Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 листопада 2019, 12:03

Топ-50 прибуткових держпідприємств. На кому заробляє країна

Нова влада планує позбутись значної частини держмайна. Верховна Рада скасувала перелік заборонених до приватизації держкомпаній, а лише від продажу об’єктів малої приватизації урядовці сподіваються отримати 5-6 млрд грн. 

На фоні цих повідомлень Мінекономіки склало список 50 держпідприємств, які отримали найбільший прибуток за перше півріччя цього року, а YouControl з’ясував, у яких сферах вони переважно працюють.

Скільки заробляють держпідприємства

Наразі в Україні налічується близько 3,2 тис. державних підприємств. Для порівняння, в Польщі їх, за даними 2016 року, було лише трохи більше 300. У більшості європейських країн підприємств, де держава володіє більшою часткою, лише по декілька десятків. А у США, Австралії чи Японії їх можна перелічити на пальцях рук, повідомляє YouControl.

За даними Мінекономіки, загальний чистий прибуток топ-50 держпідприємств становить майже 35,76 млрд грн. Щоправда переважну частину цих прибутків продукує Нафтогаз – 24,26 млрд грн.

Топ-20 найприбутковіших державних підприємств

Орган управління

Назва підпроиємства

Чистий прибуток млн грн.

КМУ

Нафтогаз України

24 258

Мінфін

Укренерго

1 765

Міненерговугілля

Укргідроенерго

1 191

Міненерговугілля

Енергоатом

1 113

КМУ

Укрзалізниця

1 065

Мінінфраструктури

Адміністрація морських портів України

853

Мінінфраструктури

Міжнародний аеропорт Бориспіль

792

Мінінфраструктури

Укрпошта

475

Міненерговугілля

Укрінтеренерго

370

Укроборонпром

Антонов

369

ФДМУ

Одеський припортовий завод

350

КМУ

Енергоринок

350

ФДМУ

Турбоатом

332

ФДМУ

Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат

317

Укроборонпром

Київське конструкторське бюро «Луч»

282

Мінекономрозвитку

Об'єднана гірничо-хімічна компанія

234

Мінекономрозвитку

Поліграфічний комбінат «Україна»

214

Мінекономрозвитку

Укрхімтрансаміак

104

Укроборонпром

Луцький ремонтний завод «Мотор»

84

ФДМУ

Тернопільобленерго

81

Сфера роботи держпідприємств

Одразу 18 держкомпаній із ТОП-50 дотичні до транспортного ринку і аж 6 із них працюють за КВЕДом «Виробництво повітряних і космічних літальних апаратів, супутнього устатковання».

Водночас 5 найприбутковіших держпідприємств здобули «статки» на розподіленні електроенергії, ще трійка – на її виробництві, двоє – на передачі й один – на торгівлі. Тож ця сфера, разом із тепловою енергетикою, «зібрали» 12 успішних держкомпаній. Далі йде промисловість, найбільше підприємств якої працюють над виробництвом зброї та боєприпасів.

Читайте також: Топ-15 найбільших холдингів України

Якщо ж звернути увагу на загальний прибуток компаній за певними галузями, то лідером стане сфера управління, до якої належить Нафтогаз. Лише його прибуток в майже 24,26 млрд грн і перше місце серед ТОП-50 найуспішніших держпідприємств не залишив шансів нікому. Розташоване на другій сходинці Укренерго за рівнем прибутку відстає в 13 разів.

Де розташовані держпідприємства

Більшість, а саме 27 держпідприємств із ТОП-50, зареєстровані в Києві. Однак частина з них має різноманітну географію підрозділів. Серед них – Енергоатом (близько 20 підрозділів, зокрема потужні атомні станції у Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській областях), Укрзалізниця (майже 40 підрозділів), Укрпошта (близько 30 підрозділів). А от столичний Укрспецекспорт має представництва навіть у Пакистані, Китаї, Алжирі та в Єгипті.

А серед українських регіонів, окрім Києва, найуспішніші держпідприємства частіше за інших представляли Миколаївську та Харківську області.

Хто стабільно «в плюсі»

28 державних підприємств із ТОП-50 найприбутковіших потрапили до переліку за І півріччя 2019 року не випадково ‒ це стабільний результат їхньої роботи. Всі вони протягом 2013-2018 років були прибутковими, нехай іноді навіть з мінімальним «плюсом» в роботі.

Шукаєш, де розмістити депозит? Обирай банки зі ставкою до 17,75% річних та отримай бонус від «Мінфіну»

Водночас в п’ятдесятці є й ті, хто три чи навіть чотири роки із п’яти останіх працювали зі збитками. Серед них:

  • Укрпошта
  • Одеський припортовий завод
  • Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат
  • Херсонська теплоелектроцентраль

Хто має борги

Прибутковість – не показник відповідальності державних підприємств, йдеться у матеріалі YouControl. 10 компаній із ТОП-50 протягом 2019 року мали зарплатні борги, частина яких накопичувалася та тягнулася місяцями.

Найбільшими боржниками виявилися Одеський припортовий завод, Херсонська ТЕЦ, Укрзалізниця та Адміністрація морських портів України та Запоріжжяобленерго. Протягом року в різні періоди з’являлася інформація, що вони мали борги понад мільйон гривень перед своїми працівниками.

Незважаючи на успішність роботи, податки теж не всі поспішають сплачувати. Податкові борги станом на 1 жовтня виявлено у 6 компаній. Серед боржників опинилися Запоріжжяобленерго, Харківобленерго, Херсонська ТЕЦ, Київський автомобільний ремонтний завод, Київ-Дніпровське МППЗТ та Укрпошта. Загалом вони винні податковій майже 878 млн грн.

Читайте такожПриватбанк або Бориспіль: що держава повинна продати в першу чергу

Та найцікавіша ситуація склалася із Київським автомобільним ремонтним заводом. Щодо нього є відомості у справі про банкрутство. Повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури з’явилося ще 2014 р. Відтоді підприємство активно розпродає майно і навіть вийшло в прибуток в І півріччі цього року.

Коментарі - 3

+
0
RoAndrew
RoAndrew
1 листопада 2019, 15:06
#
С должников нужно сдерать большую сумму пени! Если даже атланты украинского бизнеса не платят, что уж о простых смертных говорить?.
+
0
Kanarej
Kanarej
3 листопада 2019, 16:26
#
Атланты какого бизнеса? Это госпредприятия...
+
0
Apollo17
Apollo17
4 листопада 2019, 11:05
#
Укрпочта резко стала прибыльной и в топах .... Рисуют для продажи инвесторам
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися