Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2019, 14:42

Ринок нерухомості: Що робити з недобудовами Києва

В 2019-2020 роках тільки в 15 з більш ніж 100 недобудов Києві та Київській області розпочнуться роботи по завершенню будівництва. Про це «Мінфіну» повідомив керівник проектів групи компаній Perfect Group Олексій Коваль.

В 2019-2020 роках тільки в 15 з більш ніж 100 недобудов Києві та Київській областірозпочнуться роботи по завершенню будівництва.
Фото: kmu.gov.ua

Причина затягування будівництва

Головною проблемою, яка заважає девелоперам включиться в реалізацію таких об'єктів і забезпечити ошуканих інвесторів квартирами, є те, що в більшості недобудов вже продано більше половини квартир.

Якщо в об'єкті продано 50% квартир, рентабельність проекту добудови складає не більше 10%, а якщо продано 2/3 квартир – це проект виходить у кращому разі в «0».

За словами експерта, в таких умовах нові девелопери не можуть взятися за проект по причині практично нульової рентабельності.

«Всі чудово розуміють, що тільки за рахунок залучення нових забудовників проблем довгобудів не вирішити», — сказав він.

Експерт зазначив, що на сьогоднішній день участь девелопера у будівництві довгобудів може бути вигідною тільки у випадку, якщо в такому об'єкті продано не більше 30% квартир.

 Отримати пропозицію щодо ЖК Sky Avenue від Інтергал-Буд

«На сьогоднішній день, щоб добудувати об'єкт, в якому продано 1/3 квартир, забудовник розраховує отримати не менше 20% рентабельності, але це на 5-10% нижче середньоринкового рівня», — сказав він. 

Вирішення питання добудови об'єктів незавершеного будівництва за рахунок виділення коштів з бюджету також нереальне, вважає експерт.

«На сьогоднішній день, щоб закінчити всі недобудовані об'єкти, необхідні колосальні кошти. За попередніми оцінками, мова йде про десятки мільярдів гривень. У поточній ринковій ситуації покласти такі фінансові витрати на державу неможливо. Таких грошей у бюджетах просто немає», - підкреслив представник Perfect Group.

Як вирішити проблему недобудов

Коваль звернув увагу на те, що на сьогоднішній день існує кілька реальних механізмів, щоб вирішити проблему недобудов.

  • Одним з механізмів вирішення проблеми довгобудів експерт вважає часткову, партнерську участь органів влади у добудові об'єктів.

«Сенс цього шляху – залучити до добудови приватні компанії, які могли б розраховувати на прибуток від участі в таких проектах. При цьому держава може взяти на себе частину фінансового навантаження або ж компенсувати забудовнику його витрати. Це може бути, як виділення нової ділянки під будівництво, так і інші пільги для девелопера», — сказав він.

  • Другий механізм. Можна вирішити цю проблему на прикладі Польщі та деяких інших країн, коли гроші покупців незавершених об'єктів будівництва повинні надходити на банківський рахунок забудовника, але розпоряджатися ними забудовник зможе тільки після завершення всього процесу будівництва.

 Отримати пропозицію по ЖК Малахіт від Інтергал-Буд

  • Третій механізм. Готовність ошуканих інвесторів самостійно найняти компанію, яка добудує їх будинок.

«Покупці об'єднуються в кооперативи, витрачають свої кошти, щоб найняти
забудовника, однак не володіють необхідними знаннями і досвідом, щоб  контролювати процес будівництва. У таких ситуаціях сума додаткових вкладень може становити від 100 до 300 у.е. за м2», — сказав він.

На думку Коваля, залучення коштів обдурених вкладників – так званий «механізм «доплат» — на даний момент є єдиним дієвим механізмом для забезпечення добудови будинку.

Коментарі - 11

+
+30
Ігор Петров
Ігор Петров
17 жовтня 2019, 14:58
#
Интересно а список вошли объекты УКО? И как охарактеризовать дома которые физически есть а юридически стройплощадка типа Мегасити?
+
+15
Lamo
Lamo
17 жовтня 2019, 15:09
#
Да, в этот список входят все объекты УКО - можете загуглить. В статье просто некорректно выразились - это не только законные недострои, но и просто незаконное строительство. Некоторые стройки даже если найти мецената не могут быть достроены и введены, т.к. на месте их расположения вообще многоэтажных жилых домов быть не должно.
+
0
Lexa9992018
Lexa9992018
17 жовтня 2019, 16:18
#
Нужно обязательно использовать второй вариант и тогда все обязательства и сроки будут выполнены и заведомо не будет кидка.
+
0
Влад Котенко
Влад Котенко
17 жовтня 2019, 16:33
#
Интересно на сколько объектов пополнился список после заморозки строек Аркады и УкрБуда?
Или официально с ними все ок?
+
0
Lamo
Lamo
17 жовтня 2019, 16:40
#
Официально пока ничего не заморожено и все продолжают продавать квартиры... но по-факту у укрбуда и аркады стройки стоят минимум пол года - по несколько рабочих периодически на объектах создают видимость движения и все.
+
+15
VitaliyZZZ
VitaliyZZZ
17 жовтня 2019, 17:42
#
>по несколько рабочих периодически на объектах создают видимость движения и все
перейняли стратегію NovBud (ЖК «Петрівський квартал»). Там також 1-2 людини ходить, землю перекидає, але формально люди на будівництві є, роботи продовжуються
+
0
gsv
gsv
18 жовтня 2019, 11:47
#
На сайтах продаж є, а в реаліях повідомляють, що продаж припинено.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
17 жовтня 2019, 17:43
#
После появления эскроу счетов уже застройщики будут думать, как достроить свой объект.
Пока авантюристы несут деньги, застройщики не будут дёргаться.
+
+15
combojack911
combojack911
17 жовтня 2019, 17:56
#
Введут escrow счета и мы, как покупатели, потеряем возможность рассрочки от застройщика, квартира станет дороже на 2% из-за того что деньги пройдут через банк.

1) Фундаментально ничего не изменится, просто банк станет богаче.
2) Если вы думаете что если стройка остановится, то остатки вернут - значит вы пока еще не судились с банком.
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
18 жовтня 2019, 12:34
#
Рассрочка возможна только на то, что уже существует. Оплаты строящегося объекта это финансирование. Просто есть понятие 100% предоплата, а есть поэтапная предоплата. За 2% от суммы я бы с удовольствием застраховал бы риски. Кроме того, у застройщика появляется мотивация быстрее достроить и ввести в эксплуатацию. Сейчас такой мотивации нет. Предоплату собрал и вкинул в следующий земельный участок под застройку.
+
0
combojack911
combojack911
21 жовтня 2019, 22:59
#
>> За 2% от суммы я бы с удовольствием застраховал бы риски.
Да, и я бы тоже, только банк - не страховая, если стройка остановилась, то ваши инвестиции банк вернет минимум через несколько лет после всех неспешных судов и банкротства застройщика, и то при условии что застройщик не сошлется на форс-мажор в суде.

>> Кроме того, у застройщика появляется мотивация быстрее достроить и ввести в эксплуатацию.
Зарплату застройщик платит «помесячно», быстрее строит - меньше тратит - больше зарабатывает (количество материалов не меняется).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися