Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2019, 7:16

Чи варто чекати валютних ралі найближчими днями

Гривня минулого тижня слабшала. З 15 до 18 жовтня долар на міжбанку виріс з 24,65/24,69 до 25,09/25,13 гривень. На готівковому ринку котирування зросли до 24,95/25,10.

У НБУ не було можливості активно поповнювати резерви, так як особливого надлишку пропозиції на торгах не спостерігалося. Всього за минулий тиждень регулятор купив $31 млн. Причому 17-го жовтня він це зробив настільки невдало, що своїми покупками через Matching розгорнув сприятливий для гривні тренд на міжбанку. Цим він сильно «розігрів» котирування.

Зростання курсу не зупинили ні продажі валюти експортерами під податкові проплати, ні досить стриманий попит на неї з боку імпортерів.

Основну роль у розгойдуванні котирувань зіграли нерезиденти. Вони отримали гривню від попередніх погашень ОВДП і вийшли на торги купувати валюту. Це спровокувало зростання курсу на міжбанку, а в подальшому — опосередковано і на готівковому ринку.

Інвестуйте вигідно: ОВДП з дохідністю до 16% + 0,2% бонусу від «Мінфіну»

Серйозно вплинув на валютний ринок і досить млявий аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП 15 жовтня. На ньому продали облігації всього на 1,149 млрд гривень. Це набагато менше, ніж Мінфін повернув власникам ОВДП в цей же період — близько 3 млрд гривень. Тому іноземцям особливо не було чого продавати валюту на торгах. Гривні, отриманої від погашень попередніх облігацій, їм з лишком вистачало на закриття потреб під операції з ОВДП на первинному та вторинному ринках. Більше того, частина з них купувала валюту для вивезення за кордон зароблених на облігаціях коштів. Це негайно створило тиск на міжбанк і призвело до зростання напруженості.

Що буде впливати на курс цими днями

Формувати тренд за курсом цього тижня будуть 4 фактори:

1. Період основних виплат сум відшкодувань ПДВ експортерам.

У третій декаді жовтня держава перерахує експортерам основні суми відшкодувань ПДВ. Після їх отримання у експортерів скоротиться потреба в продажі валюти. Це зменшить її пропозицію на міжбанку і спрацює проти гривні;

2. Календарний фактор — завершення податкових платежів у бізнесу та підготовка до кінця звітного періоду у клієнтів.

Цей тиждень формує попередні результати діяльності компаній за жовтень. Більшість фінансових директорів великих компаній буде намагатися закрити основні обсяги своїх операцій в кінці цього тижня — початку наступного.

Це поступово збільшить статистику торгів і будуть періодично приводити до ситуативних перекосів попиту і пропозиції валюти протягом дня під час виходу на ринок великих гравців;

3. Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 22 жовтня.

Це один з найголовніших факторів, які вплинуть на валютний ринок. Справа в тому, що обсяги нерезиденских операцій з облігаціями на первинному та вторинному ринках вже співставні. Іноді вони значно вищі обсягів угод експортерів і імпортерів на міжбанку.

Нерезиденти активно користуються можливістю оперативно і без зайвих складнощів заводити/виводити валюту для операцій з ОВДП і на міжбанку, яку вони отримали завдяки валютній лібералізації НБУ. Періодично це робить наш малооб'ємний ринок заручником рішень нерезидентів за такими операціями.

Купівля або продаж ними на торгах $30-50 млн (досить середня сума угод на міжнародних фінансових майданчиках) — здатні кардинально змінювати співвідношення попиту та пропозиції на українському міжбанку. Курс часто повністю залежить від таких дій нерезидентів. Це дуже небезпечна тенденція, хоча НБУ і запевняє, що все під контролем.

Читайте також: Чи буде криза на валютному ринку

У цей вівторок Мінфін розміщує гривневі облігації на досить затребувані інвесторами терміни — 168 днів і 343 дні (по 500 млн гривень за номіналом) і на 1085 днів ( на 2 млрд гривень). Це призведе до часткового розпродажу валюти нерезидентами для закриття своїх покупок цих гривневих паперів і частково підтримає позиції гривні на міжбанку.

«Мінфін» не очікує масованих продажів валюти під ці операції, так як у іноземців є ще гривня від попередніх погашень облігацій. За нашими розрахунками, до $35-45 млн на міжбанк може вийти. Це буде працювати на зміцнення гривні, основним покупцем цієї валюти буде НБУ;

4. Дії Нацбанку, готівковий ринок і поведінка спекулянтів.

Зараз ринок не зазнає значного припливу нерезидентскої валюти під операції з купівлі ОВДП. Більше того, частина одержуваної гривні від погашення держпаперів іноземці переводять у валюту. Це створює ситуативний тиск на курс. Тому Нацбанку доведеться періодично втручатися в хід торгів вже не тільки з викупом надлишку пропозиції долара, але і з продажем валюти для згладжування курсових стрибків.

Робити регулятор це буде дуже неохоче, щоб максимально берегти резерви. А ось при найменшому надлишку долара на торгах — ми побачимо НБУ з її викупом через Matching.

Готівковий ринок залишиться заручником ситуації на міжбанку. Власники обмінників будуть знижувати свої валютні ризики шляхом розширення/звуження спреду між курсами купівлі та продажу валюти у найбільш напружені дні на міжбанку.

Спекулянти продовжать працювати у форматі «дві сторони», так і підлаштовуючись під дії великих гравців — періодично розгойдувати котирування протягом дня.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку фінансисти, виставляючи котирування, будуть орієнтуватися на:

  • реальний попит та пропозицію з боку населення;
  • ситуацію на міжбанку.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15 — 25 копійок, а банківські точки обміну — в межах 25-35 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 21 — 25 жовтня в обмінниках фінкомпаній в межах 24,65-25,25 гривень, а в банках — 24,60 -25,30 гривень.

На міжбанку. Істотні курсові стрибки у цей період можуть спровокувати:

1) Активні вливання в банківську систему великих сум відшкодування ПДВ експортерам при зростанні попиту на валюту з боку імпортерів перед закінченням місяця, так і нерезидентів, які будуть виводити частину заробленого на ОВДП;

2) Дії нерезидентів на первинному ринку під час аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП і в день розрахунків за куплені папери.

При наявності ситуативного надлишку долара на міжбанку, Нацбанк продовжить виходити на міжбанк з його викупом через Matching.

Але особливих обсягів пропозиції валюти нерезидентами цього тижня ми не прогнозуємо. За розрахунками «Мінфіну», з урахуванням привабливості пропонованих у вівторок облігацій — регулятор зможе поповнити резерви за ці дні ще на суму до $35-45 млн за рахунок фактора аукціону і ще приблизно до $30-40 млн — за рахунок простого викупу валюти на міжбанку. Якщо ж НБУ почне викуповувати більше — це вже позначиться зростанням котирувань на торгах.

Крім цього, якщо частина нерезидентів продовжить конвертувати отриману раніше від погашення ОВДП гривню у валюту, то не виключено, що Нацбанку доведеться продати близько $35-40 млн доларів для запобігання зльоту котирувань.

За розрахунками «Мінфіну», у період з 21 до 25 жовтня безготівковий долар на міжбанку буде перебувати в межах досить широкого коридору 24,60-25,25 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

В понеділок — середу — в межах до $230-260 млн при укладенні до 470-560 угод як за рахунок нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП та розрахунків за ним, так і за рахунок операцій експортерів та імпортерів за своєю зовнішньоекономічною господарською діяльністю;

В четвер — п'ятницю — в межах до $180-210 млн при укладенні до 420-510 угод. У цій статистиці вже позначиться вплив фактора майбутнього на наступному тижні завершення місяця у клієнтів і періоду надходження експортерам основних сум відшкодувань ПДВ.

Коментарі - 55

+
+135
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 9:39
#
Вы бы лучше спросили, а стоит ли людям вот так мозг е***ть.
+
+5
lika197
lika197
21 жовтня 2019, 13:41
#
Где 30м покупок в день, которые НБУ обещал? Продал 200, потом купил 30 и продал 30, или я ошибаюсь.
Зато Смолий получил награду от GlobalMarkets…
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
21 жовтня 2019, 11:09
#
Вы очень строги к журналистам Минфина. В чем происходит та процедура, о которой Вы пишите?
+
+19
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 11:13
#
А причем здесь журналисты минфина? Журналистам только респект.Я вообще то о валютных ралли глаголю , или Вас устраивает все происходящее?
+
+132
Алексей Козырев
Алексей Козырев
21 жовтня 2019, 11:49
#
Нет — валютные ралли мне точно как и Вам — совсем не интересны. Это один из случаев «разорения граждан», при котором они фактически только заложники чужих действий и решений. А страдает в конечном итоге так иди иначе все 100 % населения — (кто за счет пролета по курсу при текущих каких-то операциях с валютой и при турпоездках), кто через рост цен, кто — просто от обесценивания сбережений. При этом, у граждан может быть вообще нет валюты, но за счет роста цен — они все равно влетают, хотя и не брали на себя валютных рисков.
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 12:31
#
Все верно,поддерживаю Вас на 100%
+
0
bolex
bolex
21 жовтня 2019, 15:00
#
А вот при Советском Союзе все было гораздо лучше. Никаких валютных ралли. И у граждан не было валюты, а тех, у кого была — расстреливали. И цены не росли. И никто не страдал. И всех все устраивало. А кого не устраивало — садили в психушки. Лепота.

Только вот мозг *** приходилось марскисистко-ленинской философией и научным коммунизмом. Результат чего мы и наблюдаем на вашем примере…
+
0
Vladimir T
Vladimir T
21 жовтня 2019, 18:18
#
Ну да не было... Были чеки внешторгбанка... :) Которые тоже стоили норм....
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
22 жовтня 2019, 0:15
#
Плюс
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
23 жовтня 2019, 0:44
#
НБУ зарабатывает
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 жовтня 2019, 11:16
#
Живите в Гривне и не выносите себе мозг, многие пенсионеры так живут и думают меньше о курсе.
+
+126
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 11:36
#
Вы Саша наверное тоже пенсионер).А 90%думают о курсе, и 90% неустраивает эта нерозбериха.Не говорите хоть Вы чепухи, уверен сами там сидите каждый день, и думаете, как бы, и когда бы лучше обменять да не влететь!!!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 жовтня 2019, 12:21
#
Я открою тайну, такое еще будет минимум 3 года.

Нам нужно поменять нашу экономику, вывести с тени тот 47.2%, а потом и поговорим о курсе стабильном.
Сейчас это не возможно.

Я также хотел бы, чтобы курс был 20.00 и не менялся, как при курсе 8. Потому что хочется думать и забивать голову другим, а не курсом.
+
+15
cfo
cfo
21 жовтня 2019, 13:04
#
Посмотрите на евро и забудте о стабильности. Нет ее и уже не будет.
+
+50
Danconia
Danconia
21 жовтня 2019, 15:26
#
Теневая экономика стала де факто защитой и от мвф, и от посягательств правительства на доходы граждан.

имхо главное требование к Зеленскому от народа должно быть - навести порядок и прозрачность в части расходования бюджетных денег а пока не важно сколько денег в бюджет соберут - сколько корыто не наполняй свинарчуки все вычистят
+
+29
Vladimir T
Vladimir T
21 жовтня 2019, 18:19
#
А я бы зотел 35.....
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
23 жовтня 2019, 0:46
#
То есть они будут грабить простых людей 3 года?
+
+8
vladymyrkiev
vladymyrkiev
21 жовтня 2019, 11:49
#
И будете жить как пенсионеры.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 жовтня 2019, 12:24
#
Себе это говори, это была шутка, кто не понял.
+
+55
Vladimir T
Vladimir T
21 жовтня 2019, 12:07
#
Пенсионеры думают о ценах. А цены растут независимо от курса, просто отмазка меняется....
+
0
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 12:04
#
Саша, так что там — первый абзац в данной статье как, подтвердил Вам наконец или нет???
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 жовтня 2019, 12:23
#
Это подтвердил Вам конец с курсом 25,30-25,40!
Выходные Вас «умыли» по полной.

А то что курс поднялся к 25, это норма с остатками 65 млрд.грн. и непонятной гривной, куда ей идти - депозиты, ОВГЗ, назад за границу.
+
+20
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 12:31
#
Напомню как звучал вопрос https://minfin.com.ua/2019/10/11/39346776/
Segaf
11 октября 2019, 18:24
#
Реально.Кто, что, думает.Курс со вторника вверх или вниз? Очень нужно знать?
AAAA2000
13 октября 2019, 16:01
#
С утра вторника рост на 30-40, а то и все 50 копеек. ЯТД, оно же ИМХО
AleksandrBank
15 октября 2019, 14:10
#
Нету никакого роста 30-40 коп или 50 коп.
Гривна на прошлой неделе слабела. С 15 по 18 октября доллар на межбанке вырос с 24,65/24,69 до 25,09/25,13 гривен. На наличном рынке котировки выросли до 24,95/25,10.
+
+66
Diego Donati
Diego Donati
21 жовтня 2019, 12:10
#
«Живите в долларе и не выносите себе мозг, многие так живут и думают меньше о курсе»  (с) Дональд Трамп
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 12:35
#
+:)
+
0
shadow 2204
shadow 2204
21 жовтня 2019, 13:00
#
Ну да,там и обменок нет,что б менять доллар:-):-):-)
+
0
Vladimir T
Vladimir T
21 жовтня 2019, 18:21
#
Зайди в супермаркет и попробуй там расплатиться долларом :)
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
22 жовтня 2019, 0:18
#
Легко
+
0
shadow 2204
shadow 2204
22 жовтня 2019, 7:58
#
Иииии?!заходил и расплачивался там $ !не понял твоего юмора:-\
+
+10
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 12:39
#
«Выходные Вас «умыли» по полной.»
«рост на 30-40, а то и все 50 копеек»
«никакого роста 30-40 коп или 50 коп.»
25,09-24,65=0,44 грн - покупка
25,13-24,69=0,44 грн. - продажа
Это межбанк
Нал (КАК Я И ПИСАЛ ... (ну Вы в курсе далее по тексту .....)
24,95-24,6 (у Вас же столько на вывеске было???, у меня 24,55)=0,35
25,1-24,8=0,30 грн.

Свою ТЗ по тенденции курса на этой неделе - не меняю
25,3 -25,4 имхо
+
0
MyChoice
MyChoice
21 жовтня 2019, 13:23
#
Ну сегодня роста нет, что же его подтолкнет до конца недели на минимум +25 копеек?
+
0
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 13:34
#
Да вон - в статье выше - все описано ..... )))
+
+21
AleksandrBank
AleksandrBank
21 жовтня 2019, 14:46
#
Что переносите на неделю 25,3-25,40?

Опять у Вас будет ОБЛОМ!
+
+11
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 16:10
#
Что то снова у Вас с восприятием реальности. Вам если вот не прям гривна в час подорожание, то дальше носа ничего не видно. Этот курс — мое видение недели с прошлого вторника да этого — неделя НАЛИЧНОГО — он не закрывается у нас, не так ли. Рост описанный выше — 30-40 копеек — рост короткой недели МЕЖБАНКА — только рабочие дни.
Именно так обстоял диалог с человеком в той статье. Ссылку на нее я копипастить для Вас персонально уже ***.
+
0
Асима Курай
Асима Курай
21 жовтня 2019, 20:00
#
Ну хочен того чего хочет. Пусть хочет пока хочется. Потом скулить будит при 23)))))
+
0
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 13:18
#
Интересно, НацаБанка будет сегодня на межбанка выходить покупать баксу аднака?)))
+
0
Vladimir T
Vladimir T
21 жовтня 2019, 13:35
#
И побольше
+
+16
Arina03
Arina03
21 жовтня 2019, 13:38
#
Опять доллар вниз? Чёт судя по прогнозам в статье должен вверх но как показывает практика все наоборот
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 жовтня 2019, 14:46
#
Аххаха  это верно )
+
+6
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 14:06
#
«Дилеры ориентируют клиентов на коридор по доллару на сегодня в пределах 25,00-25,20»

AleksandrBank
21 октября 2019, 12:23
#
Это подтвердил Вам конец с курсом 25,30-25,40!
Выходные Вас «умыли» по полной.

Кааакие глупые дилеры .....
ВЫХОДНЫЕ Вас ничему не научили.

«А то что курс поднялся к 25, это норма с остатками 65 млрд.грн. и непонятной гривной, куда ей идти - депозиты, ОВГЗ, назад за границу.»

Ваши любимые корсчета на утро понедельника
21.10.2019  Пн 57, 109 млрд. --- минус 8,750  -   13.29%

курс вниз. что сегодня запоете?

Пы.Сы. новая тема для МинФин «Остатки на коррсчетах рекордно упали - куда, ептеть, ушло бабло за выходные»
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 14:15
#
Усбагойтесь,не вводите Сашу в гуашь.
+
0
MyChoice
MyChoice
21 жовтня 2019, 15:32
#
А действительно, куда ушли бабосьі?
+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 15:25
#
Какого то Харатьяна курс на межбанке пошел вниз
+
+20
AAAA2000
AAAA2000
21 жовтня 2019, 16:01
#
Ждут гривас за ПДВ. плюс — дают «реализовать» бумажки по заранее договоренному плану — для тех, кто не понимает — смысл было вкладывать в овгз по 27+? что бы потом откупить по 25-… ну и заработать сам-собой. имхо.
+
0
swanforever
swanforever
21 жовтня 2019, 16:42
#
Мне одному показалось, что статья рассчитана на загон аленей? Шоб цокот их копыт звучал возле окошек банок?
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 17:11
#
Панство,якого прогноза Вангуэмо на завтрiшнiй день?
+
+7
AleksandrBank
AleksandrBank
21 жовтня 2019, 17:21
#
Почему не спросил у своего друга АААА2000?
+
0
Асима Курай
Асима Курай
21 жовтня 2019, 20:10
#
АААА2000 хочется 25,5))
+
0
Arina03
Arina03
21 жовтня 2019, 20:27
#
Хочется 26,5)
+
+14
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 20:54
#
Хочется 27.5
+
0
Arina03
Arina03
21 жовтня 2019, 21:24
#
Я не против. а реально ли?)
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 21:35
#
А вдруг)..., мы же в стране на букву У...)
+
0
Arina03
Arina03
21 жовтня 2019, 21:44
#
Если «вдруг» то давайте уже как в феврале 2014-го, когда курс до 34 скакнул) ну хоть на денёк, мне хватит) че уж там мелочиться) хотя мне уже слабо верится, что в ближайшие две недели будет 25,5. чет кажется будет топтаться на месте и не более 25
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
21 жовтня 2019, 22:36
#
Солидарен.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
24 жовтня 2019, 13:05
#
Как заработать: прогноз курса и чего ждать от банкноты 1000 грн: https://www.youtube.com/watch?v=NgyX6qQVEgU&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися