Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 жовтня 2019, 15:07

У НБУ розповіли, чому економіка не зможе швидко зростати без співпраці з МВФ

Нацбанк очікує на укладення нової угоди про співпрацю з МВФ і отримання першого траншу вже до кінця 2019 року. У разі якщо не вдасться, це може створити ризики для реалізації макропрогнозу, заявив голова НБУ під час монетарного брифінгу.

Нацбанк очікує на укладення нової угоди про співпрацю з МВФ і отримання першого траншу вже до кінця 2019 року.
Фото: delo.ua

Чому Україні важлива співпраця з МВФ

У Нацбанку пояснюють, що нова програма співпраці з МВФ дозволить Україні:

  • отримувати інше офіційне фінансування;
  • покращувати умови доступу до міжнародних ринків капіталу;
  • підтримувати інтерес інвесторів до українських активів.

«Ми не бачимо можливості, що економіка України розвиватиметься швидкими темпами, якщо не буде забезпечена співпраця з МВФ», — наголосив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Також він додав, що це питання навіть не так грошей, як сигналу інвесторам.

«Ті інвестори, які наразі вклали гроші в економіку України, нерезиденти, які купують цінні папери, зробили це на очікуваннях продовження макроекономічної стабільності, прискорення реформ, програми МВФ»,- сказав Сологуб.

Читайте також: МВФ оновив прогноз щодо курсу гривні до долара

Голова Нацбанку підсумував, що саме затримка в укладанні нової програми співпраці з МВФ є ключовим ризиком для реалізації макроекономічного прогнозу, який оприлюднили в НБУ

Читайте також: МВФ включив Україну до групи країн Європи, що розвиваються

Макропрогноз МВФ для України

  • Згідно з оновленим макропрогнозом, МВФ очікує зміцнення курсу гривні за підсумками поточного року до 26,75 грн/дол, що на 1,6% вище показника за минулий рік на рівні 27,20 грн/дол.
  • ВВП зросте на 3% за підсумками 2019 року і на 3% в 2020 році.
  • Згідно з прогнозами фонду, у 2024 році реальний ВВП може прискорити зростання до 3,3%, тоді як інфляція до 2024 році знизиться до 5%.
  • Зростання споживчих цін наприкінці цього року складе 7%, а в кінці 2020 року — 5,6%.

Раніше повідомлялося

  • Нагадаємо, 26 вересня місія МВФ завершила свій майже двотижневий робочий візит в Київ.

  • За словами прем'єра Гончарука, глава місії Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті Україною показники, однак сторони поки не домовилася про нову програму співпраці.

  • У середині жовтня українська делегація продовжила переговори з МВФ у Вашингтоні. За їх підсумками повідомлялося, що місія найближчими тижнями знову приїде до України.

Читайте також: У НБУ розповіли про ключові домовленості у Вашингтоні

Коментарі - 6

+
+9
AleksandrBank
AleksandrBank
24 жовтня 2019, 15:13
#
«Также он добавил, что это вопрос даже не так денег, как сигнала инвесторам.» - 100% поддерживаю. Это вопрос правильного движения страны, движение по реформам.
+
+44
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 жовтня 2019, 22:58
#
Теоретично так, а на практиці відкриваємо ворота спекулянтам. Згадайте Паніковського... ви не знаєте хто такий Паніковський? Та Паніковський вас продасть, купить і ще раз продасть, але вже дорогше... чєсноє слово... Шурочка, чєсноє благородноє слово. Колись я питав, назвати хоча б одну країну, яка виграла від співробітництва з МВФ, бо програвших купа. Греція, Португалія, Італія... привели в приклад Польщу, я не мав чим крити на той момент, а відповідь на поверхні, ЄС влив стільки бабла в Польщу, що наш сукупний борг нєрвно курить і теребить кепку судорожними пальцями. Так можна співпрацювати і з ким хочеш. Так що дайош побольше крєдітов. Чим більше маєш боргу, тим краще живеш. Візьми хоча б Японію... 200 % до ВВП становить борг... а у лохів лиш 50%. Та нам ще брать і брать до повного щастя і благодєнствія.
+
0
QGS
QGS
24 жовтня 2019, 16:49
#
Покупали ОВГЗ на продолжение сотрудничестве МВФ; Не дай Бог что-то пойдёт не так;)
+
+9
Olezhechka
Olezhechka
24 жовтня 2019, 17:16
#
Блин ну прикольно же взять у себя под 15 процентов потом отдать от МВФ под 1.5 проц ну и курс пошатать в рамках 50 процентов вниз (сейчас) и вверх потом при погашении своих заимствований. Бизнес. Ничего личного
+
+40
vit555z
vit555z
24 жовтня 2019, 19:56
#
«… рассказали, почему экономика не сможет быстро расти...»
А не приходила ли им мысль, что потому не растёт, что реальную экономику угробили. И практически все заводы, в том числе флагманы — стоят или простаивают. ( Южмаш, Антонов, Николаевский судостр., Харьковский турбоатом и пр. )
И в добавок Потеря традиционных рынков сбыта — это уже стало последним гвоздём в крышку их гроба. Остаточнэ прощавай, машиностроение и другие отрасли с высокой довавочной стоимостью.

На одних спекуляциях, с ОВГЗ и пр. бумагами сильно не разовьёшь экономику.
+
+14
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
24 жовтня 2019, 22:51
#
Та шо ви... то не спекулянти, Саньок, подтвєрді... то реальні інвестори, заводи строять, податки платять... шо ви... не гоніть на нєрєзів. Кажуть, що то Валєріч і Алєксєіч бабломьоти в ОВДП... так то ж чисті нєрєзи, у них же паспорти забугорні...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися