Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 жовтня 2019, 11:00

Мандруємо з Приват24. Ужгород

«Мінфін» і Приватбанк продовжують спільну рубрику — «Подорожі з Приват 24».

Два рази на місяць «Мінфін» купує квитки на потяг чи автобус через сервіс пошуку та купівлі залізничних квитків в Приват 24 і вирушає в найбільш цікаві і мальовничі, та часто маловідомі, куточки України. Цього разу ми вирішили відправитись до Ужгороду.

Партнер матеріалу

Ужгород – місто міні-скульптур і гастротуризму

Це чарівне місто притягує туристів не тільки в пору цвітіння сакур. Адже в будь-який сезон тут рай для гастротуристів, а також усіх тих, хто любить прогулюватися старовинними європейськими вуличками, задивлятися у вітрини маленьких кав’ярень, розглядати вуличні скульптури, відчувати тонкі аромати кави, кориці та імбиру. Діти та й дорослі захоплено відшукують ужгородські міні-скульптури, а бажаючі оновити свої сили – вбирають енергію у вільних просторах коло древньої Горянської ротонди.

Читайте також: Мандруємо з Приват24. Запоріжжя

Ужгород – місто хоч і невеличке, але відоме ще з IX століття. Давній Унгвар довгий час був фортецею угорського роду Другетів, а загалом за довгі століття існування місто неодноразово змінювало власників. Як і в середні віки, зараз у місті чимало підприємців, а сфера торгівлі залишається однією з основних. Також тут активно продають і ремонтують автотранспорт, а промисловість, в основному, представлена деревообробною, меблевою, легкою та, звичайно, харчовою галузями. Наприклад, «Турбогаз Ужгород» виробляє устаткування для нафтогазової галузі. З широко відомих підприємств краю – Ужгородський коньячний завод та Ужгородська швейна фабрика.

Чим же можна зайнятися в Ужгороді? Ось наші рекомендації.

Що варто зробити в Ужгороді – ТОП-10:

1) Знайти якомога більше міні-скульптур. Це одна з головних принад міста, яке поки що не обігнало польський Вроцлав за кількістю скульптур (у Вроцлаві їх – понад 300), але впевнено бере глибиною ідеї. Адже ужгородські скульптури – це, як правило, мініатюри відомих особистостей, які якось пов’язані з цим краєм, від Ференца Ліста, угорського композитора, який свого часу гостював на Закарпатті, до Джона Лорда з Deep Purple (хоча зв'язок останнього з Ужгородом я, на жаль, так і не розкрила).

У дворі музичної школи ховається мініатюрний Моцарт, а закарпатський Робін Гуд Микола Шугай чатує на перилах кав’ярні «Під замком». Енді Уорхол, русин за походженням, знімає щось на камеру біля Художнього музею, а український художник Гаврило Глюк їде в Карпати за кермом, писати нову картину. Навіть відомий Гудіні причаївся біля готелю «Ужгород», адже його бабця жила колись в одному з закарпатських сіл. Не так давно тут з’явився міні-монумент арабського географа-картографа Мухамада аль-Ідрісі, який першим згадав Унгвар на своїй карті. Є тут і літературні герої – наприклад, бравий Швейк з кнедликом.

Також в Ужгороді ви знайдете міні кубик Рубика, статую Свободки (вона ж — найменший маячок в Україні), металевий вузол закарпатського силача Івана Фірцака-Кротона (знаєте такого Івана Силу?), цілу родину їжачків-каштанчиків (символ міста-побратима Ужгорода, чеського Їглава) та чимало іншого.

2) Пройтися по Корзо. Пішохідна вулиця, здається, є в більшості українських міст, але Корзо в Ужгороді має свій особливий шарм. Чи-то назва, яка так і перекладається, як «вулиця для прогулянок», чи-то її колишній аристократичний дух (кажуть, що колись простих людей сюди не пускали), але щось притягує туристів на Корзо знову і знову. Не пропустіть можливість пройтися і маленькими провулочками, що відходять від Корзо, може саме в них ви знайдете найароматнішу каву або додасте ще щось в свою скарбничку закарпатських спогадів.

3) Відвідати Ужгородський замок. Цей замок ховається в центрі міста, в оточенні старовинних будівель і храмів, тож побачити його весь здалеку досить важко. Цікаво піднятися до нього замковими сходами (колись Замкова вулиця), які налічують близько 120 сходинок. Зараз у замку працює краєзнавчий музей, часто проводяться свята і концерти. В музеї можна побачити зразки багатої флори і фауни регіону, народні костюми, музичні інструменти, зокрема, справжні велетенські трембіти.

Є тут свої легенди – і про привидів, і про підземні ходи. Якщо бажаєте – можна завітати і в камеру тортур, після чого, можливо, доведеться терміново відправитися на дегустацію місцевих вин. Також рекомендується кинути монетку в замковий колодязь, неглибокий за тогочасними мірками – всього 36 метрів.

4) Побувати в селі серед міста. Закарпатський музей народної архітектури і побуту розташовано поруч з замком. Тут зібрані зразки хат і церков з усього регіону. Містяни можуть відчути романтику життя в музейному селі та потішитися ідилічними картинками з курочками, півниками і поросятами. В основному приміщенні музею час від часу проводяться цікаві виставки.

5) Ботанічний сад в Ужгороді невеликий, але дуже приємний. Тут ростуть навіть пальми і кактуси, а ще – евкаліпт, мімоза, папайя. Квіткова частина теж потужна — магнолії та едельвейси, десятки видів троянд, гладіолусів, лілій та хризантем.

6) Прогулятися набережною Ужа. Це якраз зручно зробити після відвідин Ботанічного саду. По набережній можна пройтися далі, аж до Боздоського парку. Дорогою ви побачите стареньку дитячу залізницю, неймовірно пишну колишню синагогу, а зараз філармонію, 400-річний ясен Масарика, та пройдетеся найдовшою липовою алеєю в Європі. У величезному парку є чимало дитячих атракціонів, а деколи тут розташовується цирк-шапіто.

7) Зняти готівку в одному з банкоматів «Приватбанку». Незважаючи на європейський флер міста, карткою чи смартфоном розрахуватися ви зможете далеко не всюди. До ваших послуг – відділення і банкомати «Приватбанку», що розташувалися в центрі міста.

8) Зробити фото у колоритному провулку «Гірчичне зерно». Крім різноманітних магазинчиків, кав’ярень та ресторанів, ви знайдете тут чимало цікавих локацій і фотозон.

9) Побачити Горянську ротонду (Церква Святої Анни). Цей храм розташований на околиці міста, тож доведеться до нього їхати. Але дорога того варта, адже ротонда існує з X-XI століть, тобто є ровесником Софії Київської. До того ж, архітектурне рішення є унікальним, а схожих храмів у світі — одиниці. Краєвиди з пагорбу, на якому стоїть ротонда, самі по собі варті того, щоб сюди приїхати. Але якщо хочете потрапити всередину і побачити безцінні фрески – варто уточнювати час відвідин заздалегідь.

Хоч ротонда вважається найдавнішим храмом міста, в Ужгороді є чимало інших сакральних споруд: Хрестовоздвиженський кафедральний собор, Костел Святого Юрія та інші.

10) Відчути себе художником і ліхтарником. Так, в Ужгороді є й великі скульптури, які не можуть не сподобатися туристам. Ліхтарник дядя Коля запалює ліхтарі на вулиці Корзо, а Ігнатій Рошкович пише свою безкінечну картину на Театральній площі.

Крім цього короткого переліку Ужгород багатий на музеї, галереї, виставки, театри (окремо хочеться відмітити чудовий ляльковий театр «Бавка»). Є тут і каток, і кінотеатр, ролердром, мотузковий парк, боулінг, скейтпарк, басейни і чани. Сподіваюся, що місто вам сподобається і зачарує, до наступного повернення.

Для любителів веломандрівок відмічу, що містом прокладено кілька веломаршрутів. Якщо ж ви не велофанат, то врахуйте, що велосипедистів у місті чимало, тому доводиться бути обережними під час прогулянок набережною, липовою алеєю, парком.

Як доїхати

Добратися до Ужгорода з Києва допоможе сервіс https://bilet.privatbank.ua. Нічні потяги №081К, 029К, 017О, 013К перебувають в дорозі від 12 до 16 годин, всі прибувають зранку, з 8 до 11 години. Вартість квитків складає від 280 грн у плацкарті, 630-680 грн в купе до 1500-1660 грн у люксі.

Де зупинитися

Місця в численних хостелах стартують від 120 грн за ніч за одного у 12-місному номері, 190 грн – у 6-місному. Зупинитися в готелі середнього класу обійдеться у 400-600 грн за двох. Вартість апартаментів і готелів вищої категорії складає 800-1200 грн за ніч. Найвища ціна, яку мені довелося тут побачити – 3500 грн за ніч. Серед популярних готелів міста – Дача, Антоніо, Emigrand, Villa P, Elefant, Олд Континент.

Де поїсти

Якщо ви полюєте на враження, а не тільки на смачну їжу – доведеться їхати в «Децу у нотаря», бо тут дійсно цікаво, і є не тільки, що поїсти, а й на що подивитися. Українська класика чекає на вас в «Ужгородському замку» або у «Вертепі». Італійська кухня тут настільки популярна, що знайти її можна у багатьох закладах. Бажаєте кави з солодощами – тоді варто завітати до кав’ярні «Меделін» і кондитерської «Штефаньо».

Куди поїхати з Ужгорода

Найкрасивіший замок Закарпаття, як на мене, знаходиться саме під Ужгородом, біля села Кам’яниця (їхати від автовокзалу маршруткою №2). Це Невицький замок, і він прекрасний усім – своєю самотністю, розкішними краєвидами, загадковістю і тишею. А ще – неймовірною природою, якою він оточений, де під ногами бігають справжні саламандри, де ростуть гігантські буки і червонокнижні рослини. Про замок ходить багато легенд, але гідів ви тут не знайдете, тому доведеться прочитати все самостійно.

Що привезти

Ужгород – місто смачне, тож звідси часто везуть саме смачненькі «сувеніри». Хтось вибирає Ужгородський торт чи Закарпатські пряники, хтось – коньяк, вино чи трав’яні чаї (наприклад, ферментований Іван-чай). Ще тут можна прикупити леквар – особливе місцеве повидло, або обрати з десятків видів фермерських сирів.

Читайте також: Подорожуємо з Приват24. Черкаси

Ольга Фарима

Партнер матеріалу

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися