Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 листопада 2019, 7:00

Валютний ринок початку листопада: чи варто чекати долар за 26

Останній тиждень жовтня на валютному ринку не вніс ясності щодо перспектив гривні на найближчий час.

Після невеликих курсових ралі в кінцевому підсумку за період з 28 жовтня до 1 листопада долар на міжбанку подешевшав з 25,04/25,07 до 24,83/24,87 гривень, а на готівковому ринку до вечора минулої п'ятниці «зелений» можна було без проблем купити за 24,85. Тиждень виявився вдалим для Нацбанку в частині поповнення резервів. Він купив, за нашими даними, близько $157 млн ​​і не продав ні цента.

Не особливо змінилися і фактори, що впливають на поведінку міжбанку. Формування курсу на торгах, як і раніше, визначають три фактори:

  1. інтереси і завдання великих вітчизняних гравців;
  2. обсяги операцій нерезидентів на первинному і вторинному ринку ОВДП;
  3. виходи і невиходи Нацбанку на міжбанк з інтервенціями з викупу надлишків долара.

З огляду на зобов'язання НБУ перед МВФ щодо збільшення валютних резервів — в основному регулятор активно скуповує долар на торгах, і лише в моменти значних стрибків курсу знехотя продає свої валютні запаси. Причому — тільки за високим курсом. Іншими словами, НБУ лише вирівнює попит і пропозицію валюти на торгах.

Останні два тижні курсовий коридор за безготівковим доларом знаходиться в межах 24,60-25,20 грн/$. Нижче котирування в цей час не опускалися через викуп долара Нацбанком, а вище особливо не йшли, швидше завдяки продажам валюти експортерами, ніж інтервенціям з продажу валюти з боку регулятора.

НБУ продовжує активно скуповувати практично всю валюту, яка пропонується нерезидентами під час розрахунків за нові випуски ОВДП, які купуються. Це і підтримує долар на валютному ринку навіть в моменти, коли пропозиція валюти перевищує попит.

Що буде впливати на курс цими днями

Цього тижня на валютний ринок будуть впливати наступні фактори:

1)Купівля валюти «дочками» нерезидентів під репатріацію дивідендів.

Традиційно в першій декаді кожного місяця «дочки» іноземних компаній купують валюту для виведення дивідендів за кордон. Це призводить до короткочасного зростання попиту на валюту, чим активно користуються як продавці, так і спекулянти, підвищуючи курс на міжбанку;

2) Гривня, отримана експортерами від держави у вигляді відшкодувань ПДВ в кінці жовтня, закінчується, а господарську діяльність компаніям вести потрібно.

Компанії-експортери остаточно витратять отриману раніше від Держказначейства гривню на свої господарські операції, в тому числі: на оплату орендних платежів, закупівлю сировини і матеріалів, а також на розрахунки з персоналом за жовтень. Це спровокує поступове зростання пропозиції валюти на міжбанку і спрацює на користь гривні;

3) Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП та інтервенції НБУ.

5 листопада Міністерство фінансів проведе аукціон з розміщення гривневих облігацій на терміни: 105, 329 і 1 386 дня на загальну суму 3,3 млрд грн. Причому чиновники збільшили до 2,5 млрд грн обсяг пропонованих облігацій на тривалий термін (майже на 4 роки), скоротивши на 200 млн грн пропозицію коротких 3-місячних ОВДП (до 300 млн) і залишивши на звичайному рівні в 500 млн грн облігації терміном обігу 1 рік.

Довгограючі ОВДП дуже цікаві інвесторам, так як дозволяють зафіксувати високу дохідність на тривалий термін. Починаючи з понеділка до середи проходитимуть досить великі розпродажі валюти іноземцями під майбутні покупки таких держпаперів.

Основну частину пропонованої нерезидентами валюти на міжбанку буде викуповувати Нацбанк. Робити це він буде традиційно через Matching. Це утримає долар від падіння, навіть якщо пропозиція валюти буде сильно перевищувати попит. За розрахунками «Мінфіну» НБУ зможе поповнити свої резерви як мінімум на $90-110 млн.

Іноземці будуть активно купувати держоблігації і на вторинному ринку. Для цього їм теж знадобиться гривня, що також залучить додаткові обсяги долара на міжбанк. За нашими розрахунками, це дозволить регулятору докупити з ринку ще близько $20-45 млн. Але ці угоди вже будуть проходити в основному в четвер-п'ятницю, тобто після остаточних розрахунків іноземців за первинними розміщеннями на аукціоні Мінфіну в середу;

4) Поведінка готівкового ринку, дії спекулянтів і ліквідність в банківській системі.

Готівковий ринок. «Мінфін» не бачить особливих загроз для гривні цього тижня з боку готівкового ринку. Обмінники в основному продовжать працювати в режимі «з обігу», але будуть змушені при виставленні курсу періодично оглядатися на поведінку міжбанку. Ажіотажу зі скупки валюти з боку громадян не спостерігається, що в свою чергу не буде психологічно тиснути на курс на всіх сегментах валютного ринку.

Дії спекулянтів. Період репатріації дивідендів у «дочок» іноземних компаній, а також періодичні перекоси попиту і пропозиції в моменти виходу на торги великих гравців — відмінний шанс для спекулянтів заробити на коливаннях курсу. Вони продовжать заробляти як у форматі «в дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців, щоб заробляти на тимчасових скачках котирувань. Особливо активні будуть спекулянти в моменти виходу на торги «дочок» іноземних компаній з покупкою валюти під вивід дивідендів.

Ліквідність у банківській системі. Клієнти-експортери остаточно витратять всю гривню, яку отримали у вигляді відшкодувань ПДВ. Це з одного боку — змусить їх активніше виходити на міжбанк з продажем валюти, що спрацює на користь гривні, а з іншого — поступово «позбавить» ринок від зайвої гривні. У цьому ж напрямку спрацюють і операції самих банків з депсертифікатами НБУ.

За прогнозами «Мінфіну» залишки на коррахунках банків цього тижня будуть перебувати в межах 41-56,7 млрд грн.

Цього буде достатньо для здійснення банками всіх своїх поточних операцій і дотримання економічних нормативів НБУ.

З огляду на нерівномірний розподіл гривневої ліквідності в банківській системі (близько 75-85% усієї гривні в системі припадає на перші 15-20 фінустанов) — більшість банків- «середнячків» і «малюків», як і раніше, будуть відчувати гривневий голод, що обмежить їх можливості роботи на валютному ринку.

Читайте також: Як скасування обмежень на покупку валюти населенням вплине на курс

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на 4-8 листопада

На готівковому валютному ринку власники обмінників будуть орієнтуватися в основному тільки на реальний обсяг попиту і пропозиції з боку населення, періодично озираючись на міжбанк. Обмінники будуть працювати у форматі «з обігу» при середньому рівні спреда. Фінкомпанії будуть утримувати спред за доларом в межах 15-20 копійок, а більшість банків — в межах 20-25 копійок.

Ми прогнозуємо курсовий коридор за доларом на 4-8 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 24,55-25,10 грн, а в банках 24,50-25,20 гривень.

На міжбанку. Курс долара на торгах залежатиме в основному від трьох факторів:

  1. потреби в гривні у великих вітчизняних компаній;
  2. результатів аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП на первинному ринку і угод іноземців на вторинному;
  3. обсягів купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів.

За оцінками «Мінфіну», компромісним варіантом для всіх учасників міжбанку цього тижня буде коридор 24,50-25,10 грн/$.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

Понеділок — середа. Міжбанк з понеділка вже увійде в свій звичний ритм роботи, а іноземці та місцеві інвестори братимуть участь в аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП. Це збільшить обсяги торгів до $210-270 млн при укладанні до 510-620 угод.

Починаючи з вівторка, крім фактора аукціону — на загальну поведінку ринку і обсяги торгів почне все більше впливати викуп валюти «дочками» іноземних компаній. В тій чи іншій мірі цей фактор буде впливати на міжбанк практично всі дні до кінця тижня;

У четвер-п'ятницю рівень активності на ринку буде середнім з поступовим зниженням обсягів операцій до кінця тижня. Основні драйвери міжбанку — покупки «дочок» іноземних компаній, що залишилися, поточні операції клієнтів з валютою за зовнішньоекономічними контрактами, угоди нерезидентів з облігаціями на вторинному ринку. Обсяги складуть $170-200 млн при укладанні до 430-470 угод.

Читайте також: Валютні депозити знову дешевшають 

Коментарі - 4

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 листопада 2019, 11:21
#
Предложение по ОВГЗ на 4 года очень будет привлекательным, думаю опять хорошо понизят ставку по заимствованиям.
+
0
SergiySt
SergiySt
4 листопада 2019, 11:59
#
Тільки НБУ знову «постарається» і курс замість пониження до 24,50 підвищиться до 25,00
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 листопада 2019, 13:47
#
НБУ не упустит любую возможность выкупить валюту.
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
4 листопада 2019, 16:50
#
Тут согласен с AleksandrBank — НБУ не упустит такую возможность.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися