільні й інші відносини.

Читайте також: «Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Чому потрібні ці заходи

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що високому рівню шахрайства на фінансовому ринку сприяє слабке регулювання, недостатнє розкриття інформації і слабкий нагляд.

Зокрема, на страховики нерідко виходять з ринку без виконання своїх зобов'язань перед страхувальниками та іншими контрагентами. За оцінками регулятора (Нацкомфінпослуг), розмір невиконаних зобов'язань на сьогодні становить 316 млн грн перед близько 22 тисячами фізосіб.

Раніше повідомлялося

Коментарі - 1

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
5 листопада 2019, 12:26
#
Зе исправляет ошибки Яныка и Порошенко, многие фин.компании в части страхования жизни или рисков, были ширмой для отмыва.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися